Από τα μεγαλύτερα πλήγματα που θα μπορούσε να δειχτεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι να στιγματιστούν οι Εβραίοι έποικοι ως εξτρεμιστές, τη στιγμή που το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Φαίνεται όμως ότι η ΕΕ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο απαγόρευσης βίζας για τους βίαιους Ισραηλινούς εποίκους.

Την πρόταση έκανε ο επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το EUobserver.

Στη πεντασέλιδη πρότασή του ο Μπορέλ αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να «ενθαρρύνει τη λύση των δύο κρατών και της σταθερότητας στη τη Δυτική Όχθη».

Ανέφερε μάλιστα ότι θα πρέπει να «διερευνήσει τις αντιδράσεις της ΕΕ στη βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απαγόρευση βίζας εναντίον εξτρεμιστών που επιτίθενται εναντίον αμάχων και τη χρήση του καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ», είπε ο Μπορέλ.

Για τους Ισραηλινούς η μόνη αιτία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου ήταν η αντισημιτική κατήχηση από τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ Χαΐμ Ρέγκεβ. Οι έποικοι της Δυτικής Όχθης και η κατοχή του Ισραήλ δεν είχαν καμία σχέση με την 7η Οκτωβρίου, είπε. «Όχι. Αυτό δεν είναι μέρος του πολέμου», είπε ο Χαΐμ Ρέγκεβ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Zoζέπ Μπορέλ πάνω από έναν χάρτη της Λωρίδας της Γάζας, κατά την επίσκεψη του Borrell στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, 17 Νοεμβρίου 2023. (Nasser Nasser/REUTERS)

Ωστόσο οι ισχυρισμοί του Ισραηλινού διπλωμάτη δεν είναι βάσιμοι καθώς το Ισραήλ επί σειρά ετών παραβιάσει το διεθνές δίκαιο επεκτείνοντας του παράνομους εποικισμούς εκτοπίζοντας βίαια τους Παλαιστινίους.

«Η βία μεταξύ των εποίκων κλιμακώνεται από ένα ήδη υψηλό επίπεδο και οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού [στη Δυτική Όχθη] γίνονται πιο συχνές (219 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 2.900 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου)», ανέφερε η άτυπη πρόταση της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή όμως, από τα πυρά του ευρωπαίου διπλωμάτη δεν ξέφυγε και η Χαμάς.

Η αναφορά του Μπορέλ στη «χρήση του καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ» αναφέρεται σε μια λίστα της ΕΕ με τους χειρότερους καταπατητές των δικαιωμάτων στον κόσμο, όπως Αμερικανοί πολέμαρχοι ή Ρώσοι εκτελεστές κτλ.