Τους «τίτλους τέλους» στις δηλώσεις ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDΑΤΑ και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα. Δηλαδή τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα.

Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων θα ξεκινήσει από τις δηλώσεις ΦΠΑ για να επεκταθεί το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Με το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν λιγότερα ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες περισσότερες από αυτές που προκύπτουν με βάση τα δεδομένα της πλατφόρμας myDATA.

Οι κλειδωμένες δηλώσεις αποτελούν ένα από τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής που προωθούν το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ σε συνδυασμό με τις νέες παρεμβάσεις για την αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής των επαγγελματιών περιλαμβάνεται η καθιέρωση συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία σε συνδυασμό με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου θα αποτρέπουν τους επαγγελματίες να δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα «φτώχειας».

ΦΠΑ

«Θέλουμε να κλειδώσουμε τις δηλώσεις του ΦΠΑ αρχικά και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε δεύτερο χρόνο», ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης προσθέτοντας ότι το κλείδωμα των δηλώσεων στην πράξη θα φέρει τη συμμόρφωση. Οπως είπε, τα στοιχεία για τον ΦΠΑ (οι δηλώσεις ήδη προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων) δείχνουν ότι στο 93% των περιπτώσεων τα έσοδα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ή παραπάνω, ενώ ακόμα υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στα έξοδα.

Με την προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων η διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων θα είναι αυτοματοποιημένη για τους περισσότερους φορολογούμενους, οι οποίοι το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να τσεκάρουν τη δήλωση και να την υποβάλλουν.

«Το myDATA είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ σημαντικό και για την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», υπογραμμίζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, προσθέτοντας ότι στόχος είναι τα έσοδα που δηλώνονται να μην είναι λιγότερα από τα έσοδα που βλέπει η ΑΑΔΕ στο myDATA, ενώ τα έξοδα δεν μπορεί είναι περισσότερα από αυτά που εμφανίζονται στο myDATA.

Η καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA περιλαμβάνεται στα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις «όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί όσοι δεν εκπληρώνουν αυτή την υποχρέωση ταλαιπωρούν και τους υπόλοιπους οι οποίοι αναγκάζονται να περάσουν εκείνοι τις δαπάνες τους με χειρόγραφο τρόπο…», ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Λογιστών Οικονομολόγων.