Μόνο μια πολιτική πλευρά μπορεί να χαμογελάει ανακουφισμένη μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις: οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να άφησαν τη ΝΔ λαβωμένη, όμως σε εθνικό επίπεδο το κόμμα συνεχίζει να διατηρεί μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους της -και αυτό, παρά την πτώση που εμφανίζουν τα ποσοστά της.

Από εκεί και πέρα, τα ποσοστά και τα ποιοτικά στοιχεία επί της ουσίας περιγράφουν τα μεγάλα διακυβεύματα του επόμενου εξαμήνου. Τι δεν μας δείχνουν; Τις αλλαγές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιθανές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ντέρμπι η δεύτερη θέση

Η μάχη για την δεύτερη θέση έχει σίγουρα δύο διεκδικητές: στην GPO, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει μια ραγδαία πτώση στην πρόθεση ψήφου, φτάνοντας το 12,9%. Στην Metron Analysis το ίδιο ποσοστό αγγίζει μόλις το 12%. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ έχει μικρή άνοδο, με 11,9% και 10,6% αντίστοιχα.

Αν πιστέψουμε τις έρευνες, είναι πολύ εύκολο σε λίγους μήνες η σειρά των κομμάτων να έχει αντιστραφεί και το ΠΑΣΟΚ να μετρηθεί, για πρώτη φορά από το 2012, ως βασικός προοδευτικός πόλος του δικομματισμού.

Ο προβληματισμός πέριξ της Κεντροαριστεράς έχει να κάνει κυρίως με τον αργό ρυθμό ανόδου σε σχέση με την βίαιη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως για να μην οδηγηθούν σε νομοτελειακή συρρίκνωση πρέπει να ανακόψουν την διαλυτική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που φανταζόμασταν μετά την εθνική και την αυτοδιοικητική κάλπη: οι ευρωεκλογές θα αποτυπώσουν τους συσχετισμούς και θα δείξουν τον νικητή στην παράλληλη μάχη που διεξάγεται για την ηγεμονία του προοδευτικού χώρου. Προφανώς, τα συμπεράσματα είναι άλλα αν τελικά τα δύο κόμματα κινηθούν πέριξ του 12% και άλλο αν αναμετρηθούν κοντά στο 20%.

Δέκτης εκροών το ΚΚΕ

Αν υπάρχει ένας σίγουρος κερδισμένος στην ελάσσονα αντιπολίτευση, αυτός είναι σίγουρα ο Περισσός. Οχι μόνο γιατί το ΚΚΕ βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν (8,5% στην GPO, 8,1% στην Metron Analysis), αλλά γιατί οι εισροές του έρχονται από τους δύο βασικούς του αντιπάλους στον προοδευτικό χώρο. Με βάση την Metron Analysis, το ΚΚΕ κερδίζει το 7,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 3,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η πληροφορία καθιστά το ΚΚΕ ρυθμιστή στην μάχη της Κεντροαριστεράς, αλλά παράλληλα εν δυνάμει απειλή -δεν έχει μόνο μια ισχυρή δεξαμενή, αλλά δύο, συγκεντρώνοντας μια ψήφο διαμαρτυρίας της οποίας ποτέ δεν ήταν δεδομένος αποδέκτης.

Σύμφωνα με τις έρευνες, είναι πολύ εύκολο σε λίγους μήνες η σειρά των κομμάτων να έχει αντιστραφεί και το ΠΑΣΟΚ να μετρηθεί, για πρώτη φορά από το 2012, ως βασικός προοδευτικός πόλος του δικομματισμού, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πραγματικό ερώτημα για τον Περισσό είναι αν θα καταφέρει αυτήν την τάση να την διατηρήσει έως το τέλος, όταν ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έχει λήξει και το ΠΑΣΟΚ θα πιέζει, λόγω μεγέθους και πολιτικής απεύθυνσης, με παρεμβατικό τρόπο την κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο του καλού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Αντιθέτως, η Πλεύση Ελευθερίας δεν δείχνει να κερδίζει από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθεροποίηση στα δεξιά της δεξιάς

Σε αντίθεση με τον προοδευτικό χώρο, η κατάσταση δεξιά της δεξιάς εμφανίζεται περισσότερο παγιωμένη -άρα και πιο εύκολα ελεγχόμενη.

Οι εξελίξεις στους «Σπαρτιάτες» ένα γαϊτανάκι blame game που ξεκίνησε στην ακροδεξιά μετά την σύγκρουση του προέδρου Βασίλη Στίγκα με τους βουλευτές του (και συνεχίστηκε στο παρασκήνιο, μετά την συμφιλίωση), σε συνδυασμό με το κακό αποτέλεσμα για τον Ηλία Κασιδιάρη στην Αθήνα χαμήλωσαν την επιρροή των «Σπαρτιατών».

Κύριος παίκτης της δεξιάς πολυκατοικίας είναι πλέον η «Ελληνική Λύση», που παγιώνεται σε ποσοστά περί το 5%, χωρίς να φαίνεται πως έχει ζημιωθεί από τον εναγκαλισμό με την κυβέρνηση στην υπόθεση των αλλαγών της ΑΔΑΕ και κατ’ επέκταση στην υπόθεση των υποκλοπών.

Η «Νίκη» σταθεροποιείται επίσης κοντά στο 3%, χωρίς να το αγγίζει στην πρόθεση, παρά μόνο στην εκτίμηση -ο αστερίσκος εδώ αφορά την ασφάλεια του δείγματος, αλλά και το πώς θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους της η ανάδειξη θεμάτων όπως οι ταυτότητες, που «φούσκωσαν» τα ποσοστά της «Νίκης» στο παρελθόν.

Τα πρόσωπα «δείχνουν» τον δρόμο

Η δυναμική των κομμάτων αποτυπώνεται κυρίως στους δείκτες που αφορούν τους ηγέτες τους -αποδεικνύοντας εκ νέου ότι τα πολιτικά πρόσωπα στην ελληνική πολιτική σκηνή παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να κερδίζει καθαρά την ερώτηση περί καταλληλότερου.

Στην GPO, ωστόσο, για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεπερνάει σε καταλληλότητα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: ο Ανδρουλάκης έχει ποσοστό 13,8%, ενώ ο Κασσελάκης 12,1%.

Στην δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά του Δημήτρη Κουτσούμπα (πρώτος σε θετικές γνώμες στην Metron Analysis, ξεπερνώντας και τον Μητσοτάκη, δεύτερος στην GPO) επικυρώνοντας πως το θετικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ έχει να κάνει με το προφίλ και την προσωπικότητα του γενικού γραμματέα του.

Ο Ανδρουλάκης ξεπερνάει τον Κασσελάκη σε δημοφιλία σε κάθε περίπτωση (40%-25% στην Metron Analysis, 41,5%-24,3% στην GPO), δεδομένο που θα έπρεπε να ανησυχεί την Κουμουνδούρου -κυρίως γιατί ο Κασσελάκης είναι νεοεκλεγείς πρόεδρος και δεν έχει επιδείξει δυναμική από τη νωπή εντολή που έλαβε, ενώ τις τελευταίες μέρες αμφισβητείται και από την εσωκομματική του αντιπολίτευση.