Η Ιταλία αποχαιρέτησε την 22χρονη Τζούλια, τη φοιτήτρια που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της και έγινε η αφορμή για να πλημμυρίσουν οι δρόμοι σε ολόκληρη τη χώρα, με διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για μία ακόμη γυναικοκτονία.

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στην κηδεία της Τζούλια Τσεκετίν στην εκκλησία Σάντα Τζιουστίνα στην Πάντοβα, κοντά στη Βενετία, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συγγενείς της.

Τη νεαρή φοιτήτρια μαχαίρωσε τον περασμένο μήνα ο πρώην σύντροφός της Φίλιππο Τουρέτα, ο οποίος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, παραδέχθηκε την ενοχή του ενώπιον δικαστή.

Η τελετή, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Ιταλίας, ξεκίνησε με την άφιξη, εν μέσω χειροκροτημάτων, του λευκού της φέρετρου, που ήταν καλυμμένο με τριαντάφυλλα μπροστά από τον ιερό ναό, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί νέοι φορώντας την κόκκινη κορδέλα, σύμβολο της μάχης κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

Ράγισε καρδιές ο πατέρας της

Κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής ομιλίας, για την οποία ο πρόεδρος του Βένετο δήλωσε πως «θα πρέπει να διαβαστεί στα σχολεία», ο πατέρας της Τζούλια, Τζίνο Τσεκετίν, απηύθυνε έκκληση προκειμένου «να μετατραπεί η τραγωδία σε κινητήριο δύναμη για αλλαγή».

«Αγαπητοί όλοι, ζήσαμε μια περίοδο βαθιάς οδύνης: μια τρομερή καταιγίδα μας σάρωσε και ακόμα και τώρα αυτή η βροχή της θλίψης φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ. Συναντηθήκαμε, κρυώσαμε, αλλά ευχαριστώ τους πολλούς ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν γύρω μας, για να μας φέρουν τη ζεστασιά της αγκαλιάς τους», ανέφερε αρχικά ο τραγικός πατέρας.

Αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις αστυνομικές δυνάμεις και τις ιταλικές αρχές, μίλησε για το παιδί του:

«Η κόρη μου, η Τζούλια, ήταν ακριβώς όπως την ξέρατε, μια εξαιρετική νεαρή γυναίκα. Χαρούμενη, ζωηρή, ποτέ δεν χόρταινε με τη μάθηση. Αγκάλιασε την ευθύνη της διεύθυνσης του νοικοκυριού μετά τον πρόωρο χαμό της αγαπημένης της μητέρας.

»Εκτός από το πτυχίο που της άξιζε και το οποίο θα μας παραδοθεί σε λίγες ημέρες, η Τζούλια κέρδισε και τον τιμητικό τίτλο της μητέρας. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, είχε ήδη γίνει μαχήτρια, ένας οπλίτης – όπως οι αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες – επίμονος σε δύσκολες στιγμές: Το αδάμαστο πνεύμα της μας ενέπνευσε όλους.

«Πρώτα εμείς οι άνδρες να γίνουμε φορείς αλλαγής κατά της έμφυλης βίας»

«Οι γυναικοκτονίες είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας κουλτούρας που υποτιμά τη ζωή των γυναικών, θυμάτων των ίδιων των ανθρώπων που θα έπρεπε να τις έχουν αγαπήσει. Και αντ’ αυτού παρενοχλήθηκαν, εξαναγκάστηκαν σε μακρές περιόδους κακοποίησης, μέχρι να χάσουν εντελώς την ελευθερία τους, πριν χάσουν και τη ζωή τους», τόνισε ο πατέρας της Τζούλια.

«Πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό; Πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό στη Τζούλια; Υπάρχουν πολλές ευθύνες, αλλά η εκπαιδευτική αφορά όλους μας: οικογένειες, σχολεία, κοινωνία των πολιτών, τον κόσμο της πληροφόρησης…».

«Απευθύνομαι πρώτα στους άνδρες, γιατί πρώτα εμείς πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε φορείς αλλαγής κατά της έμφυλης βίας. Ας μιλήσουμε σε άλλους άνδρες που γνωρίζουμε, αμφισβητώντας την κουλτούρα που τείνει να ελαχιστοποιεί τη βία από φαινομενικά φυσιολογικούς άνδρες».

«Θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά, αμφισβητώντας τη διάχυση της ευθύνης, ακούγοντας τις γυναίκες και μη στρέφοντας το κεφάλι μας ακόμα και στα πιο ήπια σημάδια βίας. Η προσωπική μας δράση είναι ζωτικής σημασίας, για να σπάσει ο κύκλος και να δημιουργηθεί μια κουλτούρα υπευθυνότητας και υποστήριξης».

«Σε γονείς όπως εγώ, μιλάω από καρδιάς: Ας διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της θυσίας και της δέσμευσης και ας τα βοηθήσουμε επίσης να αποδεχτούν την ήττα.

Ας δημιουργήσουμε στις οικογένειές μας εκείνο το κλίμα που ευνοεί τον γαλήνιο διάλογο, ώστε να καταστεί δυνατή η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας στο σεβασμό της ιερότητας του κάθε ανθρώπου, σε μια σεξουαλικότητα απαλλαγμένη από κάθε ιδιοκτησία και στην αληθινή αγάπη που επιδιώκει μόνο το καλό του άλλου».