Μετωπική σύγκρουση του εκλεγμένου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα με την κυβέρνηση και τον νυν δήμαρχο της πόλης Κώστα Μπακογιάννη σημειώθηκε με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και προβλέπει την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ανώνυμης εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, στην εταιρεία μειώνεται ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου – από 11 μέλη θα είναι πλέον 6 – βγάζοντας από το Συμβούλιο τον εκάστοτε δήμαρχο Αθηναίων καθώς και τα πέντε μέλη που υποδείκνυε ο δήμος της πόλης. Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ήταν απαραίτητη καθώς πλέον – όπως αναφέρεται – ο σκοπός της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ δεν θα αφορά τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των αναπλάσεων μόνο στην Αθήνα αλλά στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

«Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι πρέπει να έχουν λόγο και φωνή για την πόλη τους. Η χθεσινή νυχτερινή κυβερνητική τροπολoγία τούς φιμώνει. Αποκλείει τη Δημοτική Αρχή από τον φορέα Ανάπλασης που υλοποιεί έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη τους. Ετσι περιφρονεί την Αυτοδιοίκηση και εκδικείται τους πολίτες για την ψήφο τους.

Καλώ την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, τώρα», δήλωσε ο εκλεγμένος δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» τη σχετική τροπολογία. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα μεγάλα έργα, όπως ο Μεγάλος Περίπατος και η ανάπλαση της Βασιλίσσης Ολγας, εξαρτώνται πλέον από τις κυβερνητικές αποφάσεις και μόνο. «Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της κυβέρνησης».

Αμεση ήταν η απάντηση από τον νυν δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος μίλησε για χυδαία υπονοούμενα. «Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα.

Ο κ. Δούκας, έπειτα από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση ΑΕ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Οπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη, κι ας αργήσει».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Η τροπολογία έβαλε… φωτιά και στη Βουλή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητά την απόσυρση της ρύθμισης καθώς, όπως σημείωσε, «αποτελεί προσβολή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι παράλληλα αποκαλυπτική για τη νοοτροπία της κυβέρνησης που θεωρεί λάφυρο το κράτος». Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, τόνισε πως η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να εναρμονιστεί ο διορισμός της διοίκησης με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημόσιου τομέα.

«Οι αναπλάσεις είναι αναγκαίες για πολλές πόλεις ανά την επικράτεια. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις. Αυτό λοιπόν που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας.

Η εταιρεία πλέον δεν αφορά την Αθήνα, αλλά αφορά το σύνολο της επικράτειας, μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πόλη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σημειώνεται πως ο κ. Δούκας, ο οποίος στις 28 Δεκεμβρίου θα ορκιστεί δήμαρχος, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης. «Οταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ενώ από τη Νέα Αριστερά ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «μεθοδολογία «νύχτας» από την κυβέρνηση».