«Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την προσαγωγή και κράτηση των αυτόκλητων και επικίνδυνων πολιτοφυλάκων που «συνέλαβαν» και βασάνισαν  μετανάστες, στον Έβρο κρατώντας τους παράνομα σε τρέιλερ οχήματος.

Το θέμα και τις κρίσιμες προεκτάσεις του που ανέδειξε το in προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, με τον Γιάννη Οικονόμου να αναφέρει σε ανάρτησή του:

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της».

Στη συνέχεια της ανάρτησης του ο κ. Οικονόμου έχει κοινοποιήσει και την ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με το περιστατικό.

Οι αυτόκλητοι «πολιτοφύλακες»

Υπενθυμίζεται ότι  στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναρτήθηκε βίντεο από κάτοικο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος εμφανίζεται να έχει στοιβάξει μετανάστες σε ένα τρέιλερ αυτοκινήτου και να καλεί σε κινητοποίηση για να «μαζέψουν» κι άλλους από το βουνό, γιατί αυτοί «είναι ορκισμένοι να μας κάψουν».

Στο εν λόγω βίντεο ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής έλκει τρέιλερ, εντός του οποίου κρατά κλειδωμένους μετανάστες, συριακής, και πακιστανικής καταγωγής.

Στο βίντεο ακούγεται το ρατσιστικό του παραλήρημα βίας, κατά το οποίο καλεί σε πογκρόμ κατά των μεταναστών, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τις φωτιές.

«Εχω φορτώσει 25 κομμάτια έχω εδώ μέσα στο τρέιλερ. Ανοιξε λίγο. 25 κομμάτια. Ανοιξε λίγο το σύρμα. Θα μας κάψουν αυτοί ρε πούστη, θα μας κάψουν αυτοί. Ωπ, βλέπετε; 215 κομμάτια τα μπάσταρδα. Εχει γεμίσει όλο το βουνό, παιδιά», ακούγεται μεταξύ άλλων να λέει στο βίντεο και καλεί τον κόσμο να οργανωθεί. «Βγείτε όλοι να τους μαζέψουμε, θα μας κάψουν» συνεχίζει να λέει στο βίντεο.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι μαζί με τον ιδιοκτήτη του οχήματος προσήχθησαν και κρατούνται δύο ακόμα ημεδαποί οι οποίοι φέρονται να τον βοηθήσαν. Και οι τρεις παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.