Όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, το τελευταίο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό το επόμενο πρωί είναι να κάνετε γυμναστική, αλλά ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να σας ξυπνήσει καλύτερα κι από μια δόση εσπρέσο.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physiology and Behaviour, το τρέξιμο ή η ποδηλασία το πρωί αντί να πιείτε καφέ – έστω για 20 λεπτά – ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, διέγερση και κίνητρο.

Συγκεκριμένα, προωθεί την έκκριση ενδορφινών, των ορμονών που προκαλούν το αίσθημα της ευεξίας και της καλής διάθεσης, καθώς εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, η οποία προκαλεί νευρικότητα και στρες.

Αν η εργασία σας είναι πνευματική, τότε έχετε έναν επιπλέον λόγο να κάνετε γυμναστική το πρωί.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία επιβεβαιώνουν ότι η ήπια και τακτική γυμναστική ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες (μάθηση, μνήμη, αντίληψη, προσοχή, σκέψη) και χαρίζει διαύγεια.

Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι η πρωινή άσκηση βοήθησε τους συμμετέχοντες που υπέφεραν από αϋπνία να κοιμούνται καλύτερα και να φτιάξουν το πρόγραμμα του ύπνου τους.

Η γυμναστική, ειδικά η αερόβια, συμβάλλει στην ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος.

Αυξάνει τη σεροτονίνη (μια ορμόνη που εμπλέκεται στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης), η οποία μπορεί να βοηθήσει την μεταφορά μηνυμάτων σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μας όταν ξυπνάμε και όταν είμαστε έτοιμοι για ύπνο.

Άλλα οφέλη της πρωινής γυμναστικής

Αδυνατίζει

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity επισημαίνει ότι το μυστικό για την απώλεια βάρους είναι η ενασχόληση με μέτρια έως έντονη άσκηση μεταξύ 7 π.μ. και 9 π.μ.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Franklin Pierce παρατήρησαν ότι τα άτομα που γυμνάζονταν νωρίς το πρωί είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και περιφέρεια μέσης, ενώ έκαναν, γενικά, πιο καθιστική ζωή από τους άλλους συμμετέχοντες.

Ταυτόχρονα, οι πρωινοί τύποι έτειναν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τους βραδινούς.

Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Northumbria στην Αγγλία προσθέτει ότι όσοι αθλούνταν πριν φάνε πρωινό έκαιγαν περισσότερο σωματικό λίπος μέχρι και κατά 20%, σε σχέση με εκείνους που προπονούνταν άλλες ώρες της ημέρας.

Προστατεύει την καρδιά

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) αναφέρει ότι η πρωινή προπόνηση μπορεί, επίσης, να ωφελήσει την καρδιά και να μας προστατεύσει από την υπέρταση.

«Ξυπνά» το πεπτικό σας σύστημα

Οι πρωινοί περίπατοι είναι μια καλή τακτική που συμβάλλει στην αφύπνιση του πεπτικού συστήματος, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει εάν το πρωί δεν έχετε όρεξη για φαγητό.