Μέχρι το πρωί της Τρίτης, οι μάχες συνεχίζονταν στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, που είναι μια από τις ισραηλινές κοινότητες κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα.

Τώρα το μόνο που υπάρχει εκεί είναι τα πτώματα των Ισραηλινών κατοίκων του που σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς έσπασε το σύρμα των συνόρων από τη Γάζα νωρίς το πρωί του Σαββάτου (7/10).

Ισραηλινοί στρατιώτες που πέρασαν μεγάλο μέρος της ημέρας στα ερείπια του Κφαρ Αζά ανασύροντας τις σορούς αμάχων είπαν ότι είχε γίνει σφαγή. Φαίνεται πιθανό ότι οι περισσότερες δολοφονίες συνέβησαν τις πρώτες ώρες της επίθεσης.

Καμένα σπίτια μετά την εισβολή της Χαμάς στο Κφαρ Αζά

Ο ισραηλινός στρατός χρειάστηκε 12 ώρες για να φτάσει στο κιμπούτς, είπε ο υποδιοικητής της Μονάδας 71, Davidi Ben Zion, μιας έμπειρης ομάδας αλεξιπτωτιστών που ηγήθηκε της επιδρομής.

«Δόξα τον Θεό σώσαμε πολλές ζωές πολλών γονέων και παιδιών. Δυστυχώς, μερικοί κάηκαν από τις βόμβες. Είναι πολύ επιθετικοί, σαν ζώα» δήλωσε ο ίδιος.

Είπε επίσης ότι οι μαχητές της Χαμάς οι οποίοι σκότωσαν οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων μωρών, ήταν απλώς «μια μηχανή τζιχάντ για να τους σκοτώσει όλους… απλοί πολίτες που θέλουν να πάρουν το πρωινό τους και αυτό είναι όλο». Σημείωσε πως αρκετά από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν.

«Τους σκότωσαν και ορισμένους τους αποκεφάλισαν, είναι τρομερό να το βλέπει αυτό κανείς… και πρέπει να θυμόμαστε ποιος είναι ο εχθρός και ποια η αποστολή μας…» τονίζει ο Ben Zion μιλώντας στο BBC.

Ένας άλλος αξιωματικός έδειξε έναν ματωμένο μωβ υπνόσακο. Είπε ότι η γυναίκα είχε σκοτωθεί και αποκεφαλιστεί στον κήπο της. Λίγα μέτρα πιο πέρα ​​βρισκόταν το πτώμα ενός νεκρού μαχητή της Χαμάς.

Το κιμπούτς Κφάρ Αζά προστίθεται στη λίστα των στοιχείων που συσσωρεύονται για εγκλήματα πολέμου από τους μαχητές της Χαμάς. Όπως και οι Ισραηλινοί γείτονές τους, έτσι και η εν λόγω κοινότητα αιφνιδιάστηκε.

Αποδέχτηκαν τον κίνδυνο ως τίμημα της ζωής στην επαρχία

Η πρώτη γραμμή άμυνάς του Κφαρ Αζά ήταν οι κάτοικοι με στρατιωτική εμπειρία που περιπολούσαν περιμετρικά. Σκοτώθηκαν πολεμώντας τους επιτιθέμενους.

Τα σώματά τους απομακρύνθηκαν σήμερα το πρωί και όπως και οι άλλοι Ισραηλινοί νεκροί, τυλιγμένοι σε μαύρες πλαστικές σακούλες, μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα χώρο στάθμευσης και τοποθετήθηκαν σε μια ουρά περιμένοντας να ανακτηθούν.

Οι κάτοικοι των ισραηλινών παραμεθόριων κοινοτήτων περίμεναν περιοδικές επιθέσεις με ρουκέτες αφότου η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007. Αποδέχτηκαν τον κίνδυνο ως τίμημα της ζωής στην επαρχία σε μια στενή κοινότητα που είχε ακόμα ίχνη του πρωτοποριακού πνεύματος των πρώιμων σιωνιστικών οικισμών.

Οι κάτοικοι του Κφαρ Αζά και των άλλων ισραηλινών κοινοτήτων κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, απολάμβαναν καλής ποιότητας ζωή, παρά την μόνιμη απειλή πυραύλων της Χαμάς. Όλα τα σπίτια είχαν ενισχυμένα ασφαλή δωμάτια. Είχαν επίσης εξωτερικές βεράντες, μπάρμπεκιου, κούνιες για τα παιδιά και καθαρό αέρα.

Κανείς όμως, ούτε στο Κφαρ Αζά, ούτε στο Ισραήλ δεν φανταζόταν ότι η Χαμάς θα μπορούσε να παραβιάσει την άμυνα του Ισραήλ και να σκοτώσει τόσους πολλούς ανθρώπους.

Η φρίκη και η οργή των Ισραηλινών έχει αναμειχθεί με τη δυσπιστία ότι το κράτος και ο στρατός απέτυχαν στο θεμελιώδες καθήκον τους να προστατεύσουν τους πολίτες του.

Τα σώματα των νεκρών μαχητών της Χαμάς έχουν αφεθεί ακάλυπτα στα σημεία που σκοτώθηκαν. Δίπλα στις σορούς τους βρίσκονται οι μοτοσικλέτες στις οποίες επέβαιναν και ένα μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο πλαγιάς που τους βοήθησε να πετάξουν πάνω από τα σύνορα.

«Καθώς πλησιάζαμε στην είσοδο του κιμπούτς σήμερα το πρωί, εκατοντάδες Ισραηλινοί μαχητές στρατιώτες εξακολουθούσαν να αναπτύσσονται κατά μήκος της περιμέτρου του» περιγράφει ο ανταποκριτής του BBC.

«Ένας διοικητής έδωσε εντολή να ανοίξουν πυρ σε ένα κτίριο στην πλευρά της Γάζας. Σχεδόν αμέσως ξεκίνησαν τα πυρά από αυτόματα όπλα, που κατευθύνθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα στη Γάζα» συνεχίζει.

«Ο βαθύς κρότος των αεροπορικών επιδρομών αντηχούσε συνεχώς έξω από τη Γάζα ενώ βρισκόμασταν στο Κφαρ Αζά. Το Ισραήλ υφίσταται συλλογικό τραύμα μετά τη δολοφονία τόσων πολλών συμπολιτών του το Σάββατο. Αλλά στη Γάζα, εκατοντάδες άμαχοι σκοτώνονται επίσης. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δηλώνει ξεκάθαρα ότι όλοι οι μαχητές πρέπει να προστατεύουν τις ζωές των αμάχων» σημειώνει ο ίδιος.

«Θα είμαστε πολύ επιθετικοί»

Είναι σαφές ότι η δολοφονία εκατοντάδων αμάχων από τους μαχητές της Χαμάς αποτελεί σοβαρή παραβίαση των νόμων του πολέμου. Οι Ισραηλινοί απορρίπτουν οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η Χαμάς σκοτώνει αμάχους και του τρόπου με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώνονται στις αεροπορικές επιδρομές τους.

Ο υποστράτηγος Itai Veruv, ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα για την ανάκτηση του κιμπούτς, επέμεινε ότι το Ισραήλ σεβόταν τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου.

«Είμαι σίγουρος ότι παλεύουμε για τις αξίες και τον πολιτισμό μας… θα είμαστε πολύ επιθετικοί και πολύ δυνατοί, αλλά κρατάμε τις ηθικές μας αξίες. Είμαστε Ισραηλινοί, είμαστε Εβραίοι» δήλωσε.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχαν αναστείλει τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου. Είναι βέβαιο όμως ότι όσο περισσότεροι Παλαιστίνιοι άμαχοι πεθαίνουν, το Ισραήλ θα αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονη κριτική.

Ο ανταποκριτής του BBC συνομίλησε με έναν ισραηλινό στρατιώτη, ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει ξαναβιώσει κάτι παρόμοιο. Ερωτώμενος για το τι ακολουθεί, απάντησε: «δεν ξέρω, θα κάνω ότι μου πουν, ελπίζω να μπούμε μέσα (στη Γάζα). Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».