Η Ουγγαρία επιβεβαίωσε χθες την αντίθεσή της στα σχέδια προώθησης της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον Βίκτορ Ορμπαν να λέει πως «πρόκειται για τρομερό λάθος το οποίο πρέπει να αποτρέψουμε».

Πρόθεση του ούγγρου πρωθυπουργού με τις δηλώσεις αυτές ήταν να εκβιάσει την ΕΕ να ξεπαγώσει κεφάλαια από τα Ταμεία Συνοχής και Ανάκαμψης, τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμα επειδή η Βουδαπέστη παραβιάζει το κράτος δικαίου.

Και, εν μέρει, τα κατάφερε. Χθες το βράδυ, λίγο πριν ξεκινήσουν σήμερα οι συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, έγινε γνωστό πως η Κομισιόν αποδεσμεύει 10 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία – περίπου το 1/3 του συνολικού ποσού που έχει ανασταλεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε ότι η Ουγγαρία έχει εκπληρώσει ένα σύνολο δικαστικών μεταρρυθμίσεων και, επομένως, αξίζει να έχει πρόσβαση σε μέρος της χρηματοδότησης αξιοκρατικά. Ωστόσο, η απόφαση αποδεικνύεται άκρως αμφιλεγόμενη. Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών της Ουγγαρίας που παρακολουθούν τη δικαστική ανεξαρτησία λένε ότι η κυβέρνηση Ορμπαν δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια.

Και μια ομάδα τεσσάρων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – συμπεριλαμβανομένου του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – εξέφρασε επίσης ανησυχία σε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες.

Οι καταγγελίες

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το ξεκλείδωμα των κονδυλίων έγινε βιαστικά προκειμένου να πειστεί ο Ορμπαν να άρει το βέτο του στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν οι ηγέτες της ΕΕ για την Ουκρανία. Και κατήγγειλαν, όπως ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων Ντάνιελ Φρόιντ, ότι «η Κομισιόν έδειξε ότι οι εκβιαστικές τακτικές του Βίκτορ Ορμπαν αποδίδουν».

Ο Ορμπαν, ο οποίος υπερηφανεύεται για ισχυρούς δεσμούς με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε χθες μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του ότι η γρήγορη ένταξη της γειτονικής Ουκρανίας στην ΕΕ δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Βουδαπέστης αλλά ούτε και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς, τις οικονομικές αναλύσεις και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία θα στοχεύουν στην ένταξη, πρέπει να πούμε ότι αυτή η σκέψη αυτή τη στιγμή είναι παράλογη, γελοία και όχι σοβαρή», τόνισε. Μένει να φανεί σήμερα εάν το ξεπάγωμα των κεφαλαίων τον κάνει να αλλάξει γνώμη πάραυτα.

Κάτι που φαίνεται δύσκολο, καθώς ήδη ο Μπαλάς Ορμπαν, ο πολιτικός διευθυντής του πρωθυπουργού, δήλωσε χθες στο Bloomberg ότι η Βουδαπέστη θα άρει το βέτο της μόνο εάν οι Βρυξέλλες παραδώσουν όλα τα κεφάλαια που έχουν παγώσει, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ.

Το ουκρανικό πακέτο

Η ΕΕ θέλει να εγκρίνει ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, το οποίο θα διασφάλιζε τη χρηματοδότηση της χώρας για τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η Ουγγαρία παραμένει αντίθετη, και αντ’ αυτού θέλει πιο βραχυπρόθεσμα πακέτα – που θα της επιτρέψουν να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις απειλώντας να ασκήσει βέτο σε μελλοντικούς γύρους βοήθειας και έτσι να διατηρήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη και για τους επόμενους γύρους.

Ολα δείχνουν, πάντως, πως ο εκβιασμός απέδωσε. Νωρίτερα, χθες αξιωματούχος της ΕΕ το παραδέχθηκε κυνικά στο Politico.  «Θα πρέπει να δώσουμε στον πρωθυπουργό Ορμπαν κάτι. Αυτό πονάει, αλλά έτσι είναι τα πράγματα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» σε μια πιθανή συμφωνία.

Προτεραιότητα

Οπως φαίνεται η στήριξη στην Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα για τη Φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε πως «εκτός από την πολιτική μας υποστήριξη, η Ουκρανία χρειάζεται επίσης τη διαρκή οικονομική μας υποστήριξη. Πρέπει να δώσουμε στη χώρα αυτό που χρειάζεται για να είναι ισχυρή σήμερα, ώστε να μπορεί να είναι πιο δυνατή αύριο στο τραπέζι, όταν διαπραγματεύεται μια μακροχρόνια και δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία».

Πάντως, σε μια προφανή επίπληξη προς τη Βουδαπέστη, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είπε ότι χρειάζεται περισσότερη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία στην ΕΕ για να αποτραπεί το δικαίωμα βέτο μεμονωμένων κρατών σε ζητήματα όπως η ένταξη. «Τα εθνικά Κοινοβούλια θα εξακολουθούσαν να έχουν τον τελικό λόγο, αλλά μια και μόνο χώρα δεν θα μπορεί πλέον να εμποδίσει κάθε βήμα», ανέφερε μιλώντας σε γερμανούς βουλευτές.