Σήμερα, το Ισραήλ διεξάγει έναν τριμέτωπο αγώνα εναντίον της Χαμάς (Γάζα), τη Χεζμπολάχ (Λίβανο) και τους Χούτι (Υεμένη), που υποστηρίζονται από το Ιράν. Έχοντας η χώρα δεχτεί, από 7ης Οκτωβρίου, περίπου 9.500 βλήματα από τους τρεις αντιπάλους, που δοκιμάζουν τις αντοχές της άμυνάς του, εγκαινίασαν τις τελευταίες ώρες το πιο σύγχρονο οπλικό τους σύστημα.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των Χούτι τη Πέμπτη 9 Νοεμβρίου ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι οι ομάδες αυτές έχουν αναβαθμίσει ανησυχητικά τα πυραυλικά τους συστήματα υιοθετώντας αντισυμβατικές τεχνολογίες, καταφέροντας μάλιστα να αναχαιτίσουν και αμερικανικά drones MQ-9 Reaper.

Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούτι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να διατρήσουν έστω και μερικώς τα στρώματα της εξελιγμένης αντιαεροπορικής άμυνας των Ισραηλινών.

Ωστόσο, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τον επικίνδυνο πύραυλο των Χούτι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή τη φορά η αναχαίτιση πραγματοποιήθηκε από το υπερσύγχρονο σύστημα Arrow-3, σηματοδοτώντας τη πρώτη επιχειρησιακή αναχαίτιση για το όπλο από τότε που αναπτύχθηκε το 2017.

Το βαλλιστικό σύστημα Arrow αναπτύχθηκε με την οικονομική βοήθεια των Αμερικανών

Το Arrow-3 είναι προϊόν αμερικανοϊσραηλινής συνεργασίας και είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και συμπληρωματικό της μονάδας Arrow-2, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2000.

Ο ρωσο-ουκρανκός πόλεμος είχε ήδη αναδείξει τις ελλείψεις των δυτικών κρατών σε χερσαία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως οι μονάδες Patriot της Raytheon ή το σύστημα IRIS-T που αναπτύχθηκε πιο πρόσφατα.

Ενώ, λοιπόν, τα συστήματα Patriot και IRIS-T καλύπτουν το μεσαίο επίπεδο της αντιαεροπορικής άμυνας, το Arrow-3, που παράγεται από τις Israel Aerospace Industries και την Boeing Co, προσφέρει προστασία στο υψηλότερο επίπεδο. Χρησιμοποιεί μια αποσπώμενη κεφαλή που συγκρούεται με το στόχο και είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, σε ύψος που επιτρέπει την ασφαλή καταστροφή οποιασδήποτε μη συμβατικής κεφαλής.

Η Γερμανία έχει δηλώσει πως αναμένει ότι η Πολεμική Αεροπορία της θα έχει παραλάβει τα Arrow-3 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Τα τρία επίπεδα άμυνας του ισραηλινού ουρανού

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, το Arrow-2 έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει στόχους στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ενώ το Arrow-3 μπορεί να εξαλείψει απειλές στο διάστημα.

Μαζί, αποτελούν το ανώτερο κλιμάκιο του πολυεπίπεδου δικτύου αεράμυνας του Ισραήλ, το οποίο επιχειρεί να προστατεύσει τα σχεδόν 9.000 τετραγωνικά μίλια του Ισραήλ από πυραύλους, ρουκέτες, πυροβολικό και drones.

«Το Arrow-3 χρησιμεύει ως το ανώτερο στρώμα της αμυντικής συστοιχίας του Ισραήλ», λέει το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ σε ενημερωτικό δελτίο για το σύστημα, διαφημίζοντάς το ως «πύραυλο παγκόσμιας κλάσης» που συνεργάζεται με το Arrow-2 για να ενισχύσει «σημαντικά» την αμυντική ικανότητα της χώρας. «Οι δυνατότητες του συστήματος Arrow-3 επιτρέπουν μεγαλύτερη εμβέλεια, μεγαλύτερο υψόμετρο (εξω-ατμοσφαιρική) και πιο ακριβείς εμπλοκές βαλλιστικών πυραύλων», προσθέτει.

Κάτω από τα συστήματα Arrow βρίσκεται το David’s Sling, το μεσαίο στρώμα, το οποίο μπορεί να εμπλέξει πυραύλους και πυραύλους μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς έως και 185 μίλια.

Κάτω από αυτό βρίσκεται ο Iron Dome, το πιο γνωστό σύστημα αεράμυνας και αυτό που έχει δει τη μεγαλύτερη δράση μέχρι στιγμής. Έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυρά πυροβολικού μικρού βεληνεκούς και ρουκέτες. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί επίσης την πυροβολαρχία MIM-104 Patriot, ένα πολυβραβευμένο αμερικανικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος που μπορεί να εξουδετερώσει τα πάντα, από βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ μέχρι drones.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, Business Insider