Στην παγίδα των ηλεκτρονικών αποδείξεων κινδυνεύουν να πιαστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες. Εκτός από τον αυξημένο φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2024, όσοι εμφανίζουν εισοδήματα για το 2023 τα οποία θα είναι μικρότερα από το τεκμαρτό εισόδημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με έξτρα φόρο 22%, εάν δεν έχουν συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος.

Ο νέος τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών υπολογίζει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα σε 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο και μπορεί να φθάσει έως τα 50.000 ευρώ.

Τα τεκμαρτά εισοδήματα είναι υψηλότερα από τα καθαρά κέρδη που δήλωναν μέχρι και πέρυσι και ανέρχονταν σε έως 10.000 ευρώ για το 85% των αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών. Μέχρι και το 2022, το σύνολο των αποδείξεων που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι υπολογίζονταν με βάση το ύψος των καθαρών κερδών που δήλωναν.

Ομως, από φέτος (φορολογικό έτος 2023), οι απαιτούμενες αποδείξεις υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο είναι υψηλότερο.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα ο επαγγελματίας που δηλώνει καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ μέχρι και το 2022 θα έπρεπε να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα 1.500 ευρώ. Ομως φέτος, που το εισόδημά του θα προσδιοριστεί σε τουλάχιστον 10.920 ευρώ, το ύψος των αποδείξεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3.276 ευρώ. Δηλαδή θα πρέπει να εμφανίσει περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις κατά 1.776 ευρώ.

Αν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας δεν συγκεντρώσει αποδείξεις που να καλύπτουν το 30% του τεκμαρτού εισοδήματος θα πληρώσει έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν. Ετσι, εκτός από τον αυξημένο κατά 602,40 ευρώ φόρο εισοδήματος που θα κληθεί να πληρώσει θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 390,72 ευρώ για τις αποδείξεις που θα λείπουν.

Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο λίγων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 για να καλύψουν τυχόν τη διαφορά που έχουν από το νέο όριο και να αποφύγουν το πρόστιμο.

Οι e-αποδείξεις

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

  • Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.
  • Οι δαπάνες για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.).
  • Το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.
  • Οι φορολογούμενοι που εντός του 2023 έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος πρέπει να καλύψουν ποσοστό όχι 30% αλλά 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος.
  • Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
  • Για τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επίσης στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
  • Για τους φορολογούμενους με κατασχεμένους έναν ή περισσότερους λογαριασμούς, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.