Κατατέθηκε ο πρώτος εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης και ενισχυμένης εποπτείας προϋπολογισμός με οριακές αναθεωρήσεις σε σχέση με το προσχέδιο. Η μεγέθυνση για το ΑΕΠ (2024) καθορίζεται στο 2,9% ενώ όσον αφορά τον πληθωρισμό η σχετική πρόβλεψη είναι για 4,1% το 2023 και 2,6% για το 2024. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια και μικρές αυξήσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων.

«H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης λίγο μετά την κατάθεση του προϋοπολογισμού όμως δεν φαίνεται να έπεισε τα κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Άδικη φορολόγηση»

«Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, παρόλο που υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, δεν θεσπίζουν αφορολόγητο για όλους στις 10 χιλιάδες ευρώ, αλλά προχωρούν στην οριζόντια και άδικη φορολόγηση.

Η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία χρειάζονται έναν προϋπολογισμό που καταπολεμά την ακρίβεια και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

Έναν προϋπολογισμό που στηρίζει μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις», σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2024 αποδεικνύει τη δογματική εμμονή της κυβέρνησης στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024.

«Δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το τεράστιο κόστος της στέγασης, το πρόβλημα των χρεών και των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας. Από την άλλη οι μικρές αυξήσεις στους μισθούς δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες περικοπές του παρελθόντος σε μισθούς και συντάξεις και κυρίως, εξανεμίζονται πλήρως από το ράλι του πληθωρισμού», προσθέτουν πηγές από την Κουμουνδούρου.

«Λογαριασμός της αναξιοπιστίας και αναποτελεσματικότητας»

«Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο προϋπολογισμός του 2024 καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια άδικη και ατελέσφορη πορεία», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη μιλά για «προνομιούχους που απολαμβάνουν την 26η χαμηλότερη φορολογία επιχειρήσεων ως ποσοστό τους στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας μερισμάτων στην ΕΕ και την προνομιακή φορολόγηση των stock options και των μπόνους». Στους «κερδισμένους» του προϋπολογισμού συμπεριλαμβάνει τους «μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας που απόλαυσαν τη μεγαλύτερη ωφέλεια από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «βρίσκονται οι Έλληνες καταναλωτές που ήδη επιβαρύνονται την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, τη στιγμή που ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών) στην Ελλάδα σημειώνει άνοδο, παρότι ο ευρωπαϊκός αποκλιμακώνεται, και τη στιγμή που ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να είναι σταθερά πάνω από το 10% και ο 2ος υψηλότερος στην Ευρώπη. Για αυτούς ο προϋπολογισμός το 2024 προβλέπει περισσότερο κουπί με 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, επιπροσθέτως στα 1,7 δισ. ευρώ ΦΠΑ που πληρώνουν το 2023 σε σχέση με το 2022 που με τη σειρά τους οι φόροι αυτοί εισέφεραν 5,5 δισ. ευρώ».

Τέλος, μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα ο λογαριασμός της αναξιοπιστίας και αναποτελεσματικότητας της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει στους μικρομεσαίους και τους λιγότερο προνομιούχους».

«Ματωμένα πλεονάσματα»

Μοναδικός κερδισμένος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ για τον λαό η σκληρή πραγματικότητα έχει «ματωμένα πλεονάσματα» με δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη στροφή της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ σε περισσότερο περιοριστικό μείγμα σε μια ακόμα -εξίσου απέλπιδα- προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις διογκούμενες αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης» σημειώνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ καταγγέλλοντας «διατήρηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, φθηνό εργατικό δυναμικό και στήριξη των προσοδοφόρων επενδύσεων».

Η αντίδραση υπήρξε και την Πλεύση Ελευθερίας. O βουλευτής Επικρατείας, Αλέξανδρος Καζαμίας, σχολίασε πως ο νέος προϋπολογισμός φέρνει λιτότητα και είναι για λίγους.