Συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και επέλεξε νέο αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας τον υποστράτηγο Δημήτριο Μάλλιο, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του αντιστρατήγου. Σημαίνει κάτι;

Σημαίνει ένα πράγμα: ότι ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει την απόλυτη στήριξη από τον Πρωθυπουργό και, όπως λέει ένας γνωστός μου που τον ξέρει πολύ καλά, «έχει επιστρέψει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις». Με άλλα λόγια, έχει έρθει όχι να διαχειριστεί αλλά να αλλάξει την Αστυνομία, με στόχο να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα εγκληματικότητας που μαστίζουν τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε αρχηγό κάνοντας μεγάλο μπαϊπάς στην ιεραρχία, επαναλαμβάνοντας ό,τι είχε κάνει με τον Φώτη Νασιάκο. Προσπαθεί να ταρακουνήσει και να φέρει νέο αίμα στο σώμα. Στόχος του μια σύγχρονη Αστυνομία, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Γι’ αυτό, μόνο ένας δρόμος υπάρχει, η ενίσχυση της αστυνόμευσης. Ηδη σπάει αποσπάσεις, προσπαθεί να αναδιοργανώσει σώματα που έχουν αδρανήσει, μεταφέρει 200 άτομα στην Αμεση Δράση. Και επενδύει στη νέα ηγεσία.

Ο νέος αρχηγός έως χθες ήταν προϊστάμενος του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Ηταν από τους βασικούς στον Εβρο στη μεγάλη κρίση του Μεταναστευτικού το 2020 και θεωρείται άνθρωπος της δράσης. Κάτι παραπάνω: είναι ένας σύγχρονος αξιωματικός, ο πρώτος εδώ και πολλά χρόνια που μιλάει άριστα αγγλικά. Λόγω των προσόντων του, έχει υπηρετήσει στη μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ενώ εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Frontex. Συμβολίζει τον σύγχρονο αστυνομικό, πιστεύει στις συνέργειες, δίνει έμφαση στον επιτελικό σχεδιασμό και επιδιώκει να χρησιμοποιούνται στην πάλη με το έγκλημα οι νέες τεχνολογίες. Είναι πιο κοντά στις νεότερες γενιές, που έρχονται στην Αστυνομία με εξετάσεις σε Πανελλαδικές, που σημαίνει ότι διαθέτουν και παιδεία και δημοκρατική παιδεία.

Είναι προφανές ότι ο νέος αρχηγός βρίσκεται στις προδιαγραφές Χρυσοχοΐδη. Κι είναι εξίσου προφανές ότι, εκτός από μια σειρά διορθωτικές κινήσεις στο σώμα, ο βασικός στόχος είναι το οργανωμένο έγκλημα, που όπως όλα δείχνουν έχει πάρει κεφάλι. Ο υπουργός στο παρελθόν είχε καταρτίσει μια λίστα με 500 ονόματα, τα οποία θα διερευνούνταν. Προφανώς, όταν έφυγε από το υπουργείο, επί Τάκη Θεοδωρικάκου και στη συνέχεια, έπεσε και η λίστα σε αχρησία. Τώρα θα μπορούσαν να αρχίσουν να την ξαναψάχνουν – θα είναι και πιο μικρή, αφού λόγω του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών κάποιοι στη λίστα δεν είναι πια εδώ.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξέρει ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος. Δεν του μένει τίποτα άλλο παρά να είναι βλοσυρός και απαιτητικός. Ζητάει αναδιάρθρωση της επιχειρησιακής ομάδας στην Ασφάλεια Αττικής, πιέζει ώστε οι υπηρεσίες να επανεξοικειωθούν με την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών.

Ταυτόχρονα, έχει μια σειρά ζητήματα που επίσης θέλουν αντιμετώπιση. Πώς θα γίνει επιχειρησιακά αποτελεσματική η Τροχαία; Τι θα γίνει με τη βία των οργανωμένων ομάδων στα Πανεπιστήμια; Πώς θα αντιμετωπιστεί η οπαδική βία; Πώς θα οργανωθεί αποτελεσματικά μια ομάδα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας; Πώς θα γίνει αποτελεσματικότερη η Αστυνομία στην εξάρθρωση του ηλεκτρονικού εγκλήματος; Τι θα γίνει με το Μεταναστευτικό, που πάντα είναι ένα θέμα δυνάμει απειλητικό για την κοινωνική συνοχή; Πώς θα οργανωθεί η Αστυνομία απέναντι στις νέες τρομοκρατικές απειλές;

Τα θέματα που ζητούν απαντήσεις – και καλύτερη, αποτελεσματικότερη αστυνόμευση – είναι πάρα πολλά. Ο Χρυσοχοΐδης έχει βάλει ένα στοίχημα που απαιτεί τρέξιμο και συγκρούσεις για να έχει ελπίδες να κερδηθεί.

Φύλακες ή ταμίες;

Εμαθα ότι, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στην Ακρόπολη για συμπαράσταση στους αρχαιοφύλακες που απεργούσαν και, βέβαια, για τη σχετική φωτογραφία πλάι στη γνωστή συνδικαλίστρια των αρχαιολόγων του Δημοσίου που πολεμάει το σύστημα. Οι αρχαιοφύλακες ακόμα μια φορά κινητοποιήθηκαν κατά της εργασιακής τους επισφάλειας, όπως είπαν οι συνδικαλιστές τους στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνόδευε τον πρόεδρο.

Σε τι συνίσταται αυτό που αποκαλούν επισφάλεια; Σε κάτι αδιανόητο: θέλουν (οι αρχαιοφύλακες) να βρίσκονται στα ταμεία και δεν τους αρέσει που θεσμοθετείται το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Ομως η δουλειά των φυλάκων δεν είναι να εξυπηρετούν στα ταμεία. Είναι να φυλάνε τα αρχαία, να προσέχουν να μη γίνουν ζημιές, να προσέχουν την τάξη. Γι’ αυτό προσλήφθηκαν.

Ε, αντί να κάνουν τη δουλειά τους ζητούν την πρόσληψη κι άλλων φυλάκων, ενώ επιμένουν να είναι στα ταμεία. Επιμένουν, δηλαδή, να κάνουν άλλη δουλειά από αυτή για την οποία έχουν προσληφθεί. Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γνωρίζει τι σημαίνει κάθε εργαζόμενος να κάνει τη δουλειά του, νομιμοποιεί την παράλογη για μας και ποιος ξέρει για ποιο λόγο επίμονη απαίτησή τους να είναι στα ταμεία, στα εισιτήρια. Σοβαρότης μηδέν.