«Καμπανάκι» κινδύνου για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Κολούμπος» ανοικτά της Σαντορίνης «σημάνουν» ειδικοί σημειώνοντας πως παρόλο που δεν έχει δώσει κάποια έκρηξη τα τελευταία 400 χρόνια παραμένει εξαιρετικά ενεργό και γι’ αυτό συστήνουν την τοποθέτηση ενός συστήματος διαρκούς παρακολούθησης.

Ο «Κολούμπος» βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κυκλαδίτικου νησιού, και σε βάθος περίπου 10-18 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, παραμένει εξαιρετικά ενεργό, ανησυχώντας τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Morgenpost», ο γεωφυσικός Καγετάν Κραπκίβιτς επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Imperial College του Λονδίνου, τονίζει πως δεν τίθεται το ερώτημα αν το ηφαίστειο «Κολούμπος» της Σαντορίνης θα εκραγεί αλλά σωστή ερώτηση είναι το πότε.

Μάλιστα ο Κραπκίβιτς είναι βέβαιος πως μία έκρηξη θα συμβεί μέσα στα επόμενα 150 χρόνια και γι’ αυτό προτείνει κάποια μέτρα πρόληψης και καλεί τους Έλληνες επιστήμονες να είναι σε εγρήγορση.

Ο Κραπκίβιτς προτείνει την τοποθέτηση ενός συστήματος συνεχούς παρακολούθησης με ένα δίκτυο μέτρησης σε πραγματικό χρόνο με το οποίο θα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει καλύτερα «πότε θα μπορούσε να συμβεί μια έκρηξη», κάτι που θα ήταν ζωτικής σημασίας τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους χιλιάδες τουρίστες που «κατακλύζουν» κάθε χρόνο τη Σαντορίνη.

Η καταστροφική τελευταία έκρηξη του 1650

Τόσο το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας όσο και δημοσίευμα του Guardianαναφέρονται στην τελευταία φορά που εξερράγη το ηφαίστειο το 1650 η οποία ήταν καταστροφική καθώς συνδυάστηκε από σεισμό και «βροχή» από τέφρα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι και να καταστραφούν καλλιέργειες, αλλά και η χλωρίδα και η πανίδα στη Σαντορίνη, ενώ δημιουργήθηκε και τσουνάμι που προκάλεσε αναστάτωση και καταστροφές σε νησιά και περιοχές ακόμα και 150 χιλιόμετρα μακριά.

Οι επιστήμονες φοβούνται πως μία παρόμοια έκρηξη μπορεί να συμβεί στο μέλλον και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian, με την αύξηση του πληθυσμού και του και του τουρισμού στο νησί, τα αποτελέσματα που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι πολύ πιο καταστροφικά.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης «Κολούμπος« ανήκει στην κατηγορία της εξαιρετικά εκρηκτικής οικογένειας, ηφαιστείων δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη ύψους δεκάδων χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να προκαλέσει και τσουνάμι κάτι που το κάνει δυνητικά ακόμα πιο επικίνδυνο.

O μαγματικός θάλαμος ανησυχεί τους ειδικούς

Μάλιστα οι φόβοι αναπτύσσονται στην επιθεώρηση «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», όπου παρότι υποδηλώνεται ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή και γι’ αυτό πρέπει να επιτηρηθεί η δραστηριότητα του.

Τους επιστήμονες ανησύχησε το γεγονός πως ο μαγματικός θάλαμος από την τελευταία έκρηξη το 1650 μ.Χ., μεγαλώνει με μέσο ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο. Ο συνολικός όγκος που έχει συσσωρευθεί στο «ρεζερβουάρ» μάγματος (μαγματικό θάλαμο) κάτω από τον Κολούμπο, υπολογίζεται σε 1,4 κυβικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον  Κραπκίβιτς αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός διόγκωσης του μαγματικού θαλάμου, κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 150 χρόνια ο Κολούμπος θα φθάσει τα 2 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, που εκτιμάται ότι υπήρχαν όταν έγινε η έκρηξη του 1650 μ.Χ. Όμως, μολονότι μπορεί να γίνει μια εκτίμηση για τον μελλοντικό όγκο του μάγματος, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει τρόπος να πει κανείς με βεβαιότητα πότε θα γίνει η επόμενη έκρηξη του ηφαιστείου.

Μάλιστα τα τελευταία 15 χρόνια έχει αυξηθεί η δραστηριότητα, κάτι που φαίνεται και από μια σειρά μικρών σεισμών που «ταρακουνούν» το νησί, καθώς και από το γεγονός ότι σε ορισμένους κόλπους έχει αλλάξει το χρώμα και είναι έντονη η οσμή των αερίων από τα πετρώματα.

«Χρειαζόμαστε καλύτερα δεδομένα για το τι πραγματικά βρίσκεται κάτω από αυτά τα υποθαλάσσια ηφαίστεια. Η συνεχής παρακολούθηση τους θα μας επιτρέψει να κάνουμε καλύτερη εκτίμηση για το πότε μια έκρηξη μπορεί να συμβεί. Με τέτοια συστήματα, πιθανώς θα γνωρίζουμε για μια έκρηξη λίγες μέρες προτού συμβεί, ώστε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να εκκενώσουν την περιοχή και να μείνουν ασφαλείς», είπε χαρακτηριστικά ο ερευνητής.