Οι Τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο (27/11 έως 6/12/2023), συνδυαστικά με την πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO («Παραπολιτικά»), έχουν προφανή και άμεσα μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και τη νέα ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Καταρχάς έχει ενδιαφέρον πως και οι δύο μετρήσεις γίνονται σε ένα πρωτότυπο περιβάλλον κεντροαριστερής τριχοτόμησης και ρευστότητας εν Ελλάδι και με βασικό πρόβλημα για την κυβέρνηση – αυτό καταγράφει η MRB – τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Για πρώτη φορά στις Τάσεις, επίσης καταγράφεται ένα είδος ρήξης της κυβέρνησης με κοινωνικά στρώματα όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες (προνομιακό κοινό για τη ΝΔ). Αλλά και μια ανησυχία μεγάλου μέρους πολιτών για το γεγονός πως δεν διαμορφώνεται αντιπολιτευτικός πόλος. Εδώ ως πρώτο συμπέρασμα μπορούμε να δούμε πως η έννοια της διάσπασης στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοεί ούτε όσους έμειναν, ούτε όσους έφυγαν. Η ίδια έρευνα, παρότι έχει εξάμηνη βάση, περικλείει και τα πρώτα συμπεράσματα για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού (με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται ο Μητσοτάκης (36,2%), με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Ανδρουλάκη (11%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Κασσελάκης με 7,3%. Εδώ, καταγράφεται μια πρωτιά Μητσοτάκη χωρίς αντίπαλο παρότι όπως σημειώνουμε η όλη μέτρηση έχει εκκίνηση και χρονικότητα από τις κάλπες του Ιούνη του 2023 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόεδρο ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα.

Η δεξαμενή

Η MRB καταγράφει κάτι ακόμη εκ παραλλήλου ενδιαφέρον: πως η αποχώρηση των στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογείται θετικά από συγκεκριμένη ομάδα πολιτών (24,5%), αλλά το 77,5% βλέπει αρνητικά από την άλλη τη διαμόρφωση της νέας ΚΟ. Στους γενικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 28,6% συμφωνεί με την αποχώρηση, το 62,7% διαφωνεί και 8,7% δεν παίρνει θέση. Εδώ για πολλούς, κρύβεται μια δυνητική δεξαμενή απ’ όπου θα μπορούσαν να μοχλεύσουν δυναμική οι αποχωρήσαντες και ο νέος φορέας. Μάλιστα στην πιο συγκεκριμένη ερώτηση για το πόσοι θα τους ψήφιζαν το 3,1% δηλώνει «Σίγουρα θα ψήφιζα» και το 8,4% «Μάλλον θα ψήφιζα». Το «Σίγουρα θα ψήφιζα» στους ψηφοφόρους του Ιουνίου ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 11,1%.

Επιπλέον, η MRB έχει αριθμούς και συμπεράσματα (έστω πρώτα) για το παιχνίδι των ευθυνών για τη διάσπαση. Στο σύνολο των ψηφοφόρων το 30,9% πιστεύει ότι ευθύνεται ο Κασσελάκης και η ομάδα των «προεδρικών» και το 23,8% πιστεύει ότι ευθύνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση. Στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ (Ιουνίου 2023) το 26,7% πιστεύει ότι φταίει ο Κασσελάκης και η ομάδα του, ενώ το 45,2% πιστεύει ότι ευθύνεται η ομάδα που έφυγε – το τελευταίο είναι υπέρ σήμερα της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου. Επιπροσθέτως και το στοιχείο που λέει πως την ευθύνη της διάσπασης και κρίσης έχουν οι αποχωρήσαντες (εδώ, σε ερωτώμενους αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί ή κεντροαριστεροί).

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου (MRB) αποτυπώνεται αυτό που και η GPO προσφάτως κατέγραψε. Υπεροχή της ΝΔ (38,8%), σταδιακή ανοικοδόμηση του ΠΑΣΟΚ ως δεύτερου πόλου (14,6%), παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση (13%) αλλά και άνοδο του ΚΚΕ (9,7%). Θυμίζουμε ότι η GPO προσφάτως κατέγραψε πως η ΝΔ διατηρεί την κυριαρχία της με 35,7%, με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στο 12,1%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 9,8% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,9%. Η Νέα Αριστερά κινείται στο 2,5%.