Με σοβαρές… αρρυθμίες διαγιγνώσκεται το νοσοκομείο Νίκαιας, καθώς για πρώτη φορά ο αξονικός τομογράφος έμεινε κλειστός το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου, έπειτα από γενική εφημερία και πλήθος νέων εισαγωγών έκτακτων περιστατικών. Αιτία οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό «πρώτης γραμμής», που σημειωτέον πλήττουν τη λειτουργία και άλλων νευραλγικών κλινικών του ίδιου νοσοκομείου.

Πιο συγκεκριμένα και όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, στο Τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας έχουν απομείνει μόνο δύο μόνιμες ειδικευμένες γιατροί και ένας επικουρικός ειδικευμένος γιατρός σε εννέα οργανικές θέσεις. Και όλα αυτά ενώ το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δέχτηκε το 2022 συνολικά 103.781 περιστατικά – αριθμός που αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα σηκώνει το πιο βαρύ εφημεριακό φορτίο πανελλαδικά. Για την ιστορία, όμως, ήδη από τις αρχές 2021 οι αρμόδιοι είχαν προειδοποιηθεί επίσημα και υπηρεσιακά για τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, και όπως σημειώνουν οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια ούτε προκηρύχθηκε καμία θέση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα «η εργασιακή υπερφόρτωση και η επιστημονική απαξίωση μοιραία επέφεραν και νέες παραιτήσεις γιατρών», με αποτέλεσμα σήμερα το συγκεκριμένο απεικονιστικό τμήμα να υπολειτουργεί. Είναι ενδεικτικό ότι το διήμερο που ο αξονικός παρέμεινε ανενεργός, οι γιατροί των Κλινικών «αναγκάστηκαν να διακομίζουν σε απεικονιστικά εργαστήρια άλλων νοσοκομείων ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα αξονική τομογραφία».

Πολλά τα κενά

Αντίστοιχα όμως κενά μετρούν και άλλες κλινικές του ίδιου νοσοκομείου όπως είναι η Παθολογική και η Πνευμονολογική. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τρεις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου θα έπρεπε να ήταν στελεχωμένες με συνολικά 30 ειδικευμένους γιατρούς. Σήμερα όμως λειτουργούν με μόλις 16. Μάλιστα, δύο εξ αυτών έχουν συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης, αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο με παρατάσεις. Υπό τις εξελίξεις αυτές οι εργαζόμενοι έχουν οργανώσει προειδοποιητική στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα, αιτούμενοι μεταξύ άλλων την άμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών Ακτινοδιαγνωστών (Ακτινολόγων) σε βαθμό Επιμελητή Α’. Εν τω μεταξύ, προβληματική παραμένει η εικόνα της στελέχωσης των χειρουργικών κλινικών του ΕΣΥ σύμφωνα με νεότερη καταγραφή των εκπροσώπων των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό λειτουργούν 13-14 αίθουσες από τις 17, ενώ οριακή είναι η κάλυψη αναισθησιολόγων, τραυματιοφορέων και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο Αττικόν πάλι, λειτουργούν 7 από τις 14 αίθουσες χειρουργείων λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του (Ράδιο Κρήτη 101,5 fm), αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, επεσήμανε πως η στελέχωση των πανεπιστημιακών κλινικών με επίκουρους καθηγητές από το εξωτερικό θα ανατρέψει την εικόνα του ΕΣΥ, όπως και οι ταχύτερες διαδικασίες πρόσληψης γιατρών και λοιπού προσωπικού. Ο ίδιος όμως άφησε αιχμές και για χαμηλά διοικητικά αντανακλαστικά, σχολιάζοντας πως «πολλές φορές προέκυπταν ή προκύπτουν κενά, τα οποία ενώ τα γνωρίζουμε από καιρό, δεν τα αντιμετωπίζουμε εγκαίρως».