Τα νούμερα της ανάκαμψης δεν είναι θεαματικά. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει μια μικρομεσαία δύναμη σε ποσοστά. Δικαιολογείται παρ’ όλα αυτά να εκφράζει την ελπίδα της επιστροφής στο παλιό του στάτους.

Με ψυχολογικούς όρους, η επάνοδος στη θέση του δεύτερου κόμματος στα γκάλοπ για πρώτη φορά μετά το 2012 δημιουργεί προσδοκίες – κι οι προσδοκίες ενδέχεται να φτιάξουν με τη σειρά τους κλίμα.

Κάπως έτσι εξηγείται γιατί έχει ξεκινήσει στους κόλπους του η συζήτηση για μεταγραφές. Για τους μυημένους στις κομματικές κουζίνες, άλλωστε, είναι περίπου νομοτελειακή αντίδραση των επαγγελματιών της πολιτικής το να αφήνουν το κόμμα που πέφτει για χάρη εκείνου που ανεβαίνει.

Το πρώτο κύμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έφυγε για την Κουμουνδούρου, για παράδειγμα, είχε ακολουθήσει τους ψηφοφόρους του Κινήματος, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει νωρίτερα. Η επίσημη γραμμή διατυπώθηκε από τον κεντροαριστερό αρχηγό όταν απέρριψε προχθές την «ανανέωση μεταγραφών», υπονοώντας ότι η πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι ορθάνοιχτη για όσους σκέφτονται τον επαναπατρισμό τους. Ανεπισήμως, βέβαια, η κουβέντα γίνεται.