Τα επιχειρήματα του Σούνακ…

Παρακολούθησα – μου το έστειλε ένας φίλος δηλαδή – ένα απόσπασμα από την αντιπαράθεση στη βρετανική Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ. Δεν θα σταθώ στο απίθανο λογοπαίγνιο που έκανε ο Στάρμερ, εις βάρος του Σούνακ, «τα ‘χεις χαμένα» του είπε, για να προσθέσει αμέσως μετά… τα Μάρμαρα. Ούτε στα ειρωνικά γέλια των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, όταν ο Σούνακ προσπάθησε να απαντήσει. Θα μείνω μόνο στους ισχυρισμούς του, ότι τάχα μου είχαν αναληφθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα (…) και στη συνέχεια παραβιάστηκαν. Μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν»!!!

Ο τύπος δεν υπάρχει. Ακόμη και τώρα που τον έχουν πλακώσει στις «γρήγορες», ο πολιτικός κόσμος, οι επιστήμονες, τα μέσα ενημέρωσης, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που του λένε έκανες «πατάτα», μην το συνεχίζεις, επιμένει να προβάλλει επιχειρήματα της πλάκας, σε μια υπόθεση τελείως χαμένη πολιτικά γι’ αυτόν! Ουσιαστικά δηλαδή επιβεβαιώνει την ελληνική πλευρά που τον υπέδειξε ως κύριο υπεύθυνο για την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας.

Ανίκανος.

…ο χειρισμός του Μαξίμου…

Στην Αθήνα, βέβαια, δεν πανηγυρίζουν για όλο αυτό. Δεν ήταν και κάτι ωραίο αυτό που συνέβη, να βγεις να το κάνεις παράσημο. Εξού και ο πρόεδρος Κυριάκος, παρότι είναι γενικά ευχαριστημένος με τη στάση των περισσότερων ελληνικών κομμάτων και σχεδόν του συνόλου του ελληνικού Τύπου, κρίνει ότι «πρέπει να το αφήσουμε πίσω όλο αυτό». Εμαθα λοιπόν ότι χθες ζήτησε από όλους να κρατήσουν «χαμηλά την μπάλα». Ο ίδιος έδωσε τη «γραμμή» με τη λιτή αναφορά που έκανε κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η άποψή του, που εν τέλει θεωρώ ότι είναι και σωστή, είναι σε γενικές γραμμές ότι δεν θα υπονομεύσουμε τις διαχρονικά ισχυρές και πολυεπίπεδες σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας επειδή ένας ανίκανος (αυτό είναι δικό μου) πρωθυπουργός επέδειξε ασέβεια, αμετροέπεια, αλαζονεία και αγένεια.

Γι’ αυτό και δεν αμφιταλαντεύτηκε ιδιαίτερα στο πώς θα χειριστούν τη νέα προσπάθεια του Σούνακ, χθες στη Βουλή, να επιρρίψει τις ευθύνες για την πρωτοφανή απόφασή του να μη δεχτεί τον έλληνα Πρωθυπουργό, λίγες μόνο ώρες πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Τους είπε ότι δεν θα απαντήσει ευθέως η ελληνική κυβέρνηση στα όσα είπε ο βρετανός πρωθυπουργός. Ετσι η διαρροή κυβερνητικών κύκλων αναφορικά με τα όσα ανέφερε στη βρετανική Βουλή ο κ. Σούνακ ήταν ακριβώς σε αυτό το πνεύμα.

Στην τελική, ό,τι είχε να πει η ελληνική πλευρά το έχει πει ήδη από προχθές. Κι επίσης δεν είχε να κερδίσει κάτι από τη διαιώνιση της λεκτικής αντιπαράθεσης με τον Σούνακ ώστε να εξελιχθεί σε φάση «ο λόγος μου απέναντι στον δικό σου»…

…και το μεγάλο κατόρθωμα

Ανεξάρτητα πάντως από το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, η αποτίμηση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση αυτή, σε επίπεδο μάρκετινγκ, είναι ότι με τους άστοχους χειρισμούς του βρετανού πρωθυπουργού το θέμα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα ξεπέρασε το πλαίσιο Ελλάδα – Βρετανία και έγινε παγκόσμιο. Δεν υπήρξε μέσο ενημέρωσης σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο που να μην ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, δημιουργώντας μια θετική εικόνα για την Ελλάδα και το ιστορικό της αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Μας δώρισαν τόση επικοινωνία, που δεν θα μπορούσαμε να την εξαγοράσουμε με εκατομμύρια», μου έλεγε χθες ένας συνεργάτης του Πρωθυπουργού, και είχε όντως δίκιο αν σκεφτεί κανείς το κόστος που θα είχε για τη χώρα αν ξεκινούσε τώρα μια παγκόσμια καμπάνια για την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αν είναι έτσι, παιδιά, που είναι δηλαδή, να στείλουμε λουλούδια στον Σούνακ για την έμπνευσή του να παγκοσμιοποιήσει το διμερές έως τη Δευτέρα θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών από την Ελλάδα.

Μπράβο, Ρίσι, τα κατάφερες…

Περιμένοντας τον Ερντογάν

Τώρα το Μέγαρο Μαξίμου και η ελληνική διπλωματία πέφτουν με τα μούτρα στην προετοιμασία της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την επόμενη Πέμπτη. Το σφιχτό πρόγραμμα της ολιγόωρης επίσκεψης του τούρκου προέδρου δεν προβλέπει τίποτε άλλο πέραν των συζητήσεων, που θα εξελιχθούν σε τρεις φάσεις: μια με τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, μια δεύτερη με συσκέψεις τούρκων υπουργών με τους ομολόγους τους στα υπουργεία και μια τρίτη με το γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης και στο οποίο θα παρακαθήσουν αυστηρά οι υπουργοί των δύο χωρών. Α, θα έχουμε και δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν, μπροστά στο… τζάκι (αλλά όχι… «αγκαλιά στην πολυθρόνα», όπως θέλει το σχετικό τραγουδάκι) του Μεγάρου Μαξίμου, δηλώσεις που, όσο να πεις, μια αγωνία θα προκαλέσουν μέχρι να γίνουν.

Ερντογάν είναι αυτός. Εδώ, πριν από μερικές ημέρες, τα έχωσε στον Σολτς μέσα στη γερμανική Καγκελαρία, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν θα προκαλούσε διπλωματικό επεισόδιο, μην τα ξεχνάμε αυτά.

Πάντως, με βάση όσα είπε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του αναφορικά με την έλευσή του στην Αθήνα, έδειξε ότι θέλει να αφήσει πίσω του την κακή εποχή των άγονων φραστικών συγκρούσεων που τελικά δεν οδήγησαν πουθενά, πάρα μόνο σε χάσιμο χρόνου και για τις δύο χώρες…

Μη μας πιάσει όμως κανένας ενθουσιασμός, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, και βλέπουμε…

Αντιπολίτευση στον… ΣΥΡΙΖΑ

Οπως τα λέγαμε για το καινούργιο κόμμα, των «φευγάτων» του ΣΥΡΙΖΑ: συγκρότησαν την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα, που ήταν και το πρωτεύον, ανέλαβε ήδη αρχηγός της ο Αλέξης Χαρίτσης (τις ευχές μας στον δεύτερο Μεσσήνιο, μετά τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά, που αναλαμβάνει τέτοια καθήκοντα), ορίστηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά δεν πήρε τίποτε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αναμενόμενο, θα πω, διότι το παλικάρι έχει μια μακρά «θητεία» στις κόντρες και στα νταηλίκια, οπότε ζημιά θα τους έκανε. Ετσι όρισαν την Πέτη Πέρκα σε ρόλο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο δε Τζανακόπουλος, απ’ ό,τι καταλαβαίνω από τις συνεχείς εμφανίσεις του στα κανάλια, θα έχει καθήκοντα «εκπροσώπου» του νέου κόμματος.

Αν όμως κρίνω από αυτά που τον άκουσα και χθες να λέει, όποιος πιστεύει ότι το νέο κόμμα θα αφοσιωθεί στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι μακριά νυχτωμένος. Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα σκοτώνονται κάθε μέρα. Χθες, το παλικάρι είπε ότι με τον Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώνεται σε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο κόμμα! Και πως αυτά που υποστήριξε ο Κασσελάκης στον ΣΕΒ δεν τα έχει πει ούτε ο Τόνι Μπλερ ούτε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ!..

Προμηθευτείτε, συστήνω, ποπκόρν, καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ, διότι το ματσάκι μόλις ξεκίνησε, και απολαύστε… υπεύθυνα!