Σε ειδική πλατφόρμα που ετοιμάζει ο ΕΦΚΑ θα δηλώνεται με αναδρομική ισχύ, από 1-1-2024, η απασχόληση των συνταξιούχων που εργάζονται με το νέο σύστημα. Το όφελος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους είναι διπλό. Από τη μια θα έχουν μικρότερες κρατήσεις χωρίς καμία ποινή στη σύνταξη και από την άλλη θα λάβουν μόνιμη αύξηση στη σύνταξη με τα «ένσημα» της εργασίας τους.

Εκτιμάται πως από φέτος που θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα διάταξη για την απασχόληση των συνταξιούχων θα ασφαλιστούν 120.000 εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής που σήμερα εργάζονται «κρυφά» χωρίς ασφαλιστικές εισφορές.

Νέα ρύθμιση

Με τη νέα ρύθμιση οι συνταξιούχοι που απασχολούνται από 1ης Ιανουαρίου 2024 θα λαμβάνουν πλέον ολόκληρο το ποσό της σύνταξής τους χωρίς περικοπή. Ο ανταποδοτικός πόρος που θεσπίζεται θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Επίσης, ορίζεται ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης. Παράλληλα, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης.

Αν κάποιος επιλέξει να ασφαλιστεί με 5-7 χρόνια ασφάλισης, μπορεί να αυξήσει τη σύνταξη που ήδη λαμβάνει κατά 80-120 ευρώ μηνιαίως για την κύρια σύνταξη και 10-30 ευρώ για την επικουρική, όταν σταματήσει τη δεύτερη εργασία του και γίνει ο επανυπολογισμός των συμπληρωτέων ασφαλιστικά ετών. Επιπλέον, αν κάποιος από τους «παλιούς» συνταξιούχους, πριν από το 2016, συμπληρώσει 15ετή εργασία, τότε θα μπορεί να πάρει δεύτερη σύνταξη.

Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αξιοποιούνται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Παράλληλα, θεσπίζεται ανώτατο όριο στο ύψος πόρου που θα κρατείται, το οποίο υπολογίζεται στο δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης (€413,76 x 12 = €4.965,12), κατά τρόπο ώστε να μη στερείται ο συνταξιούχος το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής του, εφόσον ο μισθός που λαμβάνει αντιστοιχεί σε αυτό το ποσό.

Το νέο σύστημα κρατήσεων θα εφαρμοστεί από τις αμοιβές – εισφορές Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ήδη εργαζόμενους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να προβεί αυτόματα στην εφαρμογή των νέων κρατήσεων, χωρίς να περιμένει να δηλώνουν εκ νέου την απασχόλησή τους.

Οι συνταξιούχοι όμως που θα αναλάβουν εργασία για πρώτη φορά, θα έχουν τις νέες κρατήσεις αφού προηγηθεί η δήλωση ανάληψης της εργασίας τους στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ. Το όφελος στη σύνταξη από τα «ένσημα» της απασχόλησής τους θα είναι ανάλογο των αποδοχών τους.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, με μια 3ετία απασχόλησης και με μισθό 1.000 ευρώ θα πάρει μόνιμη αύξηση κατά 23 ευρώ στη σύνταξη, ενώ με μισθό στα 2.000 ευρώ η αύξηση φτάνει στα 46 ευρώ. Ο υπολογισμός της προσαύξησης θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 και θα αφορά όλους όσοι πήραν σύνταξη και συνέχισαν να απασχολούνται μετά τον Νόμο 4387/2016. Η προσαύξηση σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,77% για κάθε έτος απασχόλησης επί των συντάξιμων αποδοχών. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με απασχόληση 4 ετών που έχει μέσο όρο μηνιαίων αποδοχών 1.300 ευρώ, θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 3,08% ως εξής: 4 έτη x 0,77 = 3,08. Με το ποσοστό αυτό θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των αποδοχών της 4ετίας (1.300 ευρώ) και η προσαύξηση στη σύνταξη θα είναι 40 ευρώ (1.300 x 3,08% = 40,04).

ΤΕΛΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Συμψηφισμός για 570.000 που πήραν αύξηση κατά λάθος

Με την καταβολή της σύνταξης Φεβρουαρίου 2024 – που θα καταβληθεί τέλος Ιανουαρίου 2024 – θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 572.000 συνταξιούχων τον περσινό Μάρτιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΦΚΑ, επιβεβαιώνοντας το σχετικό, χθεσινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (Μάρτιος 2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό που καταβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 ανερχόταν στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβε επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ.