Τελικά από χθες επικράτησε η σκληρή γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και από τις δύο πλευρές. Ενα «μακελειό» σε ζωντανή μετάδοση. Η προαποφασισμένη αποχώρηση της Ομπρέλας από το κόμμα ήλθε μέσω δύο κορυφαίων στελεχών της: του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Βούτση. Με επιστολές εξόχως σκληρές και προς τη νέα ηγεσία αλλά και προς τον Αλέξη Τσίπρα (ο πρώτος τουλάχιστον). Και από μεριάς του Στέφανου Κασσελάκη ήλθε ένα διάγγελμα που περιέγραφε πως στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έθετε δημοψήφισμα στο σώμα για να εγκριθούν οι διαγραφές των τεσσάρων στελεχών (Τζουμάκας, Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης).

Τελικά, ως προς τον έναν εξ αυτών, το όλο θέμα δεν υπάρχει αφού αποχώρησε ήδη. Είναι όμως η όλη στρατηγική Κασσελάκη που μεταβάλλει και τις κινήσεις πολλών στελεχών. Ο κορμός της Ομπρέλας (Φίλης, Καββαδία, Λάμπρου, Ξανθός κ.ά.) θα αποχωρήσει σήμερα από την ΚΕ, παρότι μέχρι χθες αργά ζύγιζε εκ νέου τις κινήσεις. Το ίδιο και η ομάδα των 6 συν 6. Ενώ προβληματισμός επικρατούσε και στο ενδιάμεσο κομμάτι στελεχών που ούτε στην Ομπρέλα εγγράφονται, ούτε στους 6 συν 6, αλλά δεν είδαν θετικά χθες την κίνηση – διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του Νίκου Μπίστη για «λαοδικεία» εκ μέρους της ηγεσίας. Η ανάγνωση που γινόταν στην Ομπρέλα ήταν πως επικράτησε η σκληρή των εισηγήσεων που είχε γίνει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εξού και φτάσαμε στο χθεσινό διάγγελμα.

Το διάγγελµα του Κασσελάκη. «Απευθύνομαι σε εσάς, τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία αυτού του τόπου, που θέλετε μία εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Βορίδη – Βελόπουλου. Απευθύνομαι σε εσάς, τους 150.000 πολίτες, που περιμένατε υπομονετικά στις ουρές για ώρες επί δύο συνεχόμενες Κυριακές. Και απευθύνομαι στην καθεμία και στον καθένα από εσάς που έχω γνωρίσει, ακούσει, αγκαλιάσει, από τα Σφακιά μέχρι τη Δαδιά, από τη Ρόδο μέχρι τα Γιάννινα. Εχω μάθει μερικά πράγματα από μέσα πλέον. Και όσοι πιστεύετε ότι το σύστημα είναι βαριά άρρωστο, δυστυχώς έχετε δίκιο. Είναι, και μάλιστα πολύ. Και ο Πρωθυπουργός και η οικογένειά του είναι βολικά καθισμένοι στο επίκεντρο αυτού του συστήματος», ήταν η αρχή του διαγγέλματος του Κασσελάκη που προσέδιδε μαζί με τις δύο αποχωρήσεις των Σκουρλέτη και Βούτση χαρακτήρα ανοιχτού πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση.

Με αναφορά στον Τσίπρα («ήρθα από μακριά, στα 35 μου, να προσφέρω ό,τι μπορούσα για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Εμπνευσμένος από έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κράτησε για ώρες στο γραφείο του τον Ιανουάριο – μπροστά στους συνεργάτες του – όσο εγώ αισθανόμουν άβολα»), κλιμάκωνε σε μερικά δευτερόλεπτα τη δική του ρήξη. «Τελικά, το γραφείο του έγινε γραφείο μου, με εντολή από τη βάση, με εντολή από την κοινωνία την ίδια. Και μαζί με αυτό το γραφείο κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες. Φιλοδοξίες στην πλάτη του 18% που ήταν ψήφος προς τον Αλέξη». Και περιέγραφε το όλο κόμμα ως άρρωστο – κάτι που πυροδότησε αντιδράσεις από την άλλη μεριά και που σήμερα με βεβαιότητα θα είναι στην αιχμή της κριτικής που θα του ασκηθεί από ένα μέρος στελεχών στην ΚΕ. «Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ», εκφωνούσε ο Κασσελάκης και, δηλώνοντας πως δεν θα κάνει πίσω, προανήγγελλε δημοψήφισμα για σήμερα στην ΚΕ. «Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

Η επιστολή του Σκουρλέτη. Το όλο πολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, πρωτόγνωρο ακόμη και για τα πιο παλιά στελέχη, ολοκλήρωνε χθες η κίνηση αποχώρησης των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Βούτση που πρώτοι άνοιξαν την πόρτα εξόδου – είχε προηγηθεί προφανώς ο Γιώργος Σταθάκης τη δραματική εβδομάδα που διανύσαμε. «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης», έγραφε στη δήλωσή του ο Σκουρλέτης με σκληρά λόγια για τη νέα και την προηγούμενη ηγεσία. «Το αφήγημα που υιοθετήθηκε μετά το 2019 απαξίωσε την κυβερνητική περίοδο αφού δεν μπόρεσε να αναδείξει τις όποιες επιτυχίες της, ενώ ταυτόχρονα δεν έγινε κατανοητό πως οι μεγάλες αντιφάσεις ανάμεσα στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, ως αποτέλεσμα καταναγκασμών, ήταν ανυπέρβλητες. Το σχέδιο της διεύρυνσης αντί να πάρει χαρακτηριστικά κοινωνικής γείωσης έγινε μια υπόθεση κινήσεων κορυφής, παρήγαγε εσωστρέφεια, διχασμό και τοξικότητα».

Με φανερές βολές και κατά του Αλέξη Τσίπρα που εσχάτως έχει μπει στο στόχαστρο του μπλοκ της Ομπρέλας, αφού του αποδίδουν τα πρώτα βήματα «μεταπολιτικής» με την απονέκρωση των συλλογικών οργάνων και με τη διαδικασία της εκλογής πρόεδρου από τη βάση. Ο Σκουρλέτης γράφει επίσης πως από το 2019 «ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συνώνυμο μιας αντιφατικής και θολής αντιπολιτευτικής παρουσίας». Σαφές από τη μεριά του, ενώ συμπλήρωνε μεταξύ άλλων πως «μετά το 2019 έγιναν επιλογές που τελικώς οδήγησαν στην ήττα του 2023 και μας έφεραν στο σημείο η ΝΔ να παίζει χωρίς αντίπαλο και κατέστησαν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη συνείδηση των πολιτών συνώνυμο της αναξιοπιστίας». Ο Σκουρλέτης κατέληγε σε προσωπικό τόνο λέγοντας πως «όσο με αφορά, διαπιστώνω πως τελικώς ίσως ήταν λάθος που δεν παραιτήθηκα από τη θέση του γραμματέα του κόμματος μετά το 2019». Για το σήμερα εκτιμά μέσω της επιστολής του πως «τώρα πλέον το σχέδιο είναι απολύτως ξεκάθαρο με προτάσεις περί κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αλλά και «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη διάχυσή του σε μια ενιαία δημοκρατική παράταξη. Είναι φανερό πως πρόκειται για ένα σχέδιο αποαριστεροποίησης που θα οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας στην Ελλάδα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά από πάνω από μισό αιώνα παρουσίας».

Προανήγγειλε δε το επόμενο βήμα του κορμού των στελεχών που φεύγουν. «Δεν μπορεί να χαθεί έτσι εύκολα μια ιστορία αγώνων και καταλυτικής πολιτικής παρουσίας που μπόλιασε την ελληνική κοινωνία με καινοτόμες ιδέες. Δεν μπορεί η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά να μεταλλαχθεί σε μια άνευρη μικρομεσαία συναινετική – διαχειριστική και αδιάφορη από μεριάς της Αριστεράς πολιτική δύναμη», έγραψε ο Σκουρλέτης και κατέληγε πως «η αναγκαιότητα η δική μας Αριστερά να είναι παρούσα ως μια δύναμη διεξόδου απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις της σύγχρονης εποχής θα βρει τρόπο έκφρασης».

Η επιστολή του Βούτση. Ο Νίκος Βούτσης επέλεξε την επιστολή του να την αποστείλει στους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη λέγοντας πως δεν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα». Και συμπλήρωνε ο Βούτσης επίσης σε σκληρό τόνο πως «το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεών του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας, ένα κόμμα που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στον χώρο του πολιτικού Κέντρου».

Μιλάει επίσης για «αλλοίωση ιδεολογικών, ταυτοτικών αλλά και προγραμματικών ζητημάτων», για «ώρα ευθύνης για όλες και όλους μας», αλλά επισημαίνει και πως μια διαδικασία συλλογικής συζήτησης και σύνθεσης «έχει καταστεί απαγορευτική με όρους πολιτικής ενσυναίσθησης και αξιοπρέπειας για πολλούς από εμάς». Ο Βούτσης λέει πως συντηρείται κλίμα «για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του «αδιαμεσολάβητου Μεσσία»», με βολές προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου άρχισε να γράφεται χθες, με τελική πράξη τη σημερινή δραματική ΚΕ που αλλάζει όλο το τοπίο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ· χθες είχαμε και την έξοδο των δύο πρώην διευθυντών της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο, Σπύρου Ραπανάκη και Νίκου Σβέρκου. Αιφνιδίως ο Κασσελάκης πάντως χθες επισκέφθηκε την Καλαμάτα και τη Σπάρτη σε μια κίνηση να επιχειρήσει να διαμορφώσει εξωστρέφεια για τον χώρο του, κάτι εκ των πραγμάτων και λόγω των εξελίξεων δύσκολο ως στοίχημα.