Ηταν ένα δραματικό παρασκήνιο 24 ωρών που κορυφώθηκε χθες το πρωί όταν οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης πήγαν στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και εξουσιοδοτημένοι ως ήταν ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ εννέα βουλευτών.

Οι Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ (ο τελευταίος που είπε το «ναι») από χθες δεν ανήκουν πια στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΚΟ του.

Οπως αναμενόταν δεν πήγαν και στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος, ενώ από σήμερα έχουν ξεκινήσει έντονες διεργασίες σε δύο επίπεδα: στον καταμερισμό των νέων ευθυνών εντός Βουλής αφού οι εννιά συν οι δύο της Ομπρέλας που ήδη είχαν φύγει (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα) συγκροτούν νέα ΚΟ, με επικρατέστερο τον Αλέξη Χαρίτση ως επικεφαλής της. Και στον σχεδιασμό του νέου φορέα. Χθες ήδη ο Ηλιόπουλος (Open) μίλησε για το κενό στον προοδευτικό χώρο και στη ατζέντα Εργασία – Κλίμα κ.λπ., που σήμερα υπάρχει. Οι πληροφορίες φέρουν και νέα γραφεία ήδη στον Νέο Κόσμο. Αλλά και έντονες ζυμώσεις.

Και ιστορικά ονόματα

Εχει σημασία πως η νέα κρίση και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ – πολλοί μιλούν για υπαρξιακή περιδίνηση – δεν είχε απλώς την ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών. Το κείμενο αποχώρησης υπέγραφαν 57 στελέχη του κόμματος (9 βουλευτές και 48 μέλη της ΚΕ). Ανάμεσά τους ιστορικά πρόσωπα με μακρά διαδρομή (Μπίστης, Νεφελούδης, Πουλάκης, Σαμπατακάκης κ.ά.). Το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ απομειώνει κι άλλο την ΚΟ του κόμματος που από 47 πάει στους 36 και ενώ το ΠΑΣΟΚ πια είναι πολύ κοντά (κοινοβουλευτικά έχει 32). Το ρήγμα είναι μεγάλο και στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που από τα 302 μέλη έχουν αποχωρήσει τα 103. Από την ΠΓ των 42 μελών έχουν μείνει τα 24.

Ο σκληρός πυρήνα των αποχωρησάντων – δηλαδή της ομάδας Αχτσιόγλου – συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης επί ώρα. Εκεί υπήρξε ζύγισμα και για τον αριθμό των βουλευτών και για την ίδια τη μεθοδολογία της ρήξης. Οι σκεπτικίστριες – πολιτικά – Θεανώ Φωτίου και Σία Αναγνωστοπούλου, τελικά ακολούθησαν. Η Φωτίου στην πρόσφατη πανελλαδική συνδιάσκεψη των 6 συν 6 και του μπλοκ της Αχτσιόγλου, είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τον τρόπο που είχαν μιλήσει για τον Κασσελάκη στελέχη της Ομπρέλας – εδώ προφανώς διαχωρίζουν θετικά οι 6 συν 6 τον Τσακαλώτο.

Ηθελαν ομάδα με δέκα

Αυτό ζυγίστηκε εκ νέου από όλη την ομάδα ενώ στόχος ήταν εκ των πραγμάτων από μόνο του το μπλοκ της Αχτσιόγλου να έχει 10 βουλευτές και άρα τη δική του αυτοτέλεια και τον απόλυτο έλεγχο των πρωτοβουλιών του και με διακριτή παρουσία στον προϋπολογισμό στη Βουλή και σε όλους τους τομείς.

Εξού και η βήμα – βήμα ρήξη. Εξού πάντως και με επικρατέστερο τον Χαρίτση για επικεφαλής της νέας ΚΟ που έχει καλή χημεία και με την Ομπρέλα (παλιότερα ήταν στους 53). Θα πάνε με δύο στρατηγικές αιχμές τώρα: Να μην αναλωθούν σε εμφύλιο με το τέως κόμμα τους. Να αναδείξουν εκ νέου την κυβερνώσα Αριστερά ως πρόταση. Στον νέο πολιτικό κύκλο δεν ακολούθησαν τελικά δύο βουλευτές προς το παρόν:

Ο Κώστας Μπάρκας με καλές σχέσεις με την ομάδα Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Ψυχογιός που ανήκε στο κλίμα της Ομπρέλας. Εμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ τελικά και οι δύο. Την πόρτα της εξόδου είχε ανοίξει από το βράδυ της Τετάρτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με επιστολή αποχώρησης που συνυπέγραφαν και άλλα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ της Μεγάλης Βρετανίας.

Χθες παράλληλα με τους 9 βουλευτές και τα άλλα στελέχη της ΚΕ του κόμματος που αποχώρησαν, τον ίδιο δρόμο της εξόδου ακολούθησε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με δύο ευρωβουλευτές: Την Ελενα Κουντουρά και τον Κώστα Αρβανίτη. «Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος», ήταν μια αποστροφή από το κείμενο αποχώρησης των 57 στελεχών των 6 συν 6.

Η χρονική συγκυρία

Η ομάδα Αχτσιόγλου, πάντως, παρότι ζύγιζε τις κινήσεις της μέχρι τέλους αντιλαμβανόταν πως η λευκή απεργία στα όργανα του κόμματος δεν μπορούσε να έχει διάρκεια. Εχει σημασία πως η ΠΓ που έβαλε χθες ο Κασσελάκης για το κόμμα, επιτάχυνε τις εξελίξεις και τον βηματισμό και των αποχωρησάντων που αντιλαμβάνονταν πως δεν θα μπορούσαν να προσέλθουν στο κομματικό όργανο, ενώ είχαν προεξοφλήσει τη ρήξη τους. Κι αυτό αφού υπήρχε η πιθανότητα ο Κασσελάκης με την ανακοίνωση του νέου «πολιτικού κέντρου» να πρότεινε και σε εκείνους τη συμμετοχή, γεγονός που θα έδινε το πολιτικό πλεονέκτημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.