Πριν από λίγες μέρες, την 1η Δεκεμβρίου, με την ετήσια εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας ολοκληρώθηκε η «Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας». Αν έχετε πολλές άγνωστες λέξεις επιτρέψτε μου να σας τις εξηγήσω. Η «Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας» είναι μια εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες – ένα είδος forum προβληματισμού για την αντιμετώπιση της μάστιγας που λέγεται χειραγώγηση αγώνων. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), της UEFA, της Interpol, του υπουργείου Αθλητισμού, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ). Τι ειπώθηκε στις εκδηλώσεις δεν το γνωρίζω – δεν με κάλεσε και κανείς. Ολες αυτές οι αντιπροσωπείες ωστόσο έδωσαν το «παρών» στο κλείσιμο της εκδήλωσης όπου είχαμε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας. Τι είναι αυτό; Ενας φορές που δημιουργήθηκε τον καιρό που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού ο Λευτέρης Αυγενάκης με σκοπό την εποπτεία του ελληνικού αθλητισμού για ζητήματα διαφθοράς. Νομίζω η δημιουργία του ήταν υποχρεωτική από μια σειρά από ευρωπαϊκές συνθήκες που ο Αυγενάκης υπέγραψε.

Σπυρόπουλος

Πάμε παρακάτω. Στη σχετική εκδήλωση, ο ΓΓΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ Γιώργος Μαυρωτάς προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων της για το 2023. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση ενημέρωσης «εκτός από τις εκπαιδευτικές δράσεις ο ΓΓΑ ανέφερε ότι χάρη στην ΕΠΑΘΛΑ η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο διεθνών δράσεων, ενώ έκανε γνωστό ότι εντός του 2023 και έως τώρα η ΕΠΑΘΛΑ εξέδωσε πορίσματα για 40 υποθέσεις και εννέα εξ αυτών προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση – υποδεχόμενη συνολικά 105 αναφορές από διάφορες πηγές που αφορούσαν ζητήματα διαφθοράς σε 14 αθλήματα». Λαμπρά. Μετά πήρε τον λόγο ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, αθλητικός εισαγγελέας τοποθετημένος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΠΑΘΛΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων και αποκάλυψε ότι εντός του 2024 αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε υπό εξέλιξη υποθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν τούς είχαν ασκηθεί διώξεις. Μετά κάτι είπε ο υπουργός Αθλητισμού Δημήτρης Βρούτσης (εντελώς γενικό – ως συνήθως – και δεν έχασα τον χρόνο μου να το διαβάσω) και τέλος πήρε τον λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο χωριό και οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτό μας αφορά όλους. (…) Στην Ελλάδα γεννήθηκε ο αθλητισμός και έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να ασχοληθούμε με την καταστροφή της ουσίας του. Γιατί τι απομένει από τον αθλητισμό όταν κυριαρχεί η νόθευση; Τίποτα! Από μεγάλη χαρά, μετατρέπεται σε μεγάλη πίκρα.

Τι απομένει όταν δεν υπάρχει η ευγενής άμιλλα; Τίποτα! Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε την προσπάθεια για την υπεράσπιση του αθλητισμού και αξίζουν και πάλι συγχαρητήρια για τη δουλειά που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση» είπε. Και μετά μίλησαν και κάτι άλλοι…

Εντός

Ανακεφαλαιώνω. Το 2023 δημιουργήθηκε ένας εποπτικός θεσμός που πρέπει να ελέγχει ζητήματα διαφθοράς του αθλητισμού. Υπάρχει ήδη στην Ελλάδα χρόνια τώρα ο θεσμός του αθλητικού εισαγγελέα. Για τα ζητήματα της αθλητικής διαφθοράς μοιάζει να ενδιαφέρεται κι ο υπουργός Δικαιοσύνης. Τι κάνανε όλοι αυτοί; Βρεθήκανε την 1η Δεκεμβρίου κι από ό,τι κατάλαβα δίνανε μπράβο και συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο! Ανακοινώσανε ότι εξετάσανε του κόσμου τις καταγγελίες και καταλήξανε στο συμπέρασμα ότι μόλις εννέα χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Ε και; Θα μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην ιστορία των χειραγωγημένων; Θα λογοδοτήσει κανείς; Θα αποκτήσουμε εικόνα για το τι ακριβώς έγινε και γίνεται; Και πότε; Το «εντός του 2024» που είπε ο αθλητικός εισαγγελέας, ο μόνος δηλαδή που προσπάθησε να γίνει συγκεκριμένος ως προς κάτι, ακούγεται πολύ γενικό. Γιατί εντός του 2024 είναι η 1η Ιανουαρίου, εντός του 2024 είναι και 31η Δεκεμβρίου.

Τόλμη

Δεν έχω, προς Θεού, πρόβλημα με τη δημιουργία και τα πεπραγμένα τέτοιου είδους θεσμών. Καλή είναι και η ΕΠΑΘΛΑ, χρήσιμος είναι και ο αθλητικός εισαγγελέας, καλοδεχούμενος είναι κι ένας υπουργός όπως ο Γιώργος Φλωρίδης που την απέχθειά του για «παράγκες» και «άρχοντες του παρασκηνίου» την είχε δείξει και πάνω από είκοσι χρόνια πριν. Αλλά πέρα από θεσμούς, απολογισμούς, συνέδρια όπου διάφοροι συγχαίρουν ο ένας τον άλλο κι όλοι χασμουριούνται όταν μιλάει ο Βρούτσης, χρειάζεται κάτι πιο χρήσιμο: έργα. Χρειάζεται αληθινή εποπτεία του χώρου, χρειάζεται στοχευμένη έρευνα, χρειάζεται γνώση όλων των συστημάτων διαφθοράς, χρειάζεται σύγκρουση με ένα αληθινό παρακράτος. Και χρειάζεται και οργανωμένη δουλειά από διωκτικές Αρχές που πρέπει να έχουν την τόλμη και το θάρρος να ψάξουν συγκεκριμένους ανθρώπους και τα πεπραγμένα τους.

Υπεράσπιση

Στην Ελλάδα υπάρχει μια ωραία και βολική παρεξήγηση: δημιουργούνται θεσμοί που σκοπό έχουν να συλλέγουν καταγγελίες. Ωραίο είναι αυτό, αλλά δεν αποτελεί σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος. Είμαστε μια χώρα όπου ο καθένας καταγγέλλει ό,τι θέλει και όποιον θέλει. Αλίμονο αν η προστασία του αθλητισμού, η τόσο απαραίτητη κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, βασίζεται σε καταγγελίες. Αυτό που χρειάζεται είναι η έρευνα των ενδείξεων και η ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης. Υπάρχει έρευνα; Πολύ φοβάμαι πως όχι. Τι υπάρχει; Η διάθεση να ακούσουν διάφοροι θεσμοί τα παράπονα του καθενός. Ο ΓΓΑ το λέει, όχι εγώ. Τι λέει; Οτι η ΕΠΑΘΛΑ δέχτηκε του κόσμου τις καταγγελίες – συνολικά 105 που αφορούν όσα γίνονται σε 14 διαφορετικά σπορ. Αν ο σκοπός της ύπαρξής της είναι να συλλέγει καταγγελίες τα πάει περίφημα – μόνο που σε αυτή την περίπτωση πρέπει να στελεχωθεί από ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Επί τη ευκαιρία ας δώσει και κανένα στον αθλητικό εισαγγελέα: πολύ φοβάμαι πως κι αυτός την ίδια δουλειά κάνει. Αντί να ερευνά, ακούει. Ενδεχομένως ανοίγει την αγκαλιά του και χαρίζει λίγη από τη συμπόνια του στους κατά καιρούς συνομιλητές του. Και στο μεταξύ μια σειρά από λαμόγια καταστρέφουν την όποια αξιοπιστία των σπορ για προσωπικό όφελος. Κι όσο δεν ασχολούνται μαζί τους θα συνεχίσουν να το κάνουν. Και θα μας μείνει η προσπάθεια για την υπεράσπιση του ελληνικού αθλητισμού, που λέει κι ο Φλωρίδης. Η προσπάθεια. Τίποτε άλλο.