Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ από δεύτερο κόμμα στις επόμενες ευρωεκλογές να βρεθεί στην τέταρτη θέση; Χθες βγήκε η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει πως ναι, όλα είναι πιθανά – ακόμα κι αυτό, καθώς το ΚΚΕ κερδίζει από την κατάρρευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό στην πράξη ενισχύει το αφήγημα των ήδη αποχωρήσαντων, αλλά και των εν αναμονή: χώρος υπάρχει στ’ αριστερά, που θα μπορούσε να κόψει τις εκροές. Αν και στην εξίσωση πρέπει να υπολογίζουν την επικοινωνιακή δεινότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Εμπρός!»

Το σύνθημα μοιάζει με το αντίστοιχο του Μακρόν στην Γαλλία (En Marche!), ακόμα και το θαυμαστικό στο τέλος – όσοι βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών έκαναν τον συσχετισμό με τον κεντρώο χώρο που θέλει να εκφράσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ποντάροντας πως η λέξη θα υπάρχει στον τίτλο των επόμενων κινήσεών του. Υπήρξε όμως και κάποιος που γκρίνιαξε, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη: πολιτική κίνηση «Εμπρός» υπάρχει (αν και σχεδόν άγνωστη) και έχει επικεφαλής τον Γιώργο Χρήστου, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει πως κατοχύρωσε τον τίτλο στο Αρειο Πάγο το 2021. Θαυμαστικό, πάντως, δεν έχει.

Γιατί στη Θράκη

Ο πολύτιμος αριθμός 10 ενδεχομένως κριθεί στη Θράκη για τους «6+6» και την «Ομπρέλα», για τη σύσταση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Παρότι προεκλογικά, και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε στηρίξει τους μουσουλμάνους βουλευτές που είχαν εκλεγεί απέναντι στις επιθέσεις της ΝΔ (και τις επιθέσεις εντός κόμματος), ακραιφνείς νεοπροεδρικοί πια παραμένουν δημόσια στην ίδια γραμμή αντίδρασης που είχαν τότε. Ενδεικτικό παράδειγμα η βουλευτής που πήρε τελευταία τον λόγο την Κυριακή, τη δεύτερη μέρα της επεισοδιακής Κεντρικής Επιτροπής, πριν απ’ το «κλείσιμο» του Στέφανου Κασσελάκη.

Οπως στην αυτοδιοίκηση

Μια από τις δράσεις που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για το διάστημα που απομένει μέχρι τα Χριστούγεννα είναι μια ημερίδα για την αντιπολίτευση – η οποία στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως επί της ουσίας «έδωσε» το μοντέλο που μπορεί να κερδίσει ακόμα και μια φαινομενικά παντοδύναμη ΝΔ. Η πρώτη σύσκεψη έγινε χθες το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη, με τη συμμετοχή εκλεγμένων δημάρχων του χώρου, όπως του Κώστα Ασκούνη στην Καλλιθέα και του Χάρη Δούκα.