Δέκα αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά πυρά που βύθισαν στην Ερυθρά Θάλασσα τα σκάφη τους, την ώρα που πραγματοποιούσαν επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανέφεραν την Πρωτοχρονιά δύο πηγές στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, το οποίο ελέγχεται από τους Χούθι.

Το περιστατικό αυτό οδηγεί τώρα τον Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του μπροστά σε μία δύσκολη επιλογή, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν πως πρέπει να αποφασίσουν αν θα πλήξουν τις βάσεις των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούθι στην Υεμένη, ή θα περιμένουν να δουν αν οι Χούθι θα υποχωρήσουν μετά τη βύθιση τριών ταχύπλοων σκαφών τους και τον θάνατο των μαχητών τους, σύμφωνα με τους New York Times.

Πριν από δέκα ημέρες, η αμερικανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε πληροφορίες που έδειχναν ότι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες συντόνιζαν τις επιθέσεις των Χούθι, παρέχοντας πληροφορίες στόχευσης για την εμπορική ναυτιλία που περνούσε από την πλωτή οδό και τη διώρυγα του Σουέζ. Το Ισραήλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλιακή κίνηση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε απάντηση στις επιθέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια πολυεθνική ναυτική ομάδα δράσης για την προστασία των εμπορικών πλοίων τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στον Κόλπο του Άντεν.

Ανώτεροι διοικητές στο Πεντάγωνο ζητούν πιο επιθετική δράση

Η προσπάθεια, γνωστή ως επιχείρηση «Prosperity Guardian», περιλαμβάνει μέχρι στιγμής περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Τα περισσότερα αραβικά κράτη έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν, με εξαίρεση το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου του Μπαχρέιν, το οποίο φιλοξενεί μια σημαντική αμερικανική ναυτική βάση, έδρα του Πέμπτου Στόλου, και πρόσφατα σύναψε συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ.

Ανώτεροι διοικητές του Πενταγώνου πιέζουν για πιο επιθετική δράση κατά του φάσματος των ιρανικών πληρεξουσίων που επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων στη Συρία και το Ιράκ. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ έπληξαν μια βάση στο Ιράκ που χρησιμοποιείται από την Χεζμπολάχ (το ιρακινό κομμάτι της οργάνωσης), μετά από μια επίθεση που τραυμάτισε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες, ένας εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αλλά το πιο επείγον πρόβλημα φαίνεται να είναι στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών πλοίων, ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι επιφυλάξεις Μπάιντεν

Ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλήξει θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Συρία και το Ιράκ, ο Μπάιντεν ήταν απρόθυμος να διατάξει το ίδιο εναντίον βάσεων των Χούθι στην Υεμένη. Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για την επιφυλακτικότητα του Αμερικανού προέδρου, αλλά η κυριότερη από αυτές είναι ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να αφήσει πίσω τον δαπανηρό πόλεμό της στην Υεμένη. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανά και μεγάλο μέρος του βορρά της χώρας, θα μπορούσε να «βυθίσει» μια επίπονη διαπραγμάτευση για εκεχειρία.

«Όλοι αναζητούν έναν τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης», δήλωσε ο Τιμ Λέντερκινγκ,  ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη, σε συνέντευξή του στις αρχές του μήνα. «Η ιδέα δεν είναι να βυθίσουμε την περιοχή σε έναν ευρύτερο πόλεμο, αλλά μάλλον να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να ενθαρρύνουμε τους Χούθι να περιορίσουν την απερίσκεπτη συμπεριφορά τους».

Τουλάχιστον, αυτή ήταν η στρατηγική μέχρι την Κυριακή…

«Βούτυρο στο ψωμί» του Ιράν;

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταρρίψει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι, είχαν αναπτύξει πολεμικά πλοία και είχαν δημιουργήσει την ομάδα κρούσης για την προστασία της ναυσιπλοΐας, το μόνο πράγμα που δεν φάνηκε να κάνουν ήταν να εμπλακούν άμεσα με την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή. Αυτό το αυτοεπιβαλλόμενο μορατόριουμ έληξε με τη σύγκρουση για την προστασία του πλοίου Maersk.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν εκπονήσει λεπτομερή σχέδια για να πλήξουν τις βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Υεμένη, καθώς και ορισμένες από τις εγκαταστάσεις όπου φαίνεται να είναι δεμένα ταχύπλοα σκάφη του είδους που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk. Αλλά υπάρχει κάποια ανησυχία ότι τέτοια πλήγματα θα ωφελούσαν το σχέδιο του Ιράν.

«Έχω αμφιβολίες για το τι θα μπορούσαν να κάνουν τα χτυπήματα», δήλωσε ο Adam Clements, πρώην ακόλουθος του αμερικανικού στρατού στην Υεμένη. «Η σχέση Ιράν-Χούθι επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από τη σύγκρουση, οπότε γιατί να δημιουργήσουμε κι άλλες;».

Αλλά αρκετοί ανώτεροι απόστρατοι αξιωματικοί των ΗΠΑ, με εμπειρία στην περιοχή του Κόλπου, λένε ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η αμερικανική αποτροπή, άποψη που απηχούν πολλοί στο Πεντάγωνο. Το 2016, οι ΗΠΑ έπληξαν τρεις πυραυλικές εγκαταστάσεις των Χούθι με πυραύλους κρουζ Tomahawk, αφού οι Χούθι έριξαν κατά πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και εμπορικών πλοίων. Οι επιθέσεις των Χούθι τότε σταμάτησαν.

Η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική. Οι Χούθι έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις, μέχρι να επιτραπεί η επαρκής προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα, όπου εξελίσσεται μια ανθρωπιστική καταστροφή από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση.