Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει από την αρχή του πολέμου με τη Χαμάς τη στήριξή τους στο Ισραήλ, ωστόσο αυτή η στήριξη τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο με την αποστολή πολεμικού υλικού και οπλισμού, όσο και σε διπλωματικό με την παρουσία ακόμη και του ίδιου του Τζο Μπάιντεν στη χώρα, δείχνοντας να έχουν αναλάβει έναν ρόλο επιτηρητή, δεν γίνεται μόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε τη Δευτέρα (16/10) στο Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, όμως εκτός από τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπανιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ, συμμετείχε και στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου της περασμένης Τετάρτης.

Αυτή ήταν μία σπάνια και πρωτοφανής κίνηση που υπογραμμίζει τις έντονες και επίπονες προσπάθειες των ΗΠΑ για να συγκρατήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. Ο Μπλίνκεν έδωσε το παρών στη συνεδρίαση διάρκειας επτά ωρών με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ λίγο μετά την άφιξή του στη χώρα και μετά από μία διπλωματική περιοδεία στις πρωτεύουσες των χωρών της περιοχής.

Ο Μπλίνκεν επέστρεψε στο Τελ Αβίβ, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν που επίσης συναντήθηκε με τη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ και εν μέσω των επιχειρήσεων για να αποτραπεί μία ευρύτερη επέκταση του πολέμου και εξάπλωση των καταστροφικών του επιπτώσεων για τη Γάζα.

Εκτός όλων αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μετέβη στο Ισραήλ την Τετάρτη και οι Αμερικανοί επίσης έχουν παράσχει στο Τελ Αβίβ στρατιωτική βοήθεια που περιλαμβάνει οπλισμό, ενώ αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά και πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί ανοιχτά του Ισραήλ.

«Οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τον Νετανιάχου»

Οι επιτακτικές αυτές προσπάθειες των ΗΠΑ δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επίδειξη αλληλεγγύης σε έναν σύμμαχο που βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός πως «οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τον Νετανιάχου», δήλωσε μία ανώτερη πολιτική πηγή από το Ισραήλ μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο Al Monitor.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην κυβέρνηση Μπάιντεν ανακουφίστηκαν ιδιαίτερα όταν ο Νετανιάχου συμφώνησε να δημιουργήσει ένα «υπουργικό συμβούλιο πολέμου» με δύο πολιτικούς του αντιπάλους και πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ και τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος, Γκάντι Άιζενκοτ.

Παρ’ όλ’ αυτά όπως υπογράμμισε η πηγή, οι Αμερικανοί είναι βαθιά ανήσυχοι για το γεγονός ότι ο Νετανιάχου εξακολουθεί να έχει τα ηνία και να είναι επικεφαλής, φοβούμενοι ότι τα πολιτικά, νομικά και προσωπικά του προβλήματα θα μπορούσαν να τον κάνουν ακατάλληλο για να διεξάγει τον πόλεμο χωρίς να ταλαντεύεται από στενόμυαλες σκέψεις.

Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίστηκαν εδώ ομαδικώς, είτε αυτό σημαίνει στρατιωτική, είτε πολιτική παρουσία για να βοηθήσουν, να στηρίξουν, αλλά επίσης για να κρατήσουν ένα μάτι ανοιχτό για να βλέπουν από κοντά», σημείωσε ακόμα η πηγή.

Η κατάσταση με το Ισραήλ θυμίζει το 2012

Με άλλα λόγια ο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν και ο Όστιν έχουν υιοθετήσει έναν ρόλο επιτηρητή.

Η σημερινή κατάσταση θυμίζει τις έντονες προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας το 2011-2012. Σε μία προσπάθεια να αποτραπεί ένα χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αφοσιωθεί σε μία μακρά διπλωματική προσπάθεια αρκετών μηνών για να πείσει τον Νετανιάχου, καθώς η Ουάσινγκτον φοβόταν μήπως το Ισραήλ τη σύρει σε μία περιφερειακή σύγκρουση με το Ιράν και τους συμμάχους του.

Αυτός ο φόβος του Ιράν και των «συνεργατών» του όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς υπάρχει ακόμα καθώς εκτός από το να τους εξοπλίζει και να τους βοηθάει, τους ενθαρρύνει να κινηθούν κατά του Ισραήλ.