Ένας 20χρονος Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος είναι ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων που κατάσχεσε το Ιράν μετά από ρεσάλτο ανδρών του Πολεμικού του Ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν.

Πρόκειται για το τάνκερ «St. Nikolas» (πρώην Suez Rajan), σημαίας νησιών Μάρσαλ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Η εταιρεία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει ούτε με τον 20χρονο, ούτε με το  υπόλοιπο πλήρωμα, καθώς έχει διακοπεί η επικοινωνία και έχει κλείσει το σύστημα μετάδοσης θέσης του πλοίου περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας, ενώ είναι άγνωστο και πού βρίσκεται το τάνκερ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι Βρετανοί λένε ότι παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ αναλόγως κινούνται και οι ελληνικές αρχές στο Υπουργείο Ναυτιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών, παρακολουθούν την κατάσταση, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν μέσω της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η οποία δηλώνει ότι έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση του συμβάντος.

Το πλήρωμα του τάνκερ αποτελείται από 19 άτομα, μεταξύ των οποίων 18 Φιλιππινέζοι και ο Έλληνας δόκιμος.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στο λιμάνι της Βασόρας στο Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα της Τουρκίας, μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Το πλοίο είχε ναυλώσει η τουρκική εταιρεία Tupras.

Από τη διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο «St.Nikolas».

Η διαμάχη ΗΠΑ – Ιράν

Η προηγούμενη ονομασία του πλοίου ήταν «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε εμπλακεί και σε υπόθεση παραβίασης των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μονομερώς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ενώ παράλληλα έχουν και νομοθεσία σε ισχύ που επιβάλλει περιουσιακά στοιχεία οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές να χρησιμοποιούνται για αποζημίωση θυμάτων τρομοκρατίας, όπως π.χ. τα θύματα της 11/09/2001.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν την πλοιοκτήτρια εταιρεία ότι παραβίαζε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ενώ παράλληλα υπήρξε και αίτημα κατάσχεσης του φορτίου του συγκεκριμένου πλοίου, επειδή θεωρήθηκε ότι τα χρήματα από την πώλησή του θα κατέληγαν στους Φρουρούς της Επανάστασης που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής διαμάχης το πλοίο καθηλώθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης για μήνες. Τελικά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation θα δηλώσει ένοχη στη βάρος της κατηγορία, θα πληρώσει πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα συμμορφωθεί στο αίτημα κατάσχεσης του φορτίου, που τελικά θα μεταφορτωθεί τον περασμένο Αύγουστο. Οι αμερικάνικες αρχές είχαν θεωρήσει την υπόθεση μια μεγάλη επιτυχία τους.

Στη συνέχεια το πλοίο θα μετονομαστεί από Suez Rajan  σε St Nikolas και θα αναχωρήσει από το Χιούστον του Τέξας.

Έτσι η τρέχουσα εξέλιξη με την κατάληψη του πλοίου αποτελεί ένα είδος απάντησης της Τεχεράνης.

Τι αναφέρει το Ιράν

Το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, κοντά στην πόλη του Ομάν, Σοχάρ, σε μια περιοχή από την οποία περνούν πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.

Στο τάνκερ ανέβηκαν με ρεσάλτο ένοπλοι που φορούσαν μάσκες, μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου, οι οποίοι ακινητοποίησαν το πλήρωμα και έκλεισαν τους δέκτες του πλοίου, οι οποίοι σύμφωνα με την Τεχεράνη ανήκουν στο Πολεμικό της Ναυτικό.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε ένα άρθρο που αναγνωρίζει την κατάσχεση από το ναυτικό του Ιράν. Το άρθρο δεν προσδιορίζει ποιο είναι το πλοίο, αλλά αναφέρει ότι η κατάσχεση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής.

«Το Πολεμικό Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την κατάσχεση ενός αμερικανικού πετρελαιοφόρου στον Κόλπο του Ομάν με δικαστική εντολή», ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του Στρατού την Πέμπτη.

Δεν είναι σαφές γιατί τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν το τάνκερ ως αμερικανικό πλοίο.