Μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσει, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Σαντορίνη, είναι η αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου.

Ο ουρανός γεμίζει από χιλιάδες βεγγαλικά και φωτοβολίδες, συνοδευόμενα από εκκωφαντικούς θορύβους έτσι ώστε να δώσουν την αίσθηση της πραγματικής έκρηξης του ηφαιστείου.

Χιλιάδες επισκέπτες σπεύδουν στο νησί για να παρακολουθήσουν το μοναδικό αυτό θέαμα, που προκαλεί φόβο και δέος.

Τα «Ηφαίστεια» πραγματοποιήθηκαν φέτος στις 15 Σεπτεμβρίου και στέφθηκαν με επιτυχία. Το υπερθέαμα ήταν μοναδικό και οι εικόνες με τις ρίψεις των πυροτεχνημάτων από τη Νέα Καμένη εντυπωσιακές.

Η ομάδα του Up Stories ήταν εκεί και κατέγραψε όσα έγιναν. Το βίντεο, που δημοσίευσαν στο YouTube, «κόβει» την ανάσα.

Απολαύστε το…

 Η έκρηξη που κατέστρεψε την αρχαία πόλη

Πριν από περίπου 3.600 έτη το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξερράγη προκαλώντας μια καταστροφή όχι μόνο σε τοπικό αλλά ευρύτερο επίπεδο.

Ήταν μία έκρηξη τόσο ισχυρή, που κατέστρεψε την αρχαία πόλη της Σαντορίνης, το Ακρωτήρι, και επέφερε θανάσιμο πλήγμα στον ναυτικό Μινωικό πολιτισμό που, εκείνη την εποχή, ανέπτυσσε δραστηριότητα στο νησί. Κάποιες μελέτες μάλιστα, έχουν υποδείξει σημαντικές αρνητικές συνέπειες που υπήρξαν και στην αρχαία Αίγυπτο.

Πρόσφατη αφιέρωμα στη Σαντορίνη έκανε το CNN, το οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζει «θέμα χρόνου» μία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου στο κυκλαδίτικο νησί. Όπως γράφει, «όπου κι αν γυρίσετε το βλέμμα σας στη Σαντορίνη – στα σεληνιακά τοπία, τις μαύρες και κόκκινες παραλίες, ή τα βότσαλα από στερεοποιημένη λάβα -, θυμάστε ότι βρίσκεστε σε ένα ηφαίστειο».

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι, το νησί αποτελεί μέρος ενός από τα σημαντικότερα ηφαιστειακά πεδία στην Ευρώπη, του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Αυτό, τα τελευταία 400.000 χρόνια έχει δει πάνω από 100 εκρήξεις. Μέρος του ίδιου ηφαιστειακού συστήματος αποτελεί το Κολούμπο, το πιο ενεργό υποθαλάσσιο, και δυνητικά επικίνδυνο, ηφαίστειο της Ανατολικής Μεσογείου. Βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης και αποτελεί μέρος του ίδιου ηφαιστειακού συστήματος.

«Το Κολούμπο, βυθισμένο Αιγαίο Πέλαγος, είναι ήσυχο εδώ και σχεδόν 400 χρόνια. Αλλά δε «κοιμάται». Την τελευταία φορά που εξερράγη, το 1650, σκότωσε 70 ανθρώπους και προκάλεσε τσουνάμι ύψους 40 μέτρων. Ισχυροί σεισμοί και μετασεισμοί σημειώθηκαν, ενώ απελευθερώθηκαν τοξικά αέρια και καπνοί. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, μία πιθανή έκρηξη του Κολούμπο θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο. Το ηφαίστειο έχουν επισκεφθεί μερικές από τις μεγαλύτερες ωκεανογραφικές αποστολές του κόσμου ενώ, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει αυξηθεί η παρακολούθησή του», τονίζεται σχετικά.

Η έννοια του χρόνου, όμως, στη γεωλογία, είναι εντελώς διαφορετικός με την πραγματική ζωή. Όταν εκραγεί, το Κολούμπο μπορεί να δημιουργήσει πίδακα λάβας δεκάδων χιλιομέτρων σε ύψος ενώ εξίσου πιθανή είναι και η πρόκληση τσουνάμι.