Κάθε εβδομάδα είναι διαφορετική για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως και κάθε ημέρα. Κάθε εβδομάδα, αν όχι μέρα παρά μέρα, λανσάρει κι ένα άλλο πολιτικό ύφος.

Την alt right εμφάνιση στην Κεντρική Επιτροπή και την επίθεση στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ – το οποίο οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην πρώτη φορά Αριστερά καδράρουν ως τη σημαντικότερη συλλογική τους απόφαση – διαδέχθηκαν οι διαρροές για την τοποθέτησή του στο Εκτελεστικό Γραφείο, σύμφωνα με τις οποίες «σταθερά τείνει χείρα φιλίας» στην ομάδα Αχτσιόγλου.

Μετά όμως, στο ίδιο τηλεπλατό όπου δήλωσε επί λέξει ότι θα ήταν τιμή του οι σαραντάρηδες του ΣΥΡΙΖΑ να μείνουν στο κόμμα και διαπίστωσε πως «είναι πολύ αξιόλογα στελέχη», υπονόησε ότι εφόσον φύγουν, θα γίνουν αποστάτες.

Εκεί που φάνηκε να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο μιας ακόμη διάσπασης, η οποία ισοδυναμεί με διάλυση – και κατά μερικούς να κατάλαβε σε τι του επέστησε την προσοχή ο προκάτοχός του –, η πολακική «αγριοφωνούλα» στο μυαλό του ξανακούστηκε. Κι όποιος δεν θέλει ενότητα με τους όρους του, ετοιμάζει αποστασία.

Αποτέλεσμα

Τα πισωγυρίσματα προκαλούν σε πολλούς μια απορία: ακολουθεί ευλαβικά τις εισηγήσεις του Σφακιανού ή απλά μιλάνε κι οι δυο τη γλώσσα όσων ναρκισσεύονται συγκρουσιακά; Στους συριζαϊκούς κόλπους οι απόψεις διίστανται. Ενδεχομένως η σωστή απάντηση στο ερώτημα θα μπορούσε να προετοιμάσει αυτόν που θα τη βρει για το πώς θα συμπεριφερθεί στον υπερσυντονιστή ο αρχηγός όταν συνειδητοποιήσει πως αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά του για ένα πρωθυπουργικό μέλλον.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν έχει καμία σημασία. Για όποιον λόγο κι αν πολακίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, το αποτέλεσμα μετράει – οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις της κοινής γνώμης, δηλαδή. Και σ’ αυτές οι δυο τους συμπλέουν.

Παρότι ο ίδιος αρνήθηκε την ταύτιση που όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επισημαίνουν πια, η λίστα με τα γκάλοπ στα οποία τα δημοσκοπικά δείγματα αξιολογούν αρνητικά σε σκληρούς δείκτες και ποιοτικά στοιχεία τη δημόσια παρουσία του μεγαλώνει. Αλλωστε, οι μελετητές των δημοσκοπήσεων το έλεγαν καιρό, ενώ τώρα το παραδέχονται και αριστεροί: ένα από τα αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα της τετραετίας 2019-2023 είναι πως όποτε ο τοξικός λαϊκισμός έδινε τον τόνο στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά έπεφταν.