Στα focus group των αναλυτών του Μαξίμου η εικόνα δείχνει να έχει αποκρυσταλλωθεί: υπάρχει η ακρίβεια στα ράφια και γενικότερα στην αγορά. Παραδίπλα υπάρχουν και οι υποκλοπές που δοκιμάζουν τα κυβερνητικά αντανακλαστικά. Το αντίβαρο είναι η πορεία της Οικονομίας και οι ευοίωνες προοπτικές της – ο ενθουσιασμός των διεθνών οίκων αξιολόγησης περνάει και στον κόσμο. Οπως και τα εθνικά, όπου η κυβέρνηση βαθμολογείται αρκετά πάνω από τη βάση.

Αξιολογώντας τα ευρήματα, το κυβερνητικό επιτελείο ανησυχεί μόνον για την εκτόξευση των τιμών στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές. Εξού και η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα, που συνοδεύονται και από τα βαριά πρόστιμα του Κώστα Σκρέκα στις πολυεθνικές. Οταν ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μπανανίες», καυτηριάζοντας δημόσια τις τακτικές των παγκόσμιων κολοσσών σε βασικά είδη για κάθε νοικοκυριό, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε ήδη λάβει εντολές για μια αντεπίθεση που θα καταγραφεί περίπου ως «κήρυξη πολέμου» και από το μεγάλο ακροατήριο. Οι τιμές αυξάνονται πέραν των εύλογων ορίων που θα δικαιολογούσε το κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα συρρικνώνονται και οι συσκευασίες. Η εφαρμογή ενός σχεδίου που μεγαλώνει τα υπερκέρδη είναι εμφανής – και η κυβέρνηση νομιμοποιείται να σηκώσει το ξίφος.

Για τις υποκλοπές, οι δημοσκοπήσεις λένε ότι πρόκειται για ζήτημα που γκριζάρει μεν την εικόνα, αλλά προς το παρόν δεν τραυματίζει. Η κοινή γνώμη αισθάνεται δυσφορία από τις παρακολουθήσεις, αλλά τις προσπερνά όταν καλείται να κρίνει συνολικά το κυβερνητικό έργο και να ζυγίσει τις προσδοκίες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για το Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό, άλλωστε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το θέμα κρίθηκε στις διπλές κάλπες του καλοκαιριού. Με «νταμπλ σκορ» στις εκλογές, οι ψηφοφόροι μίλησαν για όλα – και για τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ ή τις παγιδεύσεις με το Predator. Για τον μέσο ψηφοφόρο, οι υποκλοπές αφορούν αξιωματούχους, γενικότερα τα πρόσωπα που κινούνται σε έναν ευρύ κύκλο εξουσίας, και όχι τους καθημερινούς ανθρώπους. Αλλά προφανώς, ως ζήτημα με προφανείς θεσμικές και ποινικές διαστάσεις, δεν κλείνει με το αποτέλεσμα μιας κάλπης. Θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει και ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος εξασφάλισε την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, με ένα σαρωτικό αποτέλεσμα απέναντι στο Δημοκρατικό Κόμμα και τον Τζορτζ ΜακΓκόβερν, την ώρα που οι αποκαλύψεις για το Γουότεργκεϊτ είχαν αρχίσει να πληθαίνουν και να μπαίνουν στο κάδρο και πρόσωπα από το στενό επιτελείο του. Είναι σαφές πως το έχει αντιληφθεί και ο Μάκης Βορίδης, διαμηνύοντας ότι το ζήτημα των παρακολουθήσεων παραμένει ανοικτό στη δικαιοσύνη και πως η κυβέρνηση περιμένει μαζί με όλους το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας. Σε μια προσέγγιση από νέα οπτική, ο Πρωθυπουργός, υψώνοντας ως ασπίδα μπροστά στην αντιπολίτευση (και τον νομικό κόσμο) την πρόσφατη, θριαμβευτική εκλογική νίκη της ΝΔ, μιλούσε για «τελεία στην πολιτική συζήτηση».

Οι οικονομικοί δείκτες και η διαχείριση των εθνικών θεμάτων υπερκαλύπτουν κάθε απώλεια από τα δύο αγκάθια. Στα focus group επικροτούν το νέο κλίμα στα ελληνοτουρκικά και ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο εξακολουθεί να λειτουργεί ως απόδειξη μιας δυναμικής παρουσίας σε ένα ρευστό παγκόσμιο σκηνικό. Οι κινήσεις ισορροπίας στη διεθνή σκακιέρα, μέσα από μια σταθερή και ενισχυμένη συμμαχία με τις ΗΠΑ, για το μεγάλο ακροατήριο αποτελεί μονόδρομο, την ώρα που από την Ουκρανία έως τη Γάζα το αίμα ρέει. Οι γέφυρες με την Κίνα και την Ινδία είναι επίσης μια ενδεδειγμένη συνταγή. Στο πλάνο για τα εθνικά, άλλωστε, δεν υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος από την πλευρά της αδύναμης αντιπολίτευσης – η οποία, πίσω από τις γραμμές των δημοσκοπήσεων, προκύπτει ότι αποτελεί και το μεγαλύτερο όπλο για την κυβέρνηση.

Καθ’ οδόν προς τη δοκιμασία των ευρωεκλογών και έπειτα από έναν χειμώνα που μπορεί να αποδειχθεί βαρύς στο ταμείο, στο Μαξίμου έχουν καταλήξει ότι η μόνη μάχη που χρειάζεται να δώσει η κυβέρνηση είναι απέναντι στην ακρίβεια. Ο Κώστας Σκρέκας έχει κληθεί να κάνει και να σχεδιάσει περισσότερα πριν φύγει η χρονιά.