Και εγένετο νέος πολιτικός φορέας στο Σεράφειο.

Με το όνομα Νέα Αριστερά.

Και όχι νέο ακόμη κόμμα, αλλά με επίκεντρο τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 (Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Οζγκιούρ Φερχάτ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα), που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ένα νέο, όπως αποσαφηνίστηκε, πολιτικό εγχείρημα.

Η ανθρωπογεωγραφία της κατάμεστης αίθουσα του Σεράφειου ήταν κάτι από τον παλιό Συνασπισμό, από τη νέα γενιά των σαραντάρηδων που σήμερα είναι βουλευτές και συμμετείχαν στις κυβερνήσεις Τσίπρα, αλλά και στελέχη από τη μακρά πορεία της Ανανεωτικής Αριστεράς της Μεταπολίτευσης. Στο πολιτικό περιεχόμενο των πρώτων εκφωνήσεων αναζητούνται στόχοι και κατευθύνσεις.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης, ενώ προηγήθηκαν με χαιρετισμούς οι Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος και Ηλιόπουλος.

Εδώ κανείς μπορεί να αποκωδικοποιήσει ορισμένες αποστροφές του λόγου του Χαρίτση – και άρα όλων – που απέστειλαν μηνύματα στην κυβέρνηση μα και στη μέχρι πρότινος κομματική έδρα του, την Κουμουνδούρου.

Το περιέγραψε κατ’ αρχάς ως πρώτο βήμα, όπως και όσοι προηγήθηκαν. Αλλά με έμφαση στην υπογράμμιση πως δεν ξεκινούν από το σημείο μηδέν. Και με υπεράσπιση των κυβερνητικών ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου εδώ αρκετοί ήταν υπουργοί πρώτης γραμμής το 2015-19 αλλά και στελέχη στο κυβερνητικό έργο του – τους διέκρινε κανείς χθες στο Σεράφειο.

«Μην περιμένετε να απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε», είπε ο Χαρίτσης τονίζοντας μερικές από τις τομές των κυβερνήσεων στις οποίες και εκείνοι συμμετείχαν: έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια, τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και Συμφωνία των Πρεσπών (εδώ ακούστηκε το ηχηρότερο χειροκρότημα).

Τα πυρά στη νέα ηγεσία

Η αναφορά στη «διαλυτική πορεία» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά και στη «βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023» ήταν τα σημεία που ένωναν τη διαπίστωση της κρίσης από τους 11 με την ανάγκη για νέο φορέα.

Και κάπου εδώ ήλθαν τα βέλη στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «που επενδύει αλλού», όπως είπε ο Χαρίτσης: «στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις».

Σαφή τα βέλη προς τον Κασσελάκη, μα και προς τον Πολάκη. Με αυτά συνδυάστηκαν τα βέλη και προς τον Μητσοτάκη. Χρησιμοποιήθηκε αρκετά ο όρος Δεξιά και βέβαια Αριστερά.

«Προωθεί ένα μοντέλο πολιτικής που στηρίζεται στην αλαζονεία και στον ιδεολογικό εκφοβισμό.

Το σύστημα εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη θέτει τους όρους της συζήτησης», ήταν η αιχμηρή αποστροφή. Και με αναφορά από τη στεγαστική κρίση μέχρι τις υποκλοπές, η Νέα Αριστερά χθες έθεσε τον σταθμό των ευρωεκλογών ως την πρώτη μεγάλη μάχη.

Με προγραμματική πλεύση και προς μια κλιματική δικαιοσύνη και προς την άρση των ανισοτήτων. Μέσα και έξω από τη Βουλή, όπως έλεγαν χθες στα πηγαδάκια μετά και τις εγγραφές των πρώτων μελών (υπήρχε τραπεζάκι με αίτηση).

Πρώτη διαφοροποίηση

Πάντως η πρώτη κόντρα της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε χθες εντός Βουλής, με αφορμή τον νόμο για τα κόκκινα δάνεια.

Η νέα ΚΟ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά το γεγονός πως ψήφισαν «παρών» σε ορισμένα άρθρα που έχουν να κάνουν με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκού κανόνα πυροδότησε κόντρα με την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «με την ονομαστική ψηφοφορία, που ζητήσαμε επί κρίσιμων άρθρων, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις όλων των δυνάμεων» και συμπλήρωσε πως η Κουμουνδούρου δεν καταψήφισε απλά το νομοσχέδιο.

«Αντιτάχθηκε στη δίδυμη λύση της ΝΔ, που περιλαμβάνει τον νέο πτωχευτικό και τον «Ηρακλή», «λύση» που φέρνει έκρηξη πλειστηριασμών». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη διερωτήθηκε αιχμηρά πως «είναι απορίας άξιο» γιατί οι 11 δεν καταψήφισαν τη ρύθμιση υπέρ των servicers.

Καρφιά από Τσίπρα

Αίσθηση προκάλεσε χθες και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης (εδώ συναντήθηκε με τους πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε).

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων «ανοίγουν τον δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές.

Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών». Ολα αυτά, την ημέρα ίδρυσης νέου φορέα στην Αθήνα.