Μεγάλο «αγκάθι» για τους πολίτες και την ελληνική οικονομία αποτελεί το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα, κάτι που αποτυπώθηκε και στα όσα καταμαρτυρά η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Άλλωστε, οι ομιλίες τόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Παππά όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη φανερώνουν το παραπάνω. Πάντως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε «γενναίες» ρυθμίσεις χρεών, όπως ζητά η αγορά, προκειμένου να πάρουν «ανάσα» νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις χρωστούν 152,26 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 το συνολικό χρέος ανήλθε στα 47,16 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος και πάνω από 622 εκατ. ευρώ σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα σε ό,τι αφορά την ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου 2023 διαμορφώθηκε στα 105,1 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, το σύνολο ανέρχεται στα 152,26 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο δανείων στο τέλος του 2022 έφτανε στα 115 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 72 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 29,38 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και περίπου 8,6 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχεται στο ποσό των 112,3 δισ. ευρώ.

Ακόμη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν και 86,5 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που έχουν μεταβιβάσει οι τράπεζες σε funds.

Πού βρίσκεται η Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, η «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε πρόσφατα από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος σημείωσε ότι «Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα παραμένει σταθερό, στο 120% περίπου του ΑΕΠ, για την περίοδο 2019-2022. Αυτό είναι ένα δείγμα στροφής της οικονομίας μας προς την ανάπτυξη, καθώς μια οικονομία αναπτύσσεται όταν υπάρχει ιδιωτικό χρέος», προσθέτοντας ότι ο «μέσος όρος του ιδιωτικού χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 135%. Συνεπώς, με ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα που αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ, είμαστε σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το στοιχείο αυτό είναι απολύτως θετικό».

Ακόμη, ο ίδιος ανέλυσε ότι «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί χάρη στις παρεμβάσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιστοποιείται από τιμές του δείκτη ληξιπρόθεσμου χρέους, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους. Αυτό το μέγεθος, στο τέλος του 2022 είχε περιοριστεί στο 62,1%, από 68,3% το 2019, ενώ η τάση είναι σαφώς προς την αποκλιμάκωση. Επομένως, διαπιστώνουμε ότι το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών των πολιτών και των επιχειρήσεων μειώνεται ως πρόβλημα σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας».