Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που θα καθιερώσει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές ξεκίνησε την Πέμπτη και τελειώνει στις 10 Ιανουαρίου. Κάποιοι αντιπολιτευόμενοι έχουν ήδη εκφράσει τις ενστάσεις τους. Οχι δημόσια, μέσω διαρροών.

Σύμφωνα μ’ αυτές, το άρθρο 5 γράφτηκε για να «αρπάξει» το πρώτο κόμμα έδρες από τα μικρότερα – αφού ορίζει ότι «αδιάθετες έδρες κατανέμονται ανά μία σε όσους έχουν το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, αρχίζοντας από τον συνδυασμό με το μεγαλύτερο υπόλοιπο.

Σε περίπτωση ίσου αριθμού αχρησιμοποίητου υπολοίπου, προηγείται ο συνδυασμός με τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια. Σε περίπτωση που εξακολουθούν και παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία σε κάθε συνδυασμό ξεκινώντας από αυτόν με τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια».

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη μπορεί να κόψει τη δεύτερη έδρα από μια πολιτική δύναμη με χαμηλά ποσοστά, σημειώνουν οι διαφωνούντες μαζί της – παραβλέποντας βολικά το αντεπιχείρημα που λέει ότι θα την πάρει ένα κόμμα το οποίο προτίμησαν περισσότεροι ψηφοφόροι. Οι πιο επιθετικοί επιμένουν πως απώτερος σκοπός της είναι αντισταθμίσει τις μειωμένες γαλάζιες επιδόσεις τον Ιούνιο.

Σκεπτικό

Επειδή η ΝΔ δεν θα γράψει ένα νούμερο σαν εκείνο των εθνικών εκλογών – λόγω της χαλαρότητας με την οποία είθισται να ψηφίζουν οι πολίτες στην ευρωκάλπη αλλά και της τάσης τους να στέλνουν μηνύματα δυσαρέσκειας μέσω αυτής –, επιθυμεί να εξασφαλίσει αρκετές έδρες στην Ευρωβουλή ώστε να μη μουντζουρωθεί η εικόνα της κυριαρχίας της, ισχυρίζονται.

Η κριτική, η οποία αναμένεται να διατυπωθεί εντονότερα μόλις τα κόμματα της αντιπολίτευσης βγουν από την κατάσταση εορταστικής λειτουργίας και ανοίξει η Βουλή, θυμίζει κάπως το σκεπτικό πίσω από τις κορόνες που είχαν ακουστεί όταν η κυβέρνηση είχε φέρει το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς. Τότε, πολλοί δήλωναν πως φοβούνται μια αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Πηγή της αγωνίας τους ήταν φυσικά η αχαρτογράφητη εκλογική δεξαμενή όσων κατοικούν εκτός Ελλάδας.

Παρότι η προσέλευση των αποδήμων αποδείχθηκε τελικά τόσο μικρή που διέψευσε οποιαδήποτε ανησυχία τους, τώρα εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο δημιουργεί ορισμένες προϋποθέσεις αύξησης της συμμετοχής.

Για την ιστορία, πάντως, από τα 61 σχόλια που είχαν κατατεθεί μέχρι χθες στη δημόσια διαβούλευση της επιστολικής ψήφου μόλις ένα – και μονολεκτικό – αφορούσε το επίμαχο άρθρο.