Από χθες και η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου είναι σε πορεία εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασίστηκε λοιπόν συντεταγμένη πορεία εξόδου με όριο τη νέα ΚΕ του κόμματος στις αρχές Δεκεμβρίου (9-10 Δεκεμβρίου) και με εξουσιοδότηση για τον χειρισμό στο Συντονιστικό της ομάδας. Πώς όμως έγιναν όλα; Ξεκίνησε 11.30 π.μ. χθες. Και κράτησε πάνω από 9 ώρες. Η πανελλαδική, κλειστή τηλεσύσκεψη του μπλοκ των στελεχών και μελών γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου είχε συμμετοχή άνω των 900 ατόμων μέσω Ζoom. Και όλα τα βλέμματα ήταν εδώ, αναμένοντας το βήμα της ομάδας.

Η συνεδρίαση είχε τον χαρακτήρα διαβούλευσης. Αλλά με κυρίαρχη την άποψη για έξοδο. Η βάση των συμμετεχόντων ήταν σκληρή και κάθετη. Η συντριπτική πλειοψηφία ζητούσε εξαρχής χθες αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Διαφωνούσαν στο πώς και το πότε. Οι περισσότεροι ζητούσαν άμεσα και συγκροτημένα, σε συνεννόηση με το ρεύμα της Ομπρέλας και με άλλα κομμάτια του χώρου, χωρίς όμως αποκλεισμούς και επιθέσεις σε όσους μένουν εντός των κομματικών τειχών για διάφορους λόγους. Η πίεση της βάσης της ομάδας εδώ φέρεται να ήθελε και απόφαση από χθες ή και συνέντευξη Τύπου σήμερα με ανακοινώσεις.

Η στάση των κορυφαίων στελεχών εδώ ήταν ολίγον διαφορετική, αν και εισηγητικά έκλινε επίσης στην αποχώρηση. Λογικό, έλεγαν όσοι έχουν γνώση των διεργασιών, αφού οι Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι είναι και βουλευτές, οπότε η όλη ρήξη βασικά θα εκφραστεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετρούν ήδη 7 με 9 βουλευτές, οι οποίοι μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα που έφυγαν με την Ομπρέλα γίνονται 11, άρα συγκροτούν ξεχωριστή ΚΟ.

Ο Ηλιόπουλος φέρεται να είπε ότι στο Οργανωτικό της ομάδας της Αχτσιόγλου είναι σύμφωνοι όλοι για αποχώρηση, ενώ εκτιμούν πως χρειάζεται άμεσα προγραμματική και σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Ολοένα και πιο δύσκολη η κατάσταση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινδυνεύει ανοιχτά πλέον με τη χλεύη», φέρεται να είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Τόνισαν όλοι πάντως οι «κορυφαίοι» πως ήθελαν να ακούσουν τη συζήτηση και έτσι ο ίδιος έθεσε ένα γενικό πλαίσιο. Εδώ υπήρξε έντονος ο προβληματισμός της στρατηγικής του «εσωτερικού εχθρού» που καλλιεργεί η ηγεσία Κασσελάκη.

Μπαράζ αποχωρήσεων

Παράλληλα με την τηλεσύσκεψη υπήρξε η πληροφορία πως και μεγάλο μέρος της Νεολαίας ετοιμάζεται προς την έξοδο από το κόμμα – το έπραξε χθες ένα τμήμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα στην εβδομάδα αποχωρεί σύσσωμη η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών αλλά και ένα μέρος των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Στην τηλεσύσκεψη υπήρξε η πληροφορία από μετέχουσα και για αποχώρηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην Υγεία. Μια εικόνα που αποτυπώνει εκτός της κρίσης σε δόσεις και την απόλυτη περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ πλέον. Εκ των σκληρών γραμμών, εκείνη του Δημήτρη Τζανακόπουλου που τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης.

Πιο μετριοπαθής ο Αλέξης Χαρίτσης – εξέφρασε μια σειρά στελεχών που έχουν το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα βασικά – φέρεται να μίλησε για την αναγκαιότητα μιας ανοιχτής, σύγχρονης και ευρωπαϊκής Αριστεράς με το βλέμμα προς τα έξω και με συνομιλία με τα ρεύματα της Οικολογίας και της Σοσιαλδημοκρατίας. Εθεσε και το κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά και τον κίνδυνο ενός άλματος στο κενό – διάχυτος είναι ο φόβος από αντίστοιχα εγχειρήματα της ΛΑΕ, ενώ υπήρξε σκεπτικισμός για τη στάση στελεχών της Ομπρέλας (π.χ. από μεριάς Θεανώς Φωτίου).

Σε προσεκτική γραμμή

Η Αχτσιόγλου ήταν επίσης σε μια προσεκτική γραμμή αποσαφηνίζοντας, όπως λένε οι παριστάμενοι, πως η όλη ρήξη θέλει δουλειά και διεργασίες, οι οποίες σε κάθε επίπεδο απαιτούν διαφορετικό χρόνο και διαφορετικές τακτικές κινήσεις. Πάντως μίλησε για «δομικό χάσμα ήθους» με τη νέα ηγεσία του κόμματος. Υπέρ αυτής της προσεκτικής πολιτικής γραμμής τάχθηκε και η Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ πιο σκληρή ήταν η Μερόπη Τζούφη που ενημέρωσε επιπροσθέτως πως της προτάθηκε ο τομέας της Παιδείας αλλά αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 – έχει σημασία πως η τοποθέτηση της Τζούφη έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στη γραμμή της εξόδου τόνισε ότι πρέπει να μπουν μπροστά οι 40άρηδες, να δοθεί εξουσιοδότηση και εμπιστοσύνη το επόμενο διάστημα να φτιάξουν αυτό το πλαίσιο με τις κινήσεις τους οι νεότεροι αυτής της κίνησης, επισημαίνοντας και το επείγον του χρόνου.