Με…χαμηλό βαρομετρικό κινείται η κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης προς την κοινωνία, την ώρα που η ακρίβεια εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς. Όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δεν τίθεται θέμα μη επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στο 0,7%, με το βλέμμα και στην επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τους άλλους οίκους, εκτός της DBRS που προηγήθηκε. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κυβέρνηση να ανακοινώσει οικονομικά μέτρα, τα οποία δεν ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η επενδυτική βαθμίδα και το κόστος

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει το επόμενο ορόσημο, όταν ο S&P θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου. Εκεί θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της αντιμετώπισης των προκλήσεων που ανέκυψαν.

Η επόμενη αξιολόγηση είναι από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Ομως εάν δε…δώσει την επενδυτική βαθμίδα η S&P, οι προσδοκίες θα είναι χαμηλότερες για τη χειμερινή αξιολόγηση.

Σε πρώτο επίπεδο, το οικονομικό κόστος από τις καταστροφικές πλημμύρες αλλά και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού υπολογίζεται τουλάχιστον σε 4 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να ανέβει κι άλλο.

Συνεπώς τίθενται μεγάλα ερωτηματικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αρνητική βάση που δημιουργείται για το 2024, οπότε και επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που αφορά την Ελλάδα.

Οι αναλυτές έχουν βάλει την Ελλάδα στον μάτι του κυκλώνα ως προς τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, καθώς η χώρα μας δέχεται προβλέψεις για αυξήσεις θερμοκρασιών. Η Moody’s έχει αναφερθεί σε έκθεσή της ότι από τις χώρες του Νότου η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αγροτικό τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, καθώς ισοδυναμεί στο 4,5% του ΑΕΠ. η αποσταθεροποίηση του κλίματος έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της οικονομίας και εάν δεν υπάρξει καμία κατάλληλη ενέργεια , εκτιμάται ότι έως το έτος 2100 το συνολικό σωρευτικό κόστος για την Ελλάδα θα φτάσει τα 701 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι πάνω από 3,6 φορές το ελληνικό ΑΕΠ του 2022. Αυτό αναφέρουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) που αναλύει τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Το κόστος – μαμούθ αιτιολογείται, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να μειώνεται κατά 2% σε ετήσια βάση μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, ενώ πρόκειται για κόστος το οποίο θα προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ κάθε έτος για τα επόμενα χρόνια.

Η ακρίβεια συνεχίζει χωρίς μέτρα-ανάχωμα

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, τα έσοδα από φόρους την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου εμφανίζονται αυξημένα κατά 3,416 δισ. ευρώ, εξαιτίας και της εκτεταμένης ακρίβειας. Ωστόσο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπάρχει συμπληρωματικός προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ για market pass, youth pass, δαπάνες υγείας, μισθολόγιο. Ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ αποτελεί τη βάση για τις πρώτες αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών και επιπλέον μέτρα της ΔΕΘ 400 εκατ. ευρώ για προσωπική διαφορά, market pass για τις πληγείσες περιοχές, επίδομα θέρμανσης κ.α.

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην παρατείνει το Market Pass για όλη την Ελλάδα, εκτός των πληγεισών περιοχών, ενώ μείωσε το επίδομα για την προσωπική διαφορά από τα 200 έως 300 ευρώ στα 100-200 ευρώ, την ώρα που οι τιμές στο «ράφι» συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Ακόμη και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης δε φαίνονται αρκετά για να αναχαιτίσουν το γενικευμένο φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή ΟΤ