Πάνω από 500 είναι οι νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι μετά από το χτύπημα του νοσοκομείου στη Γάζα ενώ εκατοντάδες ακόμα είναι κάτω από τα ερείπια.

Για φρικτό έγκλημα πολέμου κάνουν λόγο διεθνείς οργανισμοί ενώ διαδηλώσεις ξέσπασαν σε χώρες της Αφρικής και του αραβικού κόσμου.

Ο Μπάιντεν επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο Μαχμούτ Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στην Ιορδανία.

Το Ισραήλ μετά από αντικρουόμενες ανακοινώσεις αρνείται ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο και υποστηρίζει ότι αυτό επλήγη από ρουκέτα της ισλαμικής Τζιχάντ.

Δραματικές είναι οι στιγμές στη Λωρίδα της Γάζας όπου εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι εγκλωβισμένοι ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Live εικόνα

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

16:05 Δώδεκα Παλαιστίνιοι νεκροί σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην Καν Γιουνίς

Σύμφωνα με το Al Jazeera, άλλοι 12 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Καν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

15:55 Απαντά σε πλήγματα από το Λίβανο το Ισραήλ

Πλήγματα από τα σύνορα του Λιβάνου σε στρατιωτικές θέσεις υποστηρίζει ότι δέχθηκε ο ισραηλινός στρατός, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανταποδίδουν τα πυρά.

15:40 «Οι ΗΠΑ είναι συνεργός στις σφαγές του Ισραήλ» λέει η Χαμάς

Ως «συνεργό στις σφαγές» από το Ισραήλ στη Γάζα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες η Χαμάς, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε την ισραηλινή εκδοχή για ρίψη ρουκέτας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στο νοσοκομείο Αλ Αλι.

«Το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνην στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου (…) επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

15:31 Νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Χαμάς

Νέες κυρώσεις για την τρομοκρατία εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κυρώσεις στοχεύουν σε εννέα άτομα και μία οντότητα που συνδέονται με τη Χαμάς. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν ταχεία και αποφασιστική δράση για να στοχεύσουν τους χρηματοδότες και τους διαμεσολαβητές της Χαμάς μετά τη βίαιη και ασυνείδητη σφαγή ισραηλινών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

15:19 ΠΟΥ: Να σταματήσουν οι επιθέσεις σε υποδομές υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν κάθε επίθεση σε υποδομές υγείας, μία ημέρα μετά το φονικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους σε νοσοκομείο της Γάζας.

«Ζητάμε τουλάχιστον να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

«Δευτερευόντως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, τα παιδιά, και τρίτον, πρέπει να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει από τη Ράφα στο εσωτερικό της Γάζας, διότι όλες μας οι προμήθειες έχουν ήδη τη βάση τους εκεί, αλλά τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει ακόμα» συμπλήρωσε.

15:03 Αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα – 471 νεκροί από την επίθεση στο νοσοκομείο

Τουλάχιστον 3.478 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 12.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, ο τραγικός απολογισμός του χτυπήματος στο νοσοκομείο μετρά 471 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

15:00 Μήνυμα του Ιράν στις ισλαμικές χώρες: Κόψτε το πετρέλαιο στο Ισραήλ

Τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) θα πρέπει να επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου και άλλες κυρώσεις στο Ισραήλ και να απελάσουν όλους τους Ισραηλινούς πρεσβευτές, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

14:55 Στη Μέση Ανατολή και ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Σε χώρες της Μέσης Ανατολής αναμένεται να ταξιδέψει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι προκειμένου να λάβει μέρος σε συζητήσεις για την κατάσταση που επικρατεί μετά τις συγκρούσεις Χαμάς – Ισραήλ.

Μεταξύ των χωρών που θα επισκεφθεί ο κ. Κλέβερλι, σύμφωνα με το Reuters, είναι η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Τουρκία.

14:50 Καμία εξέλιξη στις συνομιλίες Τουρκίας – Χαμάς για τους ομήρους

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που συνέλαβε στο Ισραήλ και μετέφερε στη Γάζα.

«Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο προς το παρόν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος έχει τονίσει ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να βοηθήσει στην απελευθέρωση των πολιτών που βρίσκονται υπό ομηρία στη Γάζα.υς.

14:39 Για τυφλή προκατάληψη υπέρ του Ισραήλ από τις ΗΠΑ μιλά η Χαμάς

Ανακοίνωση εξέδωσε η Χαμάς με την οποία καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τυφλή προκατάληψη υπέρ του Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή οργάνωση εξαπέλυσε «πυρά» κατά των ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά την άφιξη Μπάιντεν στο Ισραήλ, όπου κατηγόρησε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας.

14:29 Αυξάνεται ο κίνδυνος ασθενειών από την έλλειψη νερού στη Γάζα

Τον κίνδυνο εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών, λόγω της διακοπής παροχής νερού και της επιδείνωσης της λειτουργίας του αποχετευτικού συστήματος, επεσήμανε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων, ενώ η πρόσβαση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη για αρκετούς πολίτες.

14:20 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων μέχρι τώρα

Σε δηλώσεις του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι για την επίθεση στο νοσοκομείο ευθύνεται «η άλλη ομάδα», και όχι το Ισραήλ υιοθετώντας ουσιαστικά τον ισχυρισμό του Τελ Αβίβ για την Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli, το οποίο φιλοξενούσε χιλιάδες εκτοπισμένους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

«Οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά των αμάχων στη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.

Η Ιορδανία ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Μπάιντεν και των ηγετών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την επίθεση. «Δεν έχει νόημα να κάνουμε τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή εκτός από το να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανία.

Το Ιράν κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις και εμπάργκο στο Ισραήλ.

Μεγάλες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής μετά την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας.

Οι ισραηλινές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζονται με νέους νεκρούς αμάχους σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος λένε οι Παλαιστίνιοι.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε για πρώτη φορά σήμερα σε κατάπαυση του πυρός. Το απόγευμα της Τετάρτης είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

14:12 Νετανιάχου σε Μπάιντεν: «Διαφορετικός ο πόλεμος της Γάζας, διαφορετικός ο εχθρός»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο πως το Ισραήλ θα προσπαθήσει να αποφύγει απώλειες αμάχων στον πόλεμο της Γάζας, κάτι που ο ίδιος περιέγραψε πρόκληση λόγω των τακτικών που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

«Αυτός θα είναι ένας διαφορετικού είδους πόλεμος διότι η Χαμάς είναι διαφορετικού είδους εχθρός» ανέφερε ο ίδιος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

14:09 ΟΗΕ: Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης περιφερειακά είναι μεγάλος

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, λέει ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, τόσο πιθανότερο είναι να συμβεί ένα περιστατικό που θα μπορούσε να προκαλέσει μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση που θα οδηγούσε σε ευρύτερη κλιμάκωση.

«Πρέπει να πω ότι ένα από αυτά τα περιστατικά ήταν η βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα χθες», δήλωσε στο Al Jazeera.

14:06 Συνεχίζεται η συνάντηση Μπάιντεν-Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν συνεχίζουν τις συζητήσεις, με τη συνάντησή τους να διαρκεί δύο φορές περισσότερο από τον προγραμματισμένο χρόνο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και ο πρώην αρχηγός του στρατού Μπένι Γκαντζ, εθεάθησαν να πλησιάζουν το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι δύο ηγέτες.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να συνεδριάσει με τους υπουργούς μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Νετανιάχου.

14:04 Στο Κάιρο τo Σάββατο ο Μητσοτάκης – «Θα ταξιδέψω στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσκληθεί και θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο στη Διεθνή Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που οργανώνει ο Πρόεδρος τη Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στη Διάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο), οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Νορβηγίας, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά το ταξίδι στο Ισραήλ που ματαιώθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερον δυνατόν ξεκινώντας με την παρουσία μου το Σάββατο στα πλαίσια μιας πολυμερούς διάσκεψης που συγκαλεί η Αίγυπτος για το παλαιστινιακό πρόβλημα».

13:56 Οργή και ένταση στη Ραμάλα

Ο κόσμος στη Ραμάλα και σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι θυμωμένος με τη στάση που κράτησαν οι ΗΠΑ από την αρχή του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, αναφέρει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στην περιοχή.

«Σήμερα, όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές σε ένδειξη αλληλεγγύης για ό,τι συνέβη χθες το βράδυ. Η ένταση είναι αισθητή», προσθέτει.

13:50 Η επόμενη μέρα της επίθεσης στο νοσοκομείο Al Ahli

Κόσμος συγκεντρώνεται στο σημείο της επίθεσης που έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι

Ψάχνουν στα αποκαΐδια

Μητέρα προσπαθεί να ταΐσει το μωρό της ενώ η Γάζα στερεύει από τρόφιμα

Για πολλοστή φορά πρόσφυγες μέσα σε λίγες ημέρες

Ανασύρουν το πτώμα ενός μικρού αγοριού από τα συντρίμμια

Εκατοντάδες είναι τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί από την αρχή των βομβαρδισμών στη Γάζα

13:37 Το νοσοκομείο Al – Ahli που δέχτηκε επίθεση – Χάρτης

Το νοσοκομείο Al – Ahli ιδρύθηκε το 1982. Διοικείται από την Αγγλικανική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ και βρίσκεται στην παλιά πόλη της Γάζας κοντά στις εκκλησίες St Philip, Porphyrius Church και στο Τζαμί Great Omari.

Infographic του Al Jazeera

13:34 Βρετανός ΥΠΕΞ: «Να περιμένουμε τα στοιχεία» για την έκρηξη στο νοσοκομείο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, συνέστησε προσοχή σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που γίνονται σχετικά με την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα, προτρέποντας τους πάντες να «αναμένουν τα στοιχεία».

«Χθες το βράδυ, πάρα πολλοί έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την τραγική απώλεια ζωών στο νοσοκομείο Αλ Αλι», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το να κάνουμε αυτό το λάθος, θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη περισσότερες ζωές».

13:33 Ισραήλ: Ζητά από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν

Το Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν για τη δική τους ασφάλεια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες «τρομοκρατικές απειλές» για τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίπεδο συναγερμού για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες στην Τουρκία «ανήλθε στο επίπεδο 4, το πιο αυξημένο».

«Υπό το φως της συνεχούς αύξησης των τρομοκρατικών απειλών κατά των Ισραηλινών στο εξωτερικό… όλοι οι Ισραηλινοί που διαμένουν στην Τουρκία πρέπει να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν», προειδοποίησε επίσης το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σε επίσημη ανακοίνωση.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

13:28 Χαμάς: Οι χώρες της Δύσης που στηρίζουν το Ισραήλ φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά αμάχων

«Οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά των αμάχων στη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.

13:25 Πούτιν: Οι μάχες Χαμάς – Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Al Ahli ήταν μια τρομερή καταστροφή και είπε ότι οι μάχες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν.

13:17 Το Ιράν καλεί τις ισλαμικές χώρες να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά του Ισραήλ

Τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις και να εφαρμόσουν εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ, εκτός από την απέλαση των Ισραηλινών πρεσβευτών, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, σύμφωνα με ανακοίνωση που κοινοποίησε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μια επείγουσα συνάντηση του OIC λάμβανε χώρα την Τετάρτη στη σαουδαραβική πόλη Τζέντα για τις ισλαμικές χώρες για να συζητήσουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

13:05 Συνεχίζονται οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα ενώ ο Μπάιντεν βρίσκεται στο Ισραήλ

Συνεχίζονται ακόμη οι σφοδροί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τα όσα συνέβησαν χθες το βράδυ.

Η επίθεση στο νοσοκομείο, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 500 νεκρούς, συνοδεύεται σήμερα από νέους βομβαρδισμούς με θύματα αμάχους.

Πριν από λίγο, ένα κτίριο κατοικιών στο Χαν Γιουνίς έγινε στόχος. Καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επί τόπου. Σαράντα άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν είχαν φύγει από τα βόρεια της Γάζας ακολουθώντας το κάλεσμα του Ισραήλ για εκκένωση.

13:48 Αυξάνεται η οργή εναντίον του Νετανιάχου

Όσο πάει και αυξάνεται η οργή των Ισραηλινών απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία οι πολίτες κατηγορούν ότι έριξε τις αντιστάσεις και έσυρε την χώρα στον πόλεμο με την Χαμάς στην Γάζα. Η οργή για τον θάνατο περίπου 1.300 Ισραηλινών τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο καθώς ο Νετανιάχου παρουσιάζε τον εαυτό του ως έναν έμπειρο πολιτικό που μπορεί να προβλέψει τις απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η απαγόρευση εισόδου ενός υπουργού σε νοσοκομείο. ‘Ενα άλλο μέλος του υπουργικού συμβουλίου πήγε να παρηγορήσει τις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και ήρθε αντιμέτωπο με την οργή τους, με κάποιους να τον χαρακτηρίζουν «προδότη» και «ηλίθιο».

Δείτε τι δείχνει δημοσκόπηση εδώ

12:35 Γάζα: Στο έδαφος χειρουργεία, χωρίς αναισθησία

Οι περιγραφές των γιατρών του νοσοκομείου Αλ Άχλι στη Γάζα, στο οποίο έχασαν τις ζωή τους περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι, σοκάρουν.

Ο χειρουργός Γκασάν Αμπού Σιτά περιέγραψε στο BBC το χάος που επικράτησε στο νοσοκομείο μετά τον βομβαρδισμό. Όπως είπε, «υπάρχουν γυαλιά παντού από τα σπασμένα τζάμια, άνθρωποι ψάχνουν να βρουν καταφύγιο, ενώ σε ορισμένα σημεία του νοσοκομείου υπάρχει φωτιά.

Οι γιατροί κάνουν χειρουργεία στο έδαφος, πολλά απ’ αυτά χωρίς αναισθησία, ενώ τα πληρώματα των ασθενοφόρων απομακρύνουν ανθρώπινα μέλη.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

12:22 Πάνω από 3.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα έχει ανέλθει σε 3. 300 και περισσότεροι από 13. 000 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 61 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.250 έχουν τραυματιστεί.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανέρχεται σε 1.400, ενώ άλλοι 3.500 έχουν τραυματιστεί.

12:09 Νετανιάχου: Συγκινητική η επίσκεψη του Μπάιντεν – Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να ενωθεί εναντίον της Χαμάς

Σε δηλώσεις του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε ότι ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την χώρα σε περίοδο πολέμου, κάνοντας λόγο για «βαθιά, βαθιά συγκινητική επίσκεψη».

«Αυτό δείχνει το βάθος της προσωπικής σας δέσμευσης για το Ισραήλ. Αυτό δείχνει το βάθος της προσωπικής σας δέσμευσης για το μέλλον του εβραϊκού λαού και τη δέσμευσής σας για το ένα και μοναδικό εβραϊκό κράτος».

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Μπάιντεν που στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ «σήμερα, αύριο και πάντα», ενώ για μία ακόμα φορά χαρακτήρισε τη Χαμάς ως «ναζί» και δήλωσε ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να ενωθεί για να την εξαλείψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ούτε στο πολύνεκρο χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας.

11:57 Ο Μπάιντεν λέει ότι «άλλοι, όχι οι Ισραηλινοί» είναι υπεύθυνοι για το χτύπημα του νοσοκομείου

«Φαίνεται ότι το έκανε η άλλη ομάδα, όχι εσείς, αλλά κάποιοι δεν είναι σίγουροι», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, σε δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος δήλωσε «βαθύτατα λυπημένος και εξοργισμένος από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας», προσθέτοντας ότι «πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και του έχει φέρει μόνο δεινά».

Ο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, λέγοντας: «Θέλω να πω στον λαό του Ισραήλ: το θάρρος, η δέσμευσή του, η γενναιότητά του, είναι εκπληκτικό, είναι πραγματικά εκπληκτικό. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στο Ισραήλ. Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε. Ανυπομονώ να κάνουμε μια διεξοδική συζήτηση για το πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

11:52 Σίσι: Αν θέλει το Ισραήλ μπορεί να φιλοξενήσει τους Παλαιστίνιους στην έρημο Νεγκέβ

11:39 O Γκουτέρες ζητά κατάπαυση του πυρός μετά από 12 ημέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τελικά «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» δώδεκα μέρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων.

«Τόσες πολλές ζωές και η μοίρα όλης της περιοχής κρέμονται από μια κλωστή», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει επί ψηφίσματος που συνέταξε η Βραζιλία και το οποίο ζητά κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το 15μελές συμβούλιο επρόκειτο αρχικά να ψηφίσει τη Δευτέρα επί του βραζιλιάνικου σχεδίου, αλλά η ψηφοφορία αναβλήθηκε 24 ώρες για να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ πίεσαν για περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται το Ισραήλ την Τετάρτη.

11:33 Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας κατηγορεί τον Μπενζεμά για σχέσεις με τρομοκρατία

Ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, κατηγόρησε τον Μπενζεμά ότι έχει δεσμούς με τρομοκρατική ομάδα.

Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν έχει απαντήσει ακόμη για τις κατηγορίες που δέχεται, όχι μόνο από τον υπουργό εσωτερικών της Γαλλίας. Πριν λίγες μέρες ο ίδιος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους ανθρώπους της Γάζας.

11:23 «Η άρνηση ευθύνης του Ισραήλ για το χτύπημα στο νοσοκομείο δεν αποτελεί έκπληξη»

Ο Chris Gunness, πρώην εκπρόσωπος της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη (UNRWA), λέει ότι η άρνηση του Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο  νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, δεν προκαλεί έκπληξη.

«Πότε ήταν η τελευταία φορά που μια αυτοσχέδια ρουκέτα από τη Γάζα κατέστρεψε ένα ολόκληρο κτίριο και σκότωσε 500 ανθρώπους; Φυσικά, πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της ισραηλινής έρευνας για το περιστατικό αυτό», δήλωσε ο Gunness στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει ιστορικό διασποράς παραπληροφόρησης, ακόμη και εναντίον οργανισμών του ΟΗΕ.

Το 2014 πρώην εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού έβγαλε ένα βίντεο ζωντανά στην αμερικανική τηλεόραση που υποστήριζε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευαν ρουκέτες από σχολεία του ΟΗΕ.

Οι αναφορές αυτές διερευνήθηκαν και φυσικά αποδείχτηκαν ανοησίες».

11:20 Σειρήνες στην περιοχή Kissufim, κοντά στη Γάζα, λίγα λεπτά μετά την άφιξη του Μπάιντεν

11:17 Μολότοφ σε Εβραϊκή Συναγωγή του Βερολίνου

Όπως μεταδίδει το AP μια συναγωγή του Βερολίνου δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Η κοινότητα Kahal Adass Jisroel δήλωσε ότι η συναγωγή της στη συνοικία Mitte της πόλης δέχθηκε επίθεση με δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς.

«Άγνωστοι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ από το δρόμο», έγραψε η κοινότητα στο X, πρώην Twitter.

Η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ μουσουλμάνων μεταναστών και αστυνομικών στις γειτονιές Neukoelln και Kreuzberg και στην πύλη-ορόσημο του Βερολίνου, την Πύλη του Βρανδεμβούργου, κατά τα οποία τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί.

11:10 Εναγκαλισμός Μπάιντεν με Νετανιάχου και Χέρτζοκ στο αεροδρόμιο

11:06 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τα γεγονότα πρέπει να εξακριβωθούν – Η πρώτη δήλωση για το χτύπημα στο νοσοκομείο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει «λυπημένη» από το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το χτύπημα ενός νοσοκομείου γεμάτου με ιατρικό προσωπικό και πολίτες», δήλωσε στο X.

«Όλα τα γεγονότα πρέπει να εξακριβωθούν και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν»

10:54 Έφτασε ο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σε μια επίσκεψη αστραπή εν μέσω αύξησης των επικρίσεων στο Τελ Αβίβ για το χτύπημα του νοσοκομείου της Γάζας.

10:50 Τι ξέρουμε για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας – Διαβάστε αναλυτικά εδώ

10:48 Ισλαμική Τζιχάντ: Το Ισραήλ ψεύδεται για το νοσοκομείο

Η παλαιστινιακή ισλαμική Τζιχάντ απάντησε μετά την παρουσίαση στοιχείων από τον ισραηλινό στρατό για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

«Το Ισραήλ ψεύδεται, παρουσιάζοντας αντικρουόμενες εκδοχές για τη έκρηξη».

10:44 Σκηνές από το νοσοκομείο Al-Ahli  μετά την έκρηξη

Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι κατέγραψαν σκηνές από το νοσοκομείο σήμερα το πρωί μετά την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

10:33  «Γιατί να σας πιστέψουμε;» ρωτούν δημοσιογράφοι τον εκπρόσωπο των IDF

Δημοσιογράφος του CNN ρώτησε γιατί τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να πιστέψουν τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της ισραηλινής κυβέρνησης που λίγο καιρό πριν κατηγόρησε Παλαιστίνιους μαχητές για τον θάνατο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shireen Abu Aqla, που πλέον είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι το Ισραήλ έχει, στο παρελθόν, «βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα».

Αλλά λέει ότι μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο, οι αρμόδιοι «πήραν το χρόνο τους» επειδή ήθελαν να «ελέγξουν» όλα τα γεγονότα σωστά.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι, σε αντίθεση με τις άλλες εκδηλώσεις που αναφέρετε», είπε στον δημοσιογράφο.

10:29 Πώς κατέληξε το Ισραήλ ότι ευθύνεται η Ισλαμική Τζιχάντ

Επιχειρώντας να εξηγήσει πώς ο ισραηλινός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πύραυλο της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο εκπρόσωπος των IDF ανέφερε τα εξής:

«Επιβεβαίωση ότι δεν υπήρξαν πυρά των IDF από «ξηρά, θάλασσα ή αέρα που έπληξαν το νοσοκομείο»»

«Το «σύστημα ραντάρ» του Ισραήλ εντόπισε τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό της Γάζας» – Λέει ότι υπάρχουν δύο ανεξάρτητα βίντεο που δείχνουν την αποτυχία της εκτόξευσης των ρουκετών

«Υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν επικοινωνία μεταξύ των παλαιστινιακών ομάδων σχετικά με αποτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων» – συνέχισε μεταφράζοντας κάποια από αυτή την προφανή επικοινωνία.

Ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνει τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι 450 ρουκέτες από τη Γάζα έχουν εκτοξευθεί και προσγειωθεί στη Γάζα από την έναρξη του τελευταίου κύκλου βίας.

10:08 IDF: «Φουσκώνουν τον αριθμό των θυμάτων»

Ο εκπρόσωπος των IDF συνεχίζει, λέγοντας ότι η Χαμάς κατάλαβε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μια άστοχη εκτόξευση ρουκέτας της Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά ξεκίνησε μια «παγκόσμια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης» για να κατηγορήσει το Ισραήλ.

«Έφτασαν στο σημείο να φουσκώνουν τον αριθμό των θυμάτων», λέει. «Κατάλαβαν με απόλυτη βεβαιότητα ότι ήταν μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε λανθασμένα από την Ισλαμική Τζιχάντ και προκάλεσε ζημιές στο νοσοκομείο».

Επικαλούμενος εναέριες φωτογραφίες που δημοσίευσαν νωρίτερα οι IDF λέει ότι δεν υπήρξε άμεσο χτύπημα στο κτίριο του νοσοκομείου ούτε ζημιές σε κοντινά κτίρια. Η μόνη περιοχή που υπέστη ζημιές, υποστηρίζει, ήταν ο χώρος στάθμευσης έξω από το νοσοκομείο.

Υποστήριξε ότι αν οι IDF ήταν υπεύθυνοι για την έκρηξη θα υπήρχε ένας «κρατήρας» ή κάποια «δομική ζημιά».

Δείχνοντας ένα διάγραμμα του νοσοκομείου, είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ζημιές – «οι τοίχοι παραμένουν άθικτοι».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Χαμάς γνώρισε για τη φερόμενη άστοχη βολή από τη Τζιχάντ και έδωσε στη δημοσιότητα συνομιλία στην οποία όπως υποστηρίζει το Ισραήλ μιλούν αξιωματούχοι της Χαμάς για το θέμα.

Παρακάτω οι φωτογραφίες και τα διαγράμματα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF, για τα οποία δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση.

Η αεροφωτογραφία με το φερόμενο σημείο της επίθεσης

Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ περί «κρατήρων»

Τι χτυπήθηκε σύμφωνα με το Ισραήλ

Διαγράμματα των IDF που τα προσκόμισε ως απόδειξη της μη συμμετοχής τους στην επίθεση

09:59 Εκπρόσωπος των IDF μιλά στους δημοσιογράφους για το χτύπημα στο νοσοκομείο

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των IDF επέμεινε ότι ο ισραηλινός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ ήταν υπεύθυνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο Al Ahli.

«Κάναμε μια άμεση επανεξέταση με όλους τους αρμόδιους κλάδους του IDF», είπε. «Ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύθηκε από τη Χαμάς προς το Ισραήλ στις 18:15 τοπική ώρα την Τρίτη – πριν από την έκρηξη στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, στις 18:59 η ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσε περίπου 10 ρουκέτες από ένα κοντινό νεκροταφείο. Την ίδια στιγμή, υπήρξαν αναφορές για έκρηξη στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας», είπε

09:56 Γιατρός μιλά στην κάμερα ανάμεσα σε δεκάδες σορούς

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο X δείχνει έναν γιατρό, περιτριγυρισμένο από πτώματα τυλιγμένα σε λευκά σεντόνια, να καταθέτει τι είδε μετά την ισραηλινή επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli.

«Μπορείτε να δείτε όλα τα πτώματα πίσω μου, όλα τα θύματα. Προσπάθησαν να βρουν ένα ασφαλές μέρος στο μοναδικό χριστιανικό νοσοκομείο της Γάζας. Προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο και δέχθηκαν βάρβαρους βομβαρδισμούς», είπε.

09:54 Το ΥΠΕΞ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα στο νοσοκομείο της Γάζας

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα που οδήγησαν στη βαθύτατα οδυνηρή απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη για προστασία των αμάχων και διασφάλιση των ανθρωπιστικών αξιών και εμμένει στη θέση αυτή.

09:39 Επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ εν μέσω αυξανόμενων δυσκολιών

Ο Τζέρεμι Μπόουεν, δημοσιογράφος του BBC στην Ιερουσαλήμ, αναφέρει ότι η καταστροφή του νοσοκομείου Al Ahli καθιστά την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ ακόμη πιο δύσκολη.

«Θέλει ταυτόχρονα να προστατεύσει και να υποστηρίξει το Ισραήλ και να ανακουφίσει την ανθρωπιστική καταστροφή μεταξύ των αμάχων της Γάζας.

Το Ισραήλ επιμένει ότι το νοσοκομείο καταστράφηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μια παράταξη που είναι μικρότερη από τη Χαμάς και πιο κοντά στο Ιράν. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το βλήμα δεν πέτυχε τον στόχο του στο Ισραήλ.

Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και άλλοι στη Μέση Ανατολή δεν θα το πιστέψουν αυτό. Η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ των χωρών που καταδικάζουν το Ισραήλ.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η οργή που προκλήθηκε από την επίθεση αυξάνει τις πιθανότητες ενός ευρύτερου πολέμου».

09:33 Οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ

09:27 Η Ρωσία λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να παρέχει αποδείξεις ότι δεν χτύπησε το νοσοκομείο της Γάζας

09:14 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι βοήθεια θα είναι διαθέσιμη στη νότια Γάζα, αλλά δεν δίνει λεπτομέρειες

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι διαθέσιμη στους Παλαιστίνιους που θα εκκενώσουν προς τη νότια Γάζα, αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες για το αν και πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια αυτή στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Το Al-Mawasi είναι το σημείο όπου θα παρέχεται διεθνής #HumanitarianAid ανάλογα με τις ανάγκες», ανέφερε η ανάρτηση.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η βοήθεια έχει επιτραπεί στη Γάζα, καθώς καμία ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή δεν έχει εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα από τότε που το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε δημοσιογράφο του Reuters όταν ρωτήθηκε αν επιτρέπεται η παροχή βοήθειας, και αν ναι, πότε και πού.

09:10 Τι αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Γάζα

Σήμερα το πρωί η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε δεκάδες «στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», ενώ ανακοίνωσε την εξουδετέρωση δύο ακόμη μελών της Χαμάς.

Σε ένα tweet κατονομάζει τους δύο άνδρες ως Μουχάμαντ Αλουάντια, περιγράφοντάς τον ως τον διοικητή του αντιαρματικού συστήματος της Ταξιαρχίας της Χαμάς στην πόλη της Χαμάς στη Γάζα και τον Ακράμ Χιγιάζ, έμπορο όπλων και διαχειριστή «χρημάτων για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία λέει επίσης ότι κατά την προηγούμενο 24ωρο επιτέθηκε, μεταξύ άλλων, σε «επιχειρησιακά στρατηγεία», «θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και αντιαρματικών πυρών» καθώς και στις λεγόμενες «τρομοκρατικές υποδομές».

09:00 Στις 10 πμ αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ ο Μπάιντεν

08:45 Μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Ahli Arab [σκληρές εικόνες]

Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά/ Φωτογραφία: Al Jazeera

Διασώστης προσπαθεί να βοηθήσει τραυματισμένο μωρό/ Φωτογραφία: Al Jazeera

O τρόμος ζωγραφισμένος στα πρόσωπα των παιδιών/ Φωτογραφία: Al Jazeera

Στο νοσοκομείο είχαν καταφύγει εκατοντάδες οικογένειες / Φωτογραφία: AP

Στα χέρια κουβαλούν τους τραυματίες / Φωτογραφία: AP

Στο πάτωμα η περίθαλψη των τραυματιών

Συγκεντρωμένοι γύρω από σορούς μετά τον βομβαρδισμό/ Φωτογραφία: AFP

08:30 «Η επίθεση αυτή παραβιάζει τα ιερά και τα όσια» – Η ανακοίνωση της Αγγλικανικής Εκκλησίας που διοικεί το νοσοκομείο στη Γάζα

Η Αγγλικανική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ καταδίκασε τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στο νοσοκομείο Al-Ahli στη Γάζα την Τρίτη.

Η επισκοπή εποπτεύει το διοικητικό συμβούλιοτου νοσοκομείου, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω της Αγγλικανικής Εκκλησίας από διεθνείς δωρεές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση κηρύχθηκε παγκόσμια ημέρα νηστείας και προσευχής καθώς και ημέρα πένθους για όλες τις εκκλησίες και τα ιδρύματα, για τον τερματισμό της σύγκρουσης που «σημαδεύτηκε από μια βάναυση επίθεση» στο νοσοκομείο

«Η Γάζα εξακολουθεί να στερείται ασφαλών καταφυγίων», δήλωσε η επισκοπή και χαρακτήρισε την επίθεση έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, είναι καταφύγια, ωστόσο αυτή η επίθεση έχει παραβιάσει αυτά τα ιερά όρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η καταστροφή που παρατηρήθηκε, σε συνδυασμό με τη βέβηλη στοχοποίηση της εκκλησίας, πλήττει τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «ισχυριζόμαστε απερίφραστα ότι αυτό είναι άξιο διεθνούς καταδίκης και τιμωρίας»

08:17 Επιμένει ο ισραηλινός στρατός ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο το προκάλεσε η Ισλαμική Τζιχάντ

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι προκάλεσε το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας και επιμένει ότι το χτύπημα προήλθε από την Ισλαμική Τζιχάντ. Σε νέο βίντεο το οποίο δεν έχει εξακριβωθεί ανεξάρτητα παρουσιάζει την περιοχή που έγινε το χτύπημα, αναφέροντας ωστόσο ότι το κτίριο του νοσοκομείου δεν επλήγη.

08:10 Το Ισραήλ καλεί τους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα να μετακινηθούν νότια

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα να απομακρυνθούν προς την περιοχή al-Mawasi, στα δυτικά της επαρχίας Khan Yunis στα νότια.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι το Khan Yunis και άλλες νότιες περιοχές έχουν πληγεί από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις τις προηγούμενες ημέρες, παρά την οδηγία να μετακινηθούν οι άνθρωποι προς τα νότια.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές καθώς διέφευγαν από το βορρά προς το νότο.

Χάρτης της Λωρίδας της Γάζας

07:57 Γιατί καθυστερεί η χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας – Η ανάλυση της Jerusalem Post

Παρόλο που την περασμένη Πέμπτη έμοιαζε θέμα ωρών, η ισραηλινή εισβολή μετά και το «τελεσίγραφο» στους αμάχους της Βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αυτή όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει, αλλά μάλιστα την Τρίτη (17/10) οι αξιωματούχοι του Ισραήλ άρχισαν να αλλάζουν τακτική και φαίνεται πως πλέον μία άμεση χερσαία επέμβαση δεν είναι προ των πυλών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:51 Συγκλονιστικό βίντεο από τις πρώτες στιγμές μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

07:43 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Τουλάχιστον 37 νέοι νεκροί μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πλήττουν τη Γάζα νωρίς το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά το φονικό χτύπημα που σκότωσε περισσότερους από 500 ανθρώπους στο νοσοκομείο al-Ahli.

«Ο κόσμος ζει μέσα στο φόβο και την αγωνία. Οι βομβιστικές επιθέσεις είναι παντού», δήλωσε ο Hamza Ibrahim σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.

«Άκουγα τους βομβαρδισμούς ακριβώς έξω από το σπίτι μου», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

«Ακόμη και τα ασφαλή μέρη έχουν στοχοποιηθεί».

Μόλις την τελευταία ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν πάνω από 37 άτομα σε δύο περιοχές του βόρειου προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια.

07:28 Τα νοσοκομεία στη Γάζα καταρρέουν

Χωρίς νερό, φάρμακα και ρεύμα τα νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται σε οριακό σημείο σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το CNN κατέγραψε την κατάσταση των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας στον παρακάτω χάρτη.

Με μπλε τετράγωνο απεικονίζονται τα νοσοκομεία.

Το Al – Durrah Children΄s Hospital (σημείο 6) εκκενώθηκε στις 14 Οκτωβρίου καθώς έγινε στόχος επίθεσης με λευκό φώσφορο, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας

07:21 Οι αναρτήσεις για το νοσοκομείο που κατέβηκαν – Ποιος είναι ο Hananya Naftali που έγραψε ότι το Ισραήλ έκανε το χτύπημα

«Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χτύπησε μια βάση τρομοκρατών της Χαμάς μέσα σε ένα νοσοκομείο στη Γάζα», έγραψε ο Naftali στο X. Αλλά καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν, διέγραψε γρήγορα την ανάρτησή του.

Αργότερα δήλωσε ότι «κατά λάθος» μοιράστηκε μια έκθεση του Reuters που ανέφερε ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από την επίθεση, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων δεν ανέφερε ποτέ ότι χτυπήθηκε μια βάση της Χαμάς.

Ο Ναφτάλι είναι ένας ανερχόμενος influencer στους κύκλους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν το Ισραήλ με 357.000 followers μόνο στο X. Τα τελευταία χρόνια, όμως εργάζεται και ως μέλος της ψηφιακής ομάδας του Νετανιάχου.

Ο Ναφτάλι άρχισε να αποκτά φήμη μετά τον πόλεμο της Γάζας το 2014, όπου υπηρέτησε στον στρατό και μοιράστηκε διαδικτυακό περιεχόμενο που υποστήριζε το Ισραήλ.

07:14 Γερμανική ομάδα θέτει σε διαθεσιμότητα ποδοσφαιριστή για ανάρτησή του για την Παλαιστίνη

Ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής Anwar El-Ghazi τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη γερμανική ομάδα του, Mainz 05, για μια φιλοπαλαιστινιακή ανάρτηση που η Bundesliga έκρινε «απαράδεκτη «, λέγοντας ότι δεν «ευθυγραμμίζεται με τις αξίες του συλλόγου».

Ο ποδοσφαιριστής, μαροκινής καταγωγής έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ολλανδία, υπέγραψε στη Μάιντς 05 μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στους ολλανδικούς κολοσσούς PSV Αϊντχόφεν και Άγιαξ, καθώς και στις ομάδες της Premier League, Άστον Βίλα και Έβερτον.

Ο ποδοσφαιριστής είχε αναρτήσει ένα μήνυμα που τελείωνε με την φράση «Η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη».

07:10 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προτρέπει σε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»

Σε συνέχεια προηγούμενων σχολίων του με τα οποία καταδίκασε την επίθεση στο νοσοκομείο , ο Αντόνιο Γκουτέρες μόλις τώρα ζήτησε «άμεση» κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Ζητώ άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να … ανακουφιστεί ο ανθρώπινος πόνος που έχει πάρει επικές διαστάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε φόρουμ από την πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο.

07:04 Δύο νεκροί από τον βομβαρδισμό σε φούρνο – Ήταν μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό

Το Al Jazeera Arabic επιβεβαίωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, την οποία αναφέραμε νωρίτερα σήμερα.

Η επίθεση έπληξε ένα αρτοποιείο στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

06:59 Ο Σολτς κατέβηκε από το αεροπλάνο καθώς ήχησαν οι σειρήνες

Συναγερμός για ρουκέτες ανάγκασε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να αποβιβαστεί από το αεροπλάνο του λίγο πριν αυτό απογειωθεί για την Αίγυπτο.

Ένα βίντεο από το περιστατικό που αναρτήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δείχνει Γερμανούς αξιωματούχους να ξαπλώνουν δίπλα στο γερμανικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, καθώς οι σειρήνες χτύπησαν προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες. Ο Γερμανός ηγέτης μεταφέρθηκε αργότερα σε ένα καταφύγιο στο αεροδρόμιο.

Ο Σολτς βρισκόταν στο Ισραήλ για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, πριν πετάξει για την Αίγυπτο για συνάντηση την Τετάρτη με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

Το περιστατικό ήρθε λίγο μετά τις αναφορές για την ισραηλινή φονική αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο της Γάζας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους.

06:48 Νέοι βομβαρδισμοί – Χτύπημα σε φούρνο στην κεντρική Γάζα

Μετά τον φονικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Ahli της Γάζας, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε αρτοποιείο στο κέντρο της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X, πρώην Twitter, από το Al Jazeera Arabic έδειχνε ένα ασθενοφόρο και ανθρώπους να σπεύδουν προς ένα κτίριο που κατέρρευσε ενώ φαίνεται μια επιγραφή «αρτοποιείο».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα στη Γάζα και δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βασίζονται σε μέρη όπως φούρνοι για να προμηθευτούν ό,τι μπορούν για τη διατροφή τους.

06:44 Για δεύτερη φορά βομβαρδίζεται το νοσοκομείο Al-Ahli

Το νοσοκομείο Al-Ahli είχε γίνει στόχος βομβαρδισμών το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

06:40 Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας, έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσει σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

06:35 Καλημέρα σας. Συνεχίζουμε να καταγράφουμε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή από την αρχή της σύγκρουσης Χαμάς – Ισραήλ. Διαβάστε τι έχει προηγηθεί εδώ.