Αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοίμωξης του αναπνευστικού στη Θεσσαλία που επλήγη από τη φονική κακοκαιρία Daniel, ενώ όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δύο εξ αυτών στην Καρδίτσα και ένα στη Λάρισα.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η ίδια καταγράφηκε ένα ακόμα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Λάρισας.

Σύμφωνα με την ίδια, το τελευταίο 24ωρο προσήλθαν στις δομές Υγείας 1.262 άτομα και από τις προσελεύσεις αυτές, προέκυψαν τέσσερις νέες νοσηλείες ασθενών με γαστρεντερικά προβλήματα και 8 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πώς μεταδίδεται η λεπτοσπείρωση

Η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε πως η λεπτόσπειρα μεταδίδεται από ούρα ή ιστούς από μολυσμένα ζώα, όπως είναι τα ποντίκια, τα τρωκτικά όταν έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή ανοικτή πληγή στο δέρμα.

Η ίδια αναφέρθηκε στο τι να προσέξουν οι πολίτες περιγράφοντας τα συμπτώματα της νόσου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν επαφή με μολυσμένα νερά όταν έχουν ανοιχτές πληγές και είναι σημαντικό να έχουν κατάλληλο ρουχισμό και υποδήματα, να αποφεύγουν να τρώμε αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά χωρίς να έχουν πλυθεί όπως θα έπρεπε από πλημμυρισμένες περιοχές, να προστατεύουν τα κατοικίδια μας από τις λάσπες διότι μπορεί να τα μεταδώσουν στους ανθρώπους.

Οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν έγκαιρα στις δομές υγείας με την πρώτη υποψία και τα πρώτα συμπτώματα, όπως είπε.

Η κλινική εικόνα της νόσου χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, συμπτώματα γρίπης όπως βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κεφαλαλγία, εξάνθημα, ακόμα και ίκτερο, εμετούς, διάρροιες και ερυθρότητα στους οφθαλμούς.

Μολυσμένος ο Παγασητικός

Με την λήψη πολλών δειγμάτων από την θάλασσα του Παγασητικού, αποδεικνύεται ότι τα νερά είναι μολυσμένα από τα λύματα της λίμνης Κάρλας.

Κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι βρέθηκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που διενεργήθηκαν στο λιμάνι, τον Άναυρο και τις Αλυκές, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Από την παρουσία των κολοβακτηριδίων συνάγεται ότι υπάρχουν και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί προέλευσης κοπράνων. μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, εγκεφαλικά αποστήματα, πνευμονία, ενδοκοιλιακή σήψη, μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις των αρθρώσεων.

Τα δεύτερα είναι βακτήρια που έχουν περιορισμένη δυνατότητα πρόκλησης νόσου. Εφόσον όμως αυτή προκληθεί μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ιδιαίτερα σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι εντερόκοκκοι προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ενδοκαρδίτιδα έως και μηνιγγίτιδα.

Μήνυση από Αχ. Μπέο

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε την Παρασκευή ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος για την περιβαλλοντική ρύπανση που δέχεται ο Παγασητικός μέσα από το ανοιχτό θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας.

Τα λύματα, περίπου 700.000 κυβικά την ημέρα, αυτά τα λύματα έχουν ροή προς τον Παγασητικό. Τα δείγματα που λήφθηκαν από το λιμάνι, τον Άναυρο και τις Αλυκές έδειξαν ότι οι δείκτες τους είναι πολύ υψηλοί σε κωλοβακτηρίδια κι εντερόκοκκους. Μεγάλο μικροβιακό φορτίο» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος για το τι συμβαίνει στη λίμνη Κάρλα εξήγησε πως «τα εδάφη της Μαγνησίας δεν μπορούν να δεχτούν σταγόνα νερού και αλίμονο αν ξαναβρέξει. Πήγα στην Κάρλα κι εκεί έχει δημιουργηθεί μια λίμνη έξω από την Κάρλα με διπλάσιο όγκο νερού και σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί και τρία χρόνια να κάνει να φύγει το νερό και το νερό έχει ψόφια ζώα, κόπρανα από ζώα κι έχει τα λύματα του βιολογικού της Λάρισας».