Μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στα ισραηλινά στρατεύματα και τις δηλώσεις ετοιμότητας για χερσαία επέμβαση στην πολιορκημένη Γάζα, ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια στο Τελ Αβίβ ύψους 14 δισ. δολαρίων για τη στήριξή του στον πόλεμο.

Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται με χτυπήματα σε κατοικίες ενώ στο στόχαστρο μπήκε και η ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

Δείτε live τις εξελίξεις στα nea.gr

15:17  Το 65% των Ισραηλινών είναι υπέρ μιας χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας

Σχεδόν το 80% των Ισραηλινών κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αποτυχία να αποτραπεί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 65% των Ισραηλινών υποστηρίζει μια χερσαία επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το 21% αντιτίθεται σε αυτήν.

Μόνο το 8% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί τον Νετανιάχου υπεύθυνο για τις επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ κοντά στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι.

Το Ινστιτούτο Lazar διεξήγαγε την έρευνα στις 18-19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Al Jazeera και έγινε για λογαριασμό της ισραηλινής εφημερίδας Maariv.

15:10 Ο Μακρόν λέει ότι θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψουν οι Γάλλοι όμηροι από τη Γάζα

Το Παρίσι θα κάνει τα πάντα «για να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στη Γαλλία» οι Γάλλοι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις οικογένειές τους με τις οποίες συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Ο αρχηγός του κράτους τις διαβεβαίωσε για την πλήρη κινητοποίησή του, όπως και γι’αυτήν όλων των υπηρεσιών του κράτους για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μακρόν με τις οικογένειες των Γάλλων ομήρων.

«Θα γίνουν τα πάντα για να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκ νέου στις οικογένειες την υποστήριξή του και αυτή όλων των Γάλλων απέναντι σε αυτήν την τρομερή δοκιμασία (που αντιμετωπίζουν) και την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί αδιάκοπα κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας», σημείωσε η γαλλική προεδρία.

14:47 Νέα στοιχεία για τους ομήρους – Ζωντανοί οι περισσότεροι

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν νέα ανακοίνωση με πληροφορίες σχετικά με τους τουλάχιστον 200 ομήρους που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας. Η ανακοίνωση αναφέρει:

  • Περισσότεροι από 20 από αυτούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών.
  • 10 έως 20 από αυτούς είναι άνω των 60 ετών.
  • Η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί

Η ανακοίνωση των IDF αναφέρει επίσης ότι πτώματα «μεταφέρθηκαν ως όμηροι» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αφίσες με τους ομήρους στο Ισραήλ

14:39 Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις «χτύπησαν» μαχητές της Χεζμπολάχ

Πριν από λίγη ώρα, τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ εντοπίστηκαν στα σύνορα με τον Λίβανο, με αεροσκάφη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων να τους βομβαρδίζουν.

Επιπλέον, πριν από λίγο, ελεύθεροι σκοπευτές του Ισραηλινού στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλων που εντοπίστηκαν να δρουν στην ίδια περιοχή.

14:33 Αποκαλύψεις από τον πρώην αρχηγό της Χαμάς

Για τους ομήρους που κρατά η  Χαμάς και πολλά ακόμη, μίλησε ο πρώην αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάλεντ Μασάαλ σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό δίκτυο Al – Arabiya.

Ο πρώην ηγέτης ανέφερε ότι η ένοπλη οργάνωση κρατά αιχμάλωτους πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες προκειμένου να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των κρατουμένων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Στην συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε ότι η αιφνιδιαστική επίθεση που διεξήγαγε η Χαμάς στο Ισραήλ ήταν «μια υπολογισμένη κίνηση που η οργάνωση έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών της».

14:25 Στο πλευρό της Παλαιστίνης η Γκρέτα Τούνμπεργκ

14:22 Ανεξάρτητη έρευνα για το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα ζητά ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν διεθνή έρευνα για την έκρηξη στο νοσοκομείο

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα στις αρχές της εβδομάδας.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συναρμολογήσουμε τι συνέβη», δήλωσε εκπρόσωπος στη Γενεύη.

14:14 Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση κάποιων ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός

Το BBC αναφέρει ότι καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση πολλών από τους 203 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε αυτό.

Η συνεχιζόμενη αιχμαλωσία τους στη Γάζα είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει τους Ισραηλινούς διοικητές που σχεδιάζουν την επερχόμενη χερσαία εισβολή τους στην περιοχή.

Προφανώς, οι όμηροι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί αν αυτό μπορεί να γίνει με διαπραγματεύσεις, σχολιάζει το ΒΒC.

14:05 Τα τρία στάδια του πολέμου παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ – Στόχος η αλλαγή καθεστώτος στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Galant μίλησε για τις τρεις φάσεις του πολέμου: «Η πρώτη φάση: μια στρατιωτική εκστρατεία με πυρά και ελιγμούς για την καταστροφή της Χαμάς.

Η δεύτερη φάση: η συνέχιση των μαχών σε χαμηλότερη ένταση και η εξάλειψη των θυλάκων αντίστασης.

Η τρίτη φάση: η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η άρση της ευθύνης του Ισραήλ για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ στο Οτέφ»

14:00 Σφοδρή επίθεση σε συνοικία – Με ξύδι φροντίζουν τις πληγές

Μια ολόκληρη συνοικία με περίπου 25 πολυώροφες πολυκατοικίες στη βόρεια Γάζα ισοπεδώθηκε.

Πρόκειται για «ένα τεράστιο συγκρότημα κατοικιών που καταστράφηκε ολοσχερώς», δήλωσε ο δημοσιογράφος Hani Abu Ishera.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι έλαβαν ισραηλινά προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα την ώρα του πρωινού, ενώ 10 λεπτά αργότερα ακολούθησε ένα μικρό χτύπημα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έκανε το μήνυμα πιο κατανοητό. Μισή ώρα μετά την αρχική προειδοποίηση, μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατέρριψαν τα κτίρια με τεράστιες εκρήξεις και σύννεφα σκόνης.

Την ίδια στιγμή υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών. Σε μια περίπτωση στο Khan Younis , οι γιατροί αναγκάστηκαν να πάνε σε ένα κατάστημα στην τοπική αγορά για να αγοράσουν ξύδι για να θεραπεύσουν πληγές λόγω έλλειψης ιατρικών υλικών.

Εν τω μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας ανήλθε σε τουλάχιστον 65. Αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κάτω από τα ερείπια, οπότε αναμένουμε ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

13:35 Ανησυχία από την κλιμακούμενη ένταση στη Δυτική Όχθη

Αναφορές για ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα στη Ραμάλα είχαμε νωρίτερα, από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Επιπλέον ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ένας νεαρός άνδρας δέχτηκε πυρά από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η παρουσία του ισραηλινού στρατού στην περιοχή συνεχίζεται από χθες το βράδυ καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση όλη τη νύχτα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, όπου δώδεκα «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

13:29 Ένταση στην Ιερουσαλήμ

To Al Jazeera αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων σε Παλαιστίνιους που ήθελαν να προσευχηθούν στο Wadi al-Joz, έξω από την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

13:23 Στο πέρασμα της Ράφα ο Γκουτέρες – Αντιμετωπίζουμε περιορισμούς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι αντιμετωπίζει «περιορισμούς» στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά με όλα τα μέρη προκειμένου να αποσαφηνίσουμε αυτούς τους περιορισμούς, ώστε να μπορέσουν αυτά  τα φορτηγά να κινηθούν προς τα σημεία όπου χρειάζονται. Χρειαζόμαστε αυτά τα φορτηγά να κινηθούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Γκουτέρες μιλώντας στο αιγυπτιακό συνοριακό πέρασμα κοντά στη Ράφα.

«Έχουμε δύο εκατομμύρια ανθρώπους εδώ που υποφέρουν τρομερά. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει τροφή, δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχουν καύσιμα. Η Γάζα χρειάζεται τα πάντα για να επιβιώσει»

13:21 Τανκς του αιγυπτιακού στρατού κοντά στο πέρασμα της Ράφα

Το πέρασμα της Ράφα αποτελεί το μοναδικό δρόμο εξόδου από την πολιορκούμενη Λωρίδια της Γάζας, ο οποίος δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Μέσω αυτού αναμένεται να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους, οι οποίοι ξεμένουν από βασικές προμήθεις, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Επίσης, από το πέρασμα της Ράφα αναμένεται να φύγουν από τη Γάζα ξένοι υπήκοοι, καθώς και Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα.

13:15 Μήπως η Χαμάς έχει καταφέρει να κερδίσει ήδη τον πόλεμο;

Σε άρθρο του στην Washington Post, ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι περιγράφει τους στόχους που κρύβονται πίσω από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Στην ανάλυση του, αναφέρει ότι ένας από τους στόχους που ήθελε να πετύχει η Χαμάς δεν ήταν άλλος από τον να εμποδίσει το Ισραήλ και τον Νετανιάχου να ολοκληρώσει το σχέδιο του για συμφιλίωση με τον αραβικό κόσμο, για αυτό και χτύπησαν λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

13:01 Ισραηλινός στρατός: Εξήντα συλλήψεις στη Δυτική Όχθη, μια κατεδάφιση σπιτιού

Εξήντα Παλαιστίνιοι «ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη, ενώ ένα σπίτι κατεδαφίστηκε από τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσαν οι IDF.

12:45 Ισραηλινός στρατός: Αναφορές για πυροβολισμούς στα σύνορα με τον Λίβανο

12:31 Αύριο και βλέπουμε για την ανθρωπιστική βοήθεια, λέει ο ΟΗΕ – Αμφιταλαντεύεται το Ισραήλ

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα είναι κάτι που «θα καθοριστεί».

Τα σχόλια έρχονται καθώς ο ΟΗΕ αναφέρει ότι «η πρώτη παράδοση [ανθρωπιστικής βοήθειας] αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα ή περίπου την επόμενη μέρα».

Το Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας από το πέρασμα της Ράφα μετά από πιέσεις των διεθνών συμμάχων της, και με τον όρο ότι δεν θα περιλαμβάνει καύσιμα και δεν θα επωφεληθεί η Χαμάς.

Ουρές με φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν στο έδαφος της Αιγύπτου στη Ράφα. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι είκοσι φορτηγά θα περνούσαν σήμερα στην αποκλεισμένη Γάζα.

12:29 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Εμίρη του Κατάρ και του Βρετανού πρωθυπουργού

Ο Εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ συμφώνησαν στην ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση της βίας σε όλη τη Μέση Ανατολή και να δοθούν τρόφιμα, νερό και φάρμακα στους πολίτες που υποφέρουν στη Γάζα.

«Υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη την περιοχή και συμφώνησαν ότι οι ηγέτες είχαν την ευθύνη να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να την αποτρέψουν», ανέφερε το γραφείο του Σουνάκ μετά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

12:22 Στους 17 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μετά τον βομβαρδισμό στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μετά τον βομβαρδισμό στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου ανέρχεται μέχρι αυτή τη στιγμή σε 17 άτομα.

12:18 ΠΟΥ: «Ευελπιστούμε πως το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει σήμερα»

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως «εξακολουθούμε να αιτούμαστε πρόσβαση για τη μεταφορά των σωτήριων προμηθειών» στη Γάζα και «ευελπιστούμε πως το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει σήμερα».

«Οι περαιτέρω καθυστερήσεις θα καταλήξουν σε μεγαλύτερη οδύνη και περισσότερους θανάτους» προειδοποίησε ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

12:09 Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν πρόσβαση σε περίπου τρία λίτρα νερό την ημέρα

Το νερό για τις βασικές ανάγκες στη Γάζα έχει μειωθεί επικίνδυνα, αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε «πλήρη πολιορκία» στη λωρίδα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το BBC παρουσιάζει το παρακάτω ενδεικτικό γράφημα:

12:05 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών ηγετικών στελεχών της Χαμάς

Τα στελέχη της Χαμάς που έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης.

11:57 Ο αιματηρός απολογισμός μετά από 14 ημέρες συγκρούσεων

Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 1.403 και ο νεκροί Παλαιστίνιοι 4.629, ανάμεσά τους τουλάχιστον 1524 παιδιά και 1000 γυναίκες.

11:47 Συρίγος για χερσαία εισβολή στη Γάζα: Στα πρόθυρα Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου εάν εμπλακεί το Ιράν

Τον κίνδυνο η προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, να αποτελέσει το έναυσμα ώστε ο πόλεμος να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, επισήμανε ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

11:42 Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα δηλώνει ο ισραηλινός στρατός

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας «με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι ο στρατός προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια της μάχης.

11:20 Ο Αμπάς δεν μίλησε ούτε στο τηλέφωνο με τον Μπάιντεν

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αρνήθηκε και τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής τους την Τετάρτη ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του νοσοκομείου στη Γάζα.

Την είδηση μεταδίδει το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο.

11:05 Αναφορές για ισραηλινά τεθωρακισμένα στη Ραμάλα

Κάτοικοι στη Ραμάλα λένε στο Al Jazeera ότι είδαν ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να εισέρχονται στην πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Η Ραμάλα υπόκειται στην αρμοδιότητα της Παλαιστινιακής Αρχής που οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν δικαιοδοσία.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας, ένας νεαρός άνδρας δέχτηκε πυρά από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:58 Ισραηλινές επιδρομές στο Τζαμί Al Omari Mosque

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το ιστορικό τέμενος Al Omari στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας, όπως μετέδωσε το Anadolu.

10:50 Το Ισραήλ συνέλαβε τον εκπρόσωπο της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χασάν Γιούσεφ συνελήφθη την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επιδρομών που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ο Γιούσεφ συνελήφθη «ως ύποπτος ότι ενεργούσε για λογαριασμό της Χαμάς», δήλωσε την Παρασκευή στο CNN η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο Γιούσεφ είναι κορυφαίο πολιτικό στέλεχος της Παλαιστίνης, υπηρετεί ως επίσημος εκπρόσωπος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και κατέχει θέση στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο.

Το CNN ανέφερε προηγουμένως ότι ο Γιούσεφ ήταν μεταξύ των περισσότερων από τα 60 μέλη της Χαμάς που συνελήφθησαν από το Ισραήλ σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη, το κατεχόμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό έδαφος που βιώνει όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο των μαχών στη Γάζα.

Ο Γιούσεφ έχει συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις αρκετές φορές και έχει περάσει συνολικά 24 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές με διάφορες κατηγορίες για υποκίνηση επεισοδίων, είσοδο στην Ιερουσαλήμ χωρίς άδεια και για συμμετοχή στη Χαμάς.

10:42 Εργασίες επισκευής του περάσματος στη Ράφα – Ασαφές εάν θα ανοίξει σήμερα

Η Αίγυπτος κάνει επισκευές στους βομβαρδισμένους δρόμους για να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, προκειμένου να περάσουν τα 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι το πέρασμα ενδεχομένως θα ανοίξει την Παρασκευή, προς το παρόν παραμένει κλειστό ενώ δεν είναι σαφές εάν πρόκειται να ανοίξει άμεσα.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι έχει συμφωνήσει μόνο στη παροχή τροφίμων, νερού και φαρμάκων. Τα απαραίτητα καύσιμα για την τροφοδοσία των νοσοκομείων και τα συστήματα φίλτρων νερού δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στο Κάιρο, δήλωσε ότι οι προμήθειες που πρόκειται να εισέλθουν θα ανακουφίσουν αυτό που αποκάλεσε ως κολοσσιαίο ανθρώπινο πόνο και δυστυχία.

Όμως, οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα, σε σταθερή βάση.

10:37 Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Καΐρου

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ παρατείνει το ταξίδι της στη Μέση Ανατολή για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο το Σάββατο, ανακοίνωσε το γραφείο της την Παρασκευή.

Μετά τις συνομιλίες στο Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, η Μπέρμποκ θα μεταβεί στο Κάιρο για τη σύνοδο κορυφής του Σαββάτου για την ειρήνη, δήλωσε το υπουργείο.

10:28 Η ιστορία της Μονής του Αγίου Πορφυρίου που βομβαρδίστηκε στη Γάζα

Όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το σπίτι της Walaa Sobeh και μεγάλο μέρος της γειτονιάς της, η Παλαιστίνια μουσουλμάνα αναζήτησε καταφύγιο στην παλαιότερη μονή της Γάζας.

Στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου, δεν βρήκε απλώς ένα καταφύγιο, αλλά ένα αίσθημα ότι ανήκει σε μία «οικογένεια» — τους ένωνε όχι μόνο ο φόβος των βομβαρδισμών γύρω τους αλλά και η ελπίδα της επιβίωσης.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

10:17 Δεκατρείς νεκροί σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δ. Όχθη – Ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Δεκατρείς άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Ο ισραηλινός στρατός κατοχής διέπραξε σφαγή στον προσφυγικό καταυλισμό Nour Shams στο Tulkarem κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίθεσης στον καταυλισμό, όπου το σύνολο των νεκρών έφτασε τους 13, συμπεριλαμβανομένων 5 παιδιών», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Από το πρωί της Παρασκευής, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί από τον καταυλισμό, μετέδωσε το επίσημο τηλεοπτικό κανάλι Palestine TV.

10:12 Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος για την ελληνορθόδοξη: Μέσα ήταν πολλοί χριστιανοί

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», είπε στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα.

«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.

10:08 Εκκενώνει πόλη στα βόρεια σύνορα το Ισραήλ

Το Ισραήλ ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από την Κιριάτ Σμόνα, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Οι ισραηλινές αρχές «ανακοίνωσαν την εφαρμογή σχεδίου για την απομάκρυνση των κατοίκων» της πόλης αυτής και τη μεταφορά τους «σε σπίτια υποδοχής που χρηματοδοτούνται από το κράτος», επεσήμανε ο στρατός.

Η Κιριάτ Σμόνα έχει περίπου 25.000 κατοίκους και βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τον συνοριακό φράκτη με τον Λίβανο.

09:56 IDF: Πλήξαμε πάνω από εκατό στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου τζαμιού

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε περισσότερους από εκατό στόχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, στο στόχαστρο μπήκαν τούνελ, αποθήκες, κεντρικά γραφεία καθώς και ένα τζαμί στη συνοικία Τζαμπάλια της πόλης της Γάζας, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως σημείο παρατήρησης από μαχητές της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων, σκοτώθηκε ο Amjad Majed Muhammad Abu ‘Odeh, ένας πράκτορας της Χαμάς που συμμετείχε στη σφαγή ισραηλινών πολιτών στο νότιο Ισραήλ.

09:42 Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τους θανάτους στον Άγιο Πορφύριο

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεκάδες φέρεται να είναι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:31 Ένας νεκρός από την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο σε απάντηση σε πυρά προς το Ισραήλ που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη από το λιβανέζικο έδαφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του στρατού σκότωσε έναν ύποπτο μαχητή στο έδαφος του Λιβάνου.

09:20 Στη Σύνοδο του Καΐρου ο Αμπάς και ο Σούνακ

Εκπρόσωποι από χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να συγκεντρωθούν το Σάββατο στο Κάιρο για μια σύνοδο κορυφής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναχώρησε για τη διάσκεψη στο Κάιρο το πρωί της Παρασκευής. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres αναμένεται επίσης να συμμετάσχει.

Μαζί τους θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Σουνάκ σκοπεύει να «τονίσει την ανάγκη αποφυγής της περιφερειακής κλιμάκωσης και της αποτροπής περαιτέρω άσκοπης απώλειας ζωών αμάχων»

09:05 Το αιματοκύλισμα της Γάζας σε αριθμούς

Ο ΟΗΕ δίνει στοιχεία για την κατάσταση στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 3.785 – εκ των οποίων τουλάχιστον 1.524 ήταν παιδιά και 1.444 γυναίκες.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς εκατοντάδες ακόμη θύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση, η οποία πλησιάζει στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας της.

Ο ΟΗΕ παραθέτει και άλλα στοιχεία:

Τουλάχιστον το 30% του συνόλου των κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας έχει είτε καταστραφεί (12.845 μονάδες) από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, έχει καταστεί μη κατοικήσιμο (9.055 μονάδες) ή έχει υποστεί ελαφρές ζημιές (121.000 μονάδες), σύμφωνα με το Υπουργείο Στέγασης στη Γάζα.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων από τους βομβαρδισμούς της Γάζας έχει φθάσει περίπου το 1 εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 527.500 ανθρώπων που έχουν πάει σε 147 καταφύγια έκτακτης ανάγκης που έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ, στα οποία ολοένα και χειροτερεύουν οι συνθήκες.

Περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι έχουν υποστεί τραυματισμούς από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Λόγω της έλλειψης νερού ως αποτέλεσμα του πλήρους αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, οι άνθρωποι καταναλώνουν νερό από «μη ασφαλείς πηγές, με κίνδυνο για τη ζωή τους και κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών»

Τουλάχιστον 203 Ισραηλινοί και ξένοι πολίτες κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα και Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να εκτοξεύουν αδιακρίτως ρουκέτες προς το Ισραήλ, όπου περισσότεροι από 1. 400 Ισραηλινοί και ξένοι έχουν σκοτωθεί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

08:53 Στην Αίγυπτο ο Βρετανός πρωθυπουργός

Μετά την επίσκεψή του σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία χθες, ο Ρίσι Σούνακ επισκέπτεται σήμερα την Αίγυπτο για συνομιλίες με περιφερειακούς ηγέτες για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Στις συνομιλίες, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει «την επιτακτική ανάγκη αποφυγής περιφερειακής κλιμάκωσης και της αποτροπής περαιτέρω αχρείαστων απωλειών ζωών αμάχων» σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του.

08:40 Δεν είναι εύκολη μια χερσαία εισβολή

Μια χερσαία εισβολή στη Γάζα δεν θα είναι εύκολη, όπως εκτίμησε ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Διαβάστε περισσότρερα εδώ

08:29 Ισραήλ: Εντολή εκκένωσης πόλης στα σύνορα με τον Λίβανο

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως εκκενώνεται η πόλη Κιριάτ Σμόνα στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων κλιμακώνεται.

Η Κιριάτ Σμόνα έχει πληθυσμό άνω των 20.000 ανθρώπων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από τον συνοριακό φράκτη.

08:20 Τι κρύβεται πίσω από την «ουδετερότητα» της Ρωσίας στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς;

Οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών στην Μπισκέκ της Κιργιζίας την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις οποίες κατήγγειλε τις «βάναυσες μεθόδους» του Ισραήλ και συνέκρινε τον αποκλεισμό της Γάζας με την «πολιορκία του Λένινγκραντ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», προκάλεσαν ομολογουμένως έκπληξη.

08:07 Επίθεση με μολότοφ στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μπαχρέιν

07:56 Θα τολμούσε το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα;

Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφία, επάνω, από FEMA).

Παράγοντες σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, έχουν διατυπώσει τους όρους υπό τους οποίους θα παρενέβαιναν στη σύγκρουση.

07:52 Υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης διαφωνούν με τη στάση των ΗΠΑ – Επιστολή για κατάπαυση του πυρός

Παρά την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Ισραήλ όλο και περισσότεροι κυβερνητικοί υπάλληλοι δυσφορούν με την ακολουθούμενη πολιτική εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

Περισσότεροι από 400 υπάλληλοι του Κογκρέσου, κυρίως Εβραίοι και Μουσουλμάνοι, υπέγραψαν ανώνυμα μια ανοιχτή επιστολή που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Σημείωσαν ότι είναι «βαθιά ενοχλημένοι» από το γεγονός ότι «οι εκδηλώσεις ανθρωπιάς» μετά την επίθεση της Χαμάς «μόλις και μετά βίας έχουν επεκταθεί στον παλαιστινιακό λαό.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της HuffPost σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζουν εσωτερικό έγγραφο που απευθύνεται στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επικρίνει την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Οι διπλές προσπάθειες έρχονται μετά τη δημόσια παραίτηση κορυφαίου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές της εβδομάδας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του Μπάιντεν στο Ισραήλ.

07:44 Το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει και σήμερα κλειστό  – Στον αέρα η ανθρωπιστική βοήθεια

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή, παρά την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με το αμερικανικό καλωδιακό κανάλι CNN.

Επικαλούμενο διάφορες πηγές, το CNN ανέφερε ότι η πρώτη αυτοκινητοπομπή των 20 φορτηγών δεν θα μπορέσει να παραδώσει τη βοήθεια στους Παλαιστίνιους, καθώς απαιτούνται επισκευές του δρόμου στην αιγυπτιακή πλευρά.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η παράδοση θα γίνει πιθανότατα το Σάββατο, αν και η κατάσταση επί τόπου παραμένει ρευστή.

Νωρίτερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τα τσιμεντένια εμπόδια έχουν σταδιακά αρθεί στο πέρασμα ενόψει του αναμενόμενου μερικού ανοίγματος.

07:32 Μαρτυρίες Παλαιστίνιων που βρισκόταν στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου

«Είναι απαράδεκτο να βομβαρδίζεις εκκλησίες», αναφέρουν Παλαιστίνιοι που βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία που χρονολογείται από το 1160. «Υπάρχουν πολλοί κάτω από τα συντρίμμια» αναφέρει άλλος.

07:29 CNN: Αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο Nic Robertson του CNN έγινε μάρτυρας αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα.

«Αρκετές φωτοβολίδες φωτισμού φαίνονται να αιωρούνται στο βάθος, ενώ κόκκινες σφαίρες ιχνηλάτησης διακρίνονται συνοδευόμενες από τον ήχο πυρών βαρέων πολυβόλων», ανέφερε.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη στρατιωτική δραστηριότητα, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus δήλωσε:

«Οι έφεδροι είναι έτοιμοι, εξοπλισμένοι, προσανατολισμένοι στην αποστολή και σε ετοιμότητα για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεών μας. Αλλά αυτή τη στιγμή, φυσικά, δεν θα διαφημίσουμε πότε, πού και πώς θα προχωρήσουμε ή θα ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας δραστηριότητες».

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί έδωσαν στο στρατό του Ισραήλ το «πράσινο φως» για να εισέλθει στη Γάζα και τώρα εναπόκειται στο στρατό να αποφασίσει πότε θα εισέλθει.

07:22 «Δύο μέτρα και δύο σταθμά της Δύσης – Η υποκρισία είναι προφανής»

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως δεν ασκούν καμιά κριτική για τις παραβιάσεις στις επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Πού είναι «η αγανάκτηση» για τις δηλώσεις ισραηλινών ηγετών με σκοπό να «θολώσουν την κεφαλαιώδη διάκριση ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές στη Γάζα» καθώς «διατάσσουν ακόμη πιο εντατικούς βομβαρδισμούς αυτής της πυκνοκατοικημένης περιοχής, μετατρέποντας ολόκληρα τετράγωνα συνοικιών σε συντρίμμια;» διερωτάται η ΜΚΟ.

07:18 Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών αντιτίθεται σε πρόσθετη βοήθεια σε όπλα προς το Ισραήλ

Το 53% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να στείλουν επιπλέον όπλα στο Ισραήλ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CBS News/YouGov.

Η δημοσκόπηση σημειώνει ότι το 56% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του Μπάιντεν στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του 59% των ατόμων ηλικίας 30-44 ετών και του 60% των ατόμων ηλικίας 45-64 ετών.

Το 61% των Δημοκρατικών πιστεύει επιπλέον ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει μια διπλωματική λύση.

Η έρευνα σε 1.878 ενήλικες στις ΗΠΑ διεξήχθη μεταξύ 16-19 Οκτωβρίου 2023.

07:05 Στους 8 οι θάνατοι στην ελληνορθόδοξη εκκλησία – Δεκάδες τραυματίες

Στους 8 ανέρχονται οι θάνατοι στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, η οποία επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επίθεση την Πέμπτη.

Η εκκλησία αποτελεί καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, από την αρχή του πολέμου.

Το κτίριο έχει μακρά ιστορία. Χτίστηκε μεταξύ των δεκαετιών 1150 και 1160 από Σταυροφόρους και πήρε το όνομά του από έναν επίσκοπο της Γάζας του πέμπτου αιώνα.

Μιλώντας λίγες ημέρες πριν από το χτύπημα, ο πατέρας Ηλίας, ιερέας της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, προέβλεψε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να τη βάλει στο στόχαστρο.

Οποιοδήποτε χτύπημα στην εκκλησία, είπε, «δεν θα ήταν μόνο μια επίθεση κατά της θρησκείας, η οποία είναι μια άθλια πράξη, αλλά και μια επίθεση κατά της ανθρωπότητας». Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:01 Στην Αίγυπτο ο Σαρλ Μισέλ – Το Κάιρο πρέπει να υποστηριχθεί

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα μεταβεί αύριο Σάββατο στην Αίγυπτο, έκανε γνωστό ο ίδιος χθες Πέμπτη από την Ουάσιγκτον, καλώντας να υποστηριχθεί η χώρα αυτή, που ενδέχεται να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, που θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Αίγυπτος χρειάζεται υποστήριξη, ας υποστηρίξουμε λοιπόν την Αίγυπτο», είπε ο κ. Μισέλ, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για τη σύνοδο αργότερα σήμερα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέμεινε χθες στην «πρόκληση» που εγείρει η πιθανή μαζική ροή προσφύγων στην Αίγυπτο και πρόσθεσε πως αναμένει να υπάρξει ευρεία «ανταλλαγή πληροφοριών» στη σημερινή σύνοδο.

Η άτυπη σύνοδος είχε σκοπό να διευκρινιστεί η ευρωπαϊκή θέση, έπειτα από επικρίσεις για το μήνυμα που εξέπεμψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο πρόσφατο ταξίδι της στο Ισραήλ.

06:55 Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, με αναφορές για συλλήψεις, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Al Jazeera Sara Khairat,

Η ίδια δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, καθώς και άτομα με ύποπτες διασυνδέσεις με τη Χαμάς.

«Είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες συλλήψεις», είπε, προσθέτοντας ότι κάτοικοι της Γάζας που είχαν εργαστεί στο Ισραήλ αλλά έχασαν τη δουλειά τους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς ήταν επίσης στόχος για σύλληψη στη Ραμάλα.

Περισσότερες από 850 συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα έχουν αντίκτυπο και εδώ, διότι πολλοί από όσους ζουν στη Δυτική Όχθη ανησυχούν πραγματικά για το τι συμβαίνει τώρα και τι πρόκειται να συμβεί», είπε.

06:40 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε αρκετούς κατοίκους διαμερίσματος στο κέντρο της Γάζας

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν μετά από άλλη μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Γάζας.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Araby TV, η αεροπορική επίθεση έπληξε διαμέρισμα στην πόλη Deir al-Balah με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα.