Οι Χούθι της Υεμένης δεν θα αποθαρρυνθούν από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον τους, που εξαπολύθηκαν ως αντίποινα για τη στοχοποίηση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αντίθετα υπάρχει η περίπτωση να συνεχίσουν τη δράση τους με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι δυο συμμαχικές χώρες βομβάρδισαν το βράδυ της Πέμπτης πολλές τοποθεσίες στην Υεμένη, τις οποίες η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι ήταν εγκαταστάσεις των Χούθι, μία ημέρα μόλις μετά την κατάρριψη πυραύλων που εκτόξευσε η ομάδα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια αυτού του πολέμου που οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί τους επιτίθενται σε έδαφος της Υεμένης, σημειώνει το Al Jazeera.

Ωστόσο, οι Χούθι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το αυξημένης σημασίας περιφερειακό και εγχώριο προφίλ τους, καθώς η μοναδική υπερδύναμη του κόσμου τα βάζει με μια ομάδα που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως κυβέρνηση της Υεμένης, παρά το γεγονός ότι ελέγχει μεγάλα τμήματα της χώρας, λένε οι ειδικοί.

Αυξανόμενη επιρροή

Στις 10 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απέκρουσαν 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στη μεγαλύτερη επιχείρηση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακολούθως, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου, καταδίκασε με ψήφισμα του τους Χούθι για τις επιθέσεις τους αυτές, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη επιρροή τους ως υπολογίσιμη δύναμη.

«Οι Χούθι στην πραγματικότητα κέρδισαν αυτή την αντιπαράθεση την ημέρα που την ξεκίνησαν», δήλωσε στο Al Jazeera ο Abdulghani al-Iryani, ανώτερος ερευνητής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Σαναά.

Εντός της Υεμένης, η Ανσάρ Αλλάχ (Ansar Allah), όπως είναι η επίσημη ονομασία της ομάδας τους, ελέγχει τα δυτικά τμήματα της, συμπεριλαμβανομένων των στενών Μπαμπ ελ Μαντέμπ , επίσης γνωστού ως η Πύλη των Δακρύων, που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα, και μάχεται για εδάφη εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της μεσανατολικής χώρας και των εγχώριων συμμάχων της.

Εξαιρετικά δημοφιλείς

Οι ενέργειες της ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα, μαζί με τα μηνύματά της για την υποστήριξη του λαού της Γάζας, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των Υεμενιτών, ενισχύοντας τη στρατολόγηση και επιτρέποντάς τη μαζική συγκέντρωση ατόμων σε υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Οι Χούθι λένε ότι αναχαιτίζουν πλοία που ανήκουν και κατευθύνονται στο Ισραήλ τα οποία διέρχονται από τα στενά Μπαμ ελ Μαντέμ για να πιέσουν την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει τουλάχιστον τη μεταφορά επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκοπεί αδιάκοπα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 23.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, ορισμένοι από αυτούς λόγω των βομβαρδισμών και άλλοι εξαιτίας των άσχημων συνθηκών στις οποίες έχει περιέλθει ο θύλακας από τις ισραηλινές ενέργειες.  Υπενθυμίζεται ότι οι Χούθι τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή στις 19 Νοεμβρίου, όταν κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader και στη συνέχεια το μετέτρεψαν σε τουριστικό αξιοθέατο.

Χωρίς φόβο

Ενώ η παγκόσμια ναυτιλία έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν εντελώς την Ερυθρά Θάλασσα, οι αναχαιτίσεις των Χούτι προκάλεσαν μικρές ζημιές στα περισσότερα πλοία και απέφυγαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν οποιονδήποτε επιβάτη. Στις 31 Δεκεμβρίου, τέσσερα σκάφη των Χούθι προσπάθησαν να επιτάξουν ένα πλοίο που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, όταν ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τους επιτέθηκαν, σκοτώνοντας 10 μαχητές των Χούθι και βυθίζοντας τρία σκάφη.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι Χούθι άρχισαν να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας. Στο παρελθόν, η ομάδα τα έχει χρησιμοποιήσει σαν μη επανδρωμένα σκάφη που εκρήγνυνται κατά τη σύγκρουση με άλλα σκάφη. Ενώ η ομάδα έχει αλλάξει τακτική, δεν έχει σταματήσει τη δραστηριότητά της στην Ερυθρά Θάλασσα, αφενός επειδή ο διακηρυγμένος στόχος τους δεν έχει επιτευχθεί και αφετέρου επειδή δεν φοβούνται τις απειλές των ΗΠΑ, σχολιάζουν οι αναλυτές.

«Το μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας έχει εισέλθει στο επόμενο επίπεδο – την άμεση σύγκρουση μεταξύ των Χούθι και των ΗΠΑ», δήλωσε στο Al Jazeera η Eleonora Ardemagni, ανώτερη συνεργάτης του Ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Πολιτικών Σπουδών. «Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Χούθι δοκιμάζουν αντίστοιχα τα αποτελέσματα των κινήσεών τους και το πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν».

Μεγάλη ικανοποίηση

Σε απάντηση στο τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της να σταματήσουν τη δραστηριότητα στην Ερυθρά Θάλασσα ή να υποστούν τη στρατιωτική τους οργή την περασμένη εβδομάδα, οι Χούθι πραγματοποίησαν μια τεράστια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, όπου οι ηγέτες της ομάδας δήλωσαν με πύρινες ομιλίες τους έτοιμοι για την κλιμάκωση των ΗΠΑ.

«Ό,τι άξιζε να χτυπηθεί έχει χτυπηθεί από τον σαουδαραβικό συνασπισμό τα τελευταία εννέα χρόνια», δήλωσε ο al-Iryani, αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξάγεται εναντίον των Χούθι από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος άρχισε να πολεμά τους Χούθι το 2015, αφού αυτοί ανέτρεψαν τον πρόεδρο Abd-Rabbu Mansour, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

«Δεν νομίζω ότι (οι αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους των Χούθι) θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους Χούθι», δήλωσε στο Al Jazeera ο Raiman al-Hamdani, ερευνητής στο ARK Group και πρώην συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική των Χούθι που κατηγορούν πάντα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Υεμένη και στη Μέση Ανατολή γενικότερα, νομίζω ότι θα είναι αρκετά ικανοποιημένοι».

Ο παράγοντας Σαουδική Αραβία

Εν τω μεταξύ, οι Χούθι εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τη γειτονική Σαουδική Αραβία για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και αναλυτές λένε ότι μπορεί να προσπαθούν να ενισχύσουν την πλευρά τους μέσω της επίδειξης ισχύος στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Σαουδάραβες επιθυμούν να αποτρέψουν μια κλιμάκωση στην Υεμένη και, τον Δεκέμβριο, το Ριάντ κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η Σαουδική Αραβία διπλασίασε αυτό το μήνυμα επιφυλακτικότητας μετά τις επιθέσεις το βράδυ της Πέμπτης στην Υεμένη.

Η αστάθεια της διπλανής πόρτας δεν θα ωφελούσε τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στις πετρελαϊκές υποδομές της σε προηγούμενες επιθέσεις των Χούθι. Οι Σαουδάραβες μπορεί επίσης να κάνουν μακροπρόθεσμες σκέψεις σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, καθώς θα τους ωφελούσε να οικοδομήσουν σχέσεις με τους Χούθι και μπορεί να είναι σε καλό δρόμο για την αναγνώρισή τους. «Η επίσημη αναγνώριση μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα για (τους Χούθι)», δήλωσε ο al-Hamdani. «Το κύριο μέλημα της ομάδας είναι να συνεχίσει να εδραιώνει την εξουσία της στη χώρα».

Περιφερειακές συμμαχίες

Μέχρι σήμερα, οι Χούθι έχουν αντλήσει υποστήριξη από το Ιράν ως μέρος του περιφερειακού άξονα αντίστασης, μαζί με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και ένα δίκτυο πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία. «Οι Χούθι… έχουν αναπτύξει μια σχέση με το Ιράν που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ανταγωνίζεται εκείνη που διαθέτει το Ιράν με τη Χεζμπολάχ», δήλωσε στο Al Jazeera ο ερευνητής της Υεμένης Nicholas Brumfield.

Οι αναλυτές, ωστόσο, λένε ότι η ομάδα δεν πρέπει να θεωρείται δορυφόρος του Ιράν και, στο μέλλον, οι Χούθι μπορεί να επιδιώξουν να επαναπροσδιορίσουν τις περιφερειακές συμμαχίες τους. «Θα είναι καλύτερο γι’ αυτούς να είναι κοντά στους Σαουδάραβες», δήλωσε ο al-Hamdani, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο «βασιζόμενοι στους οικονομικούς πόρους (της Σαουδικής Αραβίας) αντί να εξαρτώνται από το Ιράν για όπλα».

Η ταυτότητα των Χούθι ως σιιτικής ομάδας δεν σημαίνει ότι θα υποκύψουν στην επιρροή του Ιράν, οι μακροχρόνιοι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Υεμένης και Σαουδικής Αραβίας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών.