Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψαν την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Γερουσία καλύπτοντας τα χέρια τους με κόκκινη μπογιά και καλώντας τον Άντονι Μπλίνκεν να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές σταμάτησαν αρκετές φορές τον Αμερικανό αξιωματούχο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με την αστυνομία του Καπιτωλίου να τους απομακρύνει από την αίθουσα.

Στην αίθουσα της Γερουσίας ο Αντ. Μπλίνκεν αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Λ. Όστιν, μίλησαν στην ακρόαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού  σχετικά με το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για χρηματοδότηση της εθνικής ασφάλειας (ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας και του Ισραήλ.

Σώστε τα παιδιά στη Γάζα

Λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε η ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ένας άνδρας άρχισε να φωνάζει «εκεχειρία τώρα» και «σώστε τα παιδιά της Γάζας» συμπαρασύροντας και άλλους διαδηλωτές που φώναξαν: «από την Παλαιστίνη μέχρι το Μεξικό, όλα τα τείχη πρέπει να φύγουν!» και «αφήστε τη Γάζα να ζήσει!».

Πλακάτ διαδηλωτών

Διαμαρτυρία στη Γερουσία

Χιλιάδες νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει εκτοξευθεί σε 8.525 εν μέσω ανηλεών ισραηλινών βομβαρδισμών. Νεκρά είναι 3.542 παιδιά και 2.187 γυναίκες ενώ 21.543 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, από την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 Ισραηλινοί.

Εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές, και την επίθεση στο έδαφος, το Ισραήλ έχει επιβάλει «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα, η οποία έχει εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παράκτιο θύλακα, όπου οι πόροι σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Ο Μπλίνκεν, μετά την ειρηνική διαμαρτυρία, συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι πρέπει να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ότι «οι πολίτες πρέπει να μπορούν να μείνουν μακριά από κινδύνους».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να εξεταστούν οι ανθρωπιστικές εκεχειρίες (…)» και πως «χωρίς ταχεία και διαρκή ανθρωπιστική βοήθεια, η σύγκρουση είναι πολύ πιο πιθανό να εξαπλωθεί».