Τι αστέρι είναι αυτό; Τι μυθική προσωπικότητα είναι τούτη που ανέβηκε στην προεδρία της Αργεντινής; Βλέπω τα βίντεο και δεν τον χορταίνω. Πότε με το αλυσοπρίονο, πότε να χορεύει και πότε να λέει ότι είναι δάσκαλος του ταντρικού σεξ. Με φυσιογνωμία που παραπέμπει σε καρτούν. Και μία σύζυγο αντίστοιχου ύφους και στυλ. Δεν ξέρουμε τι είχαν στο μυαλό τους οι ψηφοφόροι της Αργεντινής. Δυστυχώς είμαστε μακριά και δεν μπορούμε να το απολαύσουμε από κοντά, να έχουμε νέα από πρώτο χέρι. Μπορεί και να σκέφτηκαν ότι ήρθε η ώρα να κλείσουν το μαγαζί, να βαρέσουν διάλυση. Και είπαν να το γιορτάσουν με έναν σπουδαίο κωμικό.

Ενδεχομένως αυτό που συνέβη στην Αργεντινή να είναι μία προβολή από το κοινό μας μέλλον. Διάφοροι τύποι με αλυσοπρίονα, σφυριά και καραμούζες, συνοδευόμενοι από μεσόκοπες κυρίες που παριστάνουν τις σεξοβόμβες, να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες αυτού του κόσμου. Να γίνει η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ένα πάρτι τεράτων, ένα διαρκές Halloween.

Τώρα θα αρχίσουν να γράφονται διάφορα για τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που οδηγούν τους λαούς σε λύσεις απελπισίας. Και για τη woke κουλτούρα που καλλιεργεί ερείσματα αντίδρασης στη συντηρητική βάση των κοινωνιών. Ναι, σωστά είναι όλα αυτά. Οπως επίσης και η διαπίστωση για το πόσο πιο ευάλωτες είναι οι χώρες που ο λαός εκλέγει πρόεδρο και όχι κόμμα. Ομως είναι και κάτι ακόμα που σπανίως επισημαίνεται.

Είναι προφανές ότι το δημοκρατικό πολίτευμα αφήνει κάτι χαραμάδες από τις οποίες μπορούν να εισχωρήσουν στα δωμάτια της εξουσίας οι πιο εξωφρενικές, ενίοτε και οι πιο επικίνδυνες προσωπικότητες. Και αυτό συμβαίνει επειδή πλέον οι δημοκρατίες δεν προστατεύονται, όπως στο παρελθόν, από τα συστημικά κανάλια επικοινωνίας και ενημέρωσης. Σήμερα αρκεί να γίνεις trend στα social media και να αποκτήσεις σε μερικές μέρες το κοινό που άλλοι διεκδικούσαν για χρόνια. Και αν είσαι αρκετά ριζοσπαστικός, δηλαδή νούμερο, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω για να σε πάρουν σηκωτό και να σε οδηγήσουν στην εξουσία. Οχι από αγάπη για την πατρίδα τους – κάθε άλλο. Από μίσος για αυτό που ζουν.

Ο Star της ημέρας

Οταν συμμετέχεις στην παρουσίαση βιβλίου που σε χαρακτηρίζει «φαινόμενο» δεν χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβουμε ότι αισθάνεσαι, πράγματι, μοναδικός, λαμπερός, μία ξεχωριστή περίπτωση που έχει το χάρισμα, το touch ρε παιδί μου για να αλλάξεις τον κόσμο.

Και ζηλεύουμε τον καθρέφτη σου για τα γλυκόλογα που ακούει.

Μα ποια εκεχειρία;

Ο Κώστας Ζαχαριάδης ζητεί εκεχειρία 72 ωρών στο Facebook και στο X (πρώην Twitter) προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Λυπάμαι που τον απογοητεύω, αλλά δεν πρόκειται να τον ακούσει κανείς, το πολύ να τον λούσουν και αυτόν με χυδαιολογίες – παρεμπιπτόντως, το «ξύλο» που έχει φάει ο Ζαχαριάδης από τα δεξιά τρολ, δεν το έχει υποστεί κανένας άλλος.

Η έκκλησή του θα βρει τοίχο διότι το παιχνίδι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον προσωπικό. Δεν υπάρχει κομματική ατζέντα, παρά μόνο προσωπική.

Ακόμα και το τρολ που αφρίζει περιττώματα, δεν το κάνει για να υπερασπιστεί μία πολιτική άποψη, αλλά το δικό του μεροκάματο ή, τέλος πάντων, την προσκόλλησή του στον μηχανισμό κομματικής εξουσίας που έχει χρήμα και μπορεί να κάνει προσλήψεις στα κομματικά μέσα.

Τεχνητή νοημοσύνη

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρουσιάσει εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα καθοδηγεί τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Καλό.

Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών θα χρησιμοποιεί αντίστοιχο σύστημα προκειμένου να προβλέπει τις ανάγκες για προσλήψεις. Εξαιρετικό.

Ομως υπάρχουν και πιο ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις με την τεχνητή νοημοσύνη. Τα εφαρμόζουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα και σε διάφορες κομητείες σε Πολιτείες των ΗΠΑ.

Σχεδόν κάθε δραστηριότητα δημοσίου ενδιαφέροντος τροφοδοτεί, σε πραγματικό χρόνο, το κεντρικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που γνωρίζει, για παράδειγμα, αν τα αστικά λεωφορεία κινούνται με χαμηλή πληρότητα, ενώ την ίδια στιγμή το νοσοκομείο αντιμετωπίζει ελλείψεις φαρμάκων. Αυτομάτως μετακινούνται πόροι από τις συγκοινωνίες προς την Υγεία.

Τώρα αν το μεγεθύνετε όλο αυτό, θα πάρετε την εικόνα ενός κράτους που λειτουργεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, χωρίς πολιτική παρέμβαση ή σκοπιμότητα. Ε, οι προηγμένες κοινωνίες είναι και οι πρώτες που θα φτάσουν εκεί. Εμείς θα αργήσουμε γιατί πάντα θα χρειάζεται υπογραφή ώστε να πατηθεί το Enter.