Ενώ ο χειμώνας έχει πολλά καλά, αυτήν την περίοδο του χρόνου, η γρίπη και το κρυολόγημα κάνουν την… εμφάνισή τους. Ταυτόχρονα ο ξηρός αέρας αφήνει επίσης την αναπνευστική οδό πιο ευάλωτη σε εισβολείς, όπως μικρόβια και ιοί.

Για να καταφέρουμε λοιπόν, να ανταπεξέλθουμε διαχωρίζουμε τα πραγματικά γεγονότα από τους μύθους ώστε να παραμείνουμε υγιείς τους πιο κρύους μήνες ή εάν τελικά κολλήσουμε, τουλάχιστον να αναρρώσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος

#Μύθος

Η βιταμίνη C πιθανώς δεν μπορεί να αποτρέψει ένα κρυολόγημα. Ωστόσο το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Η διάρκεια του κρυολογήματος μπορεί να μειωθεί εάν κάνετε γυμναστική και ιδρώσετε

#Μύθος

Ενώ μπορείτε να κάνετε γυμναστική εάν για παράδειγμα έχετε συνάχι, η εφίδρωση δεν συντομεύσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων σας, που μπορεί να διαρκέσουν από επτά ημέρες έως και δύο εβδομάδες.

Εάν αισθάνεστε αρκετά καλά για να προπονηθείτε, σκεφτείτε να συντομεύσετε τη διάρκεια της προπόνησής σας ή έστω να μειώσετε την ένταση μέχρι να αναρρώσετε πλήρως.

Η γρίπη είναι απλώς μια πιο σοβαρή περίπτωση κρυολογήματος

#Μύθος

Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι διαφορετικές ιογενείς ασθένειες. Ενώ τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης μερικές φορές είναι κοινά, η γρίπη δεν είναι απλώς μια πιο σοβαρή εκδοχή του κρυολογήματος.

Τα συμπτώματα της γρίπης προκαλούνται από έναν εντελώς διαφορετικό ιό. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκύψει από την έκθεση σε διάφορους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των ρινοϊών και των κορωνοϊών.

Έχετε κατά νου ότι οι εποχικοί κορωνοϊοί δεν είναι ίδιοι με τον ιό που προκαλεί την covid-19. Γενικά, τα συμπτώματα της γρίπης τείνουν να είναι χειρότερα από εκείνα του κρυολογήματος. Είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε επιπλοκές εξαιτίας της γρίπης παρά με το κρυολόγημα.

Επωφελείστε από το εμβόλιο της γρίπης ακόμα κι εάν το κάνετε αργά

#Αλήθεια

Ακόμα κι εάν το κάνετε πιο μετά, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να σας προστατεύσει. Ενώ οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης τον Οκτώβριο, επωφελείστε εξίσου εάν εμβολιαστείτε αργότερα μέσα στο έτος σας.

Σύμφωνα με στοιχεία, η ετήσια χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων.

Ο ιός της γρίπης δεν επιβιώνει για πολύ πάνω στις επιφάνειες

#Μύθος

Ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από όσο νομίζετε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει έως και 2 ημέρες σε σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος με γρίπη αγγίξει το πόμολο πόρτας, το αγγίξετε και έπειτα αγγίξετε το πρόσωπό σας (σε διάστημα 48 ωρών) μπορεί να κολλήσετε.

Τα καλά νέα είναι όμως, ότι η απολύμανση μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια, αποτρέποντας την εξάπλωση ιών όπως αυτός της γρίπης.

Πηγή Vita.gr