Από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στο Ζάππειο πως αποχωρεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παραμερίζει για το νέο κύμα, τίποτε δεν είναι ίδιο στην Κουμουνδούρου. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη πυροδότησε μια νέα πραγματικότητα εντός κόμματος αλλά και μια πλήρη αναδιάταξη των υπαρχόντων ρευμάτων και τάσεων.

Μέχρι τις ημέρες Τσίπρα σχηματικά υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών που αναφερόταν σε εκείνον με παραλλαγές (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, Γέφυρα, ΔΗΜΑΡ, 6 συν 6 κ.ά.) και ένα έτερο σχηματικά που είχε ενστάσεις για τη λειτουργία των οργάνων του χώρου αλλά και με τις ταυτοτικές πλεύσεις (Ομπρέλα και σύμμαχοι).

Σήμερα είναι όλα αλλιώς.

Οι τάσεις, δε, θα αναμετρηθούν στην Κεντρική Επιτροπή του επόμενου Σαββατοκύριακου. Οσες φτάσουν ως εκεί. Κι αυτό αφού παρά τη μερική εκεχειρία που είδαμε την εβδομάδα που πέρασε, τα θέματα είναι εδώ, οι υπόγειες διεργασίες του μπλοκ της εσωτερικής αντιπολίτευσης, ακόμα και μια συζήτηση για προπλάσματα νέων σχηματισμών.

Κείμενο, για παράδειγμα, που διακινούνταν για υπογραφές και κατάθεση στην ΚΕ, στην ΠΓ αλλά και στο Οργανωτικό του ΣΥΡΙΖΑ – μέχρι τις ώρες που γράφαμε αυτό το σημείωμα – τα έβαζε ευθέως με την ηγεσία Κασσελάκη.

Αρχικά αναφέρει πως «η διαδικασία εκλογής προέδρου είχε μια οπερετική κατάληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω Θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί «αδιαμεσολάβητα» την ηγεσία χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων». Και συμπληρώνει ανάμεσα σε άλλα πως «η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα.

Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς. Ακριβώς στο έδαφος της Αριστεράς είναι που επιδιώκεται η ενότητα».

Κείμενο-πλατφόρμα προφανώς. Και που συνδυαστικά με την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για αυτή τη Δευτέρα από την «Εποχή» στο Τριανόν με θέμα «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών» και ομιλητές-τριες τους Σία Αναγνωστοπούλου, Κωστή Παπαϊωάννου, Βασίλη Παπαστεργίου, Αντώνη Τζανακόπουλο και Ευκλείδη Τσακαλώτο διαμορφώνει όρους διακριτής καταγραφής εν όψει της κρίσιμης ΚΕ.

Οι προεδρικοί

Στο εν λόγω συλλογικό όργανο θα προσέλθουν όλα τα νέα ή παλιά ρεύματα. Η ηγετική ομάδα κατ’ αρχάς γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη (Τζάκρη, Αυγέρη, Καπνισάκης, Πέτρος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας κ.ά.). Εδώ έχει ενδιαφέρον να πούμε πως σε πρόσφατη σύσκεψη της πάλαι τσιπρικής Κίνησης Μελών υπό τον Νίκο Παππά αποφασίστηκε πως η εν λόγω τάση έκλεισε τον ιστορικό της κύκλο.

Είχε πρωτοσχηματιστεί το μακρινό 2018 από την τότε Ενωτική Κίνηση, την Πλατφόρμα 2010 και πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ στο Caravel. Τώρα ο κορμός της Κίνησης συσπειρώνεται γύρω από τον Κασσελάκη και στην κατεύθυνση να υπάρξει πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στο κόμμα και στη στρατηγική για άνοιγμα από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο. Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης αλλά και μεγάλο μέρος της ΚΟ του κόμματος κινούνται φιλοπροεδρικά, ενώ ένα μέρος αυτών έχουν επιθετική γραμμή για τα υπό διαγραφή (;) στελέχη (Τζουμάκας, Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας) ή όσους έχουν κάνει λόγο για νέο κόμμα.

Οι 6 συν 6

Παράλληλα, στη συριζαϊκή πολυκατοικία υπάρχει διακριτό αλλά και κομβικό για το μέλλον του όλου χώρου το ρεύμα των 6 συν 6, με αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου αλλά και στελέχη – βουλευτές και πρώην υπουργούς όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Κώστας Μπάρκας κ.ά. Η γραμμή που επικρατεί εδώ προς το παρόν είναι το βήμα-βήμα στην αξιολόγηση των κινήσεων της νέας ηγεσίας αλλά και διαύλους με τα άλλα ρεύματα. Εξάλλου οι 6 συν 6 είναι πολύ κριτικοί με όψεις της ρητορικής εκφώνησης του Κασσελάκη, όπως για παράδειγμα με αυτά που είχε πει στον ΣΕΒ.

Στενό δίαυλο με τους 6 συν 6 φαίνεται πως έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και παρότι η καταβολή του είναι από τη σκληρή ομάδα της Ομπρέλας ενώ με μέλη της θα συνευρεθεί, όπως γράψαμε παραπάνω, σε εκδήλωση τη Δευτέρα.

Ο Τεµπονέρας και οι σύµµαχοι

Γύρω επίσης από τον Διονύση Τεμπονέρα έχει διαμορφωθεί ένα μπλοκ δυνάμεων, ενώ το πρόσφατο κείμενο που υπέγραφε ο εργατολόγος αλλά και άλλα στελέχη (Διάνα Βουτυράκου κ.ά.) με τίτλο για ένα «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς» είχε αιχμή ένα «συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης» αλλά και το πρόταγμα ενός «παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό». Τι θέλουν οι Τεμπονέρας και οι σύμμαχοί του; «Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στη Γαλλία. Το ιστορικό συνέδριο του «ΕΠΙΝΕ» και η δημιουργία μετώπου απέναντι στην τότε ισχυρή Δεξιά» λένε στη δική τους πλατφόρμα. Εχει σημασία πως ο Τεμπονέρας προέρχεται από το ρεύμα της ΡΕΝΕ (Αντώνης Κοτσακάς κ.ά.) που τώρα κινούνται σχετικώς συνθετικά και μακριά από τις πολεμικές βολές των άλλων τάσεων.

Η Οµπρέλα

Σκληρή στάση κρατά ο κορμός της Ομπρέλας. Εξάλλου τρεις από τους τέσσερις που έχουν παραπεμφθεί από την ηγεσία για διαγραφή είναι στελέχη της (Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης). Από ένα μέρος της Ομπρέλας έχει προεξοφληθεί η ρήξη με τον Κασσελάκη ενώ εδώ στοιχίζονται και μέρος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως ΠτΒ Νίκος Βούτσης και πιο κριτικά αλλά και προσεκτικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναμένεται το πότε. Αν θα έχει ορίζοντα την ΚΕ – που θα γνωμοδοτήσει για τις διαγραφές – ή και το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Οι ενωτικοί

Ενα ενδιάμεσο κομμάτι στελεχών διατηρεί ενωτικούς τόνους παρά τις επί μέρους διαφωνίες που μπορεί να καταγράφονται. Ολγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελλος, Διονύσης Καλαματιανός αλλά και στελέχη όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Κώστας Αρβανίτης, ενώ και οι δύο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης τηρούν ενωτική στάση και προσφάτως το έκαναν γνωστό με κοινό τους κείμενο.