Μια νέα επιδημία «περιπατητικών πνευμονιών» – κυρίως σε παιδιά – έχει ξεσπάσει στη Βόρεια Κίνα, ξυπνώντας στον υπόλοιπο πλανήτη μνήμες από τον μακρινό Δεκέμβριο του 2019.

Τότε που μία μυστηριώδης ασθένεια εξαπλωνόταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην Ουχάν, με τις συγκεχυμένες πληροφορίες να αποσιωπούν εκείνα που θα εξελίσσονταν.

Τέσσερα χρόνια μετά η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται μεν σε εγρήγορση, αλλά δηλώνει ανακουφισμένη καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως δεν πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, που θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό.

Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνει κανείς πως οι υγειονομικές Αρχές ανά τον κόσμο παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας, δεδομένου πως αντίστοιχες λοιμώξεις καταγράφονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η αιτία; «Αν και πιθανότατα αυτά τα περιστατικά στην Κίνα οφείλονται στην καθυστερημένη άρση των περιοριστικών μέτρων, αναμένονται ασφαλείς εξηγήσεις λόγω και της δυσπιστίας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας από την προηγούμενη διαχείριση της πανδημίας στην έναρξή της εκεί», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

O ίδιος, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του εντός και εκτός συνόρων, εκτιμούν πως τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κίνα τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «ανοσιακό κενό». Οι πολίτες, με έμφαση στα παιδιά, δεν διασταυρώθηκαν με τους κοινούς εποχικούς ιούς, στερούμενοι εκείνες τις ευκαιρίες που θα τους επέτρεπαν να χτίσουν ανοσία.

Επιπρόσθετα, και όπως εξηγεί ο καθηγητής, εξάρσεις της νόσου παρατηρούνται σε συγκεκριμένες εποχές (π.χ. τον χειμώνα) ενώ «ευθύνεται για συρροές σε σχολεία αλλά και σε οίκους ευγηρίας». Συνεπακόλουθα, οι ταυτόχρονες εξάρσεις πνευμονιών από μυκόπλασμα στο Οχάιο και σε ακόμη έξι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, το πιθανότερο είναι πως υποδηλώνουν ένα «come back» του συγκεκριμένου βακτηρίου που επίσης τα περασμένα έτη εκτοπίστηκε από τον κορωνοϊό.

Περιοδικότητα

Αναλυτικότερα και όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα εμφανίζονται με μια περιοδικότητα και τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκονταν σε χαμηλό επίπεδο. Και προσθέτει πως «οι πρόσφατες αυξήσεις των παρατηρούμενων ανιχνεύσεων μπορεί να αντανακλούν την τυπική περιοδική επανεμφάνιση της M. pneumoniae στην κοινότητα».

Σχετικά δε, με την αντοχή που έχει αναπτύξει το μυκόπλασμα σε αντιβιοτικά που χορηγούνται στην Κίνα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Ο ίδιος διευκρίνισε πως υπάρχουν διαθέσιμες άλλες κατηγορίες αντιβιοτικών φαρμάκων σε όλο τον κόσμο, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.