Σύμφωνα με καταγγελία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) Σαουδάραβες συνοριοφύλακες σκότωσαν από την περασμένη χρονιά «εκατοντάδες» Αιθίοπες πρόσφυγες και μετανάστες, που προσπαθούσαν να περάσουν στο έδαφος της πλούσιας μοναρχίας του Κόλπου από τη γειτονική Υεμένη.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες εργάζονται στη Σαουδική Αραβία. Έφθασαν στη χώρα σε πολλές περιπτώσεις μέσω της «ανατολικής οδού» από το Κέρας της Αφρικής στον Κόλπο, περνώντας από την Υεμένη, πάμφτωχη χώρα όπου μαίνεται πόλεμος για πάνω από οκτώ χρόνια.

Οι σαουδαραβικές Αρχές «σκότωσαν εκατοντάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε αυτή την απομακρυσμένη συνοριακή ζώνη, μακριά από τα βλέμματα του υπόλοιπου κόσμου», τονίζει στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση της ΜΚΟ η Νάντια Χάρντμαν, ειδική του HRW για ζητήματα μετανάστευσης.

Τα «δισεκατομμύρια που δαπανώνται» στον αθλητισμό και στη διασκέδαση «για να βελτιωθεί η εικόνα της Σαουδικής Αραβίας» δεν πρέπει να εκτρέψει την προσοχή από «αυτά τα φρικιαστικά εγκλήματα», συμπλήρωσε.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν συχνά το Ριάντ πως επενδύει σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για να «αποσπά την προσοχή» από τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, όπου ενεπλάκη ο σαουδαραβικός στρατός τον Μάρτιο του 2015.

Γενικευμένες και συστηματικές

Οι «γενικευμένες και συστηματικές» δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων από την Αιθιοπία ενδέχεται να αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, τόνισε η ΜΚΟ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε σχόλιο από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για το περιεχόμενο της έκθεσης. Δεν έλαβε απάντηση.

Την περασμένη χρονιά, ειδικοί του ΟΗΕ είχαν κάνει λόγο για «ανησυχητικές καταγγελίες», σύμφωνα με τις οποίες «πυρά πυροβολικού από τη μια πλευρά των συνόρων στην άλλη και ελαφρών όπλων από δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας» που είχαν αποτέλεσμα «να σκοτωθούν περίπου 430 μετανάστες» στο νότιο τμήμα του βασιλείου και στο βόρειο τμήμα της Υεμένης τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022.

Η βόρεια Υεμένη ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Χούθι, σιίτες αντάρτες εναντίον πολεμά η Σαουδική Αραβία από το 2015, υποστηρίζοντας τα στρατεύματα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Το HRW βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 38 μετανάστες από την Αιθιοπία που προσπάθησαν να περάσουν από την Υεμένη στη Σαουδική Αραβία, δορυφορικές φωτογραφίες, φωτογραφίες και βίντεο που είτε μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή «εξασφάλισε από άλλες πηγές».

Σκηνές φρίκης

Οι άνθρωποι από τους οποίους πήρε συνεντεύξεις η ΜΚΟ έκαναν λόγο για χρήση «εκρηκτικών οβίδων» και πυρά σχεδόν εξ επαφής, αφηγήθηκαν πως συνοριοφρουροί τους ρώταγαν «σε ποιο μέρος του σώματος θα προτιμούσαν να τους πυροβολήσουν» — προτού ανοίξουν πυρ.

Οι μετανάστες περιέγραψαν σκηνές φρίκες, «γυναίκες, άνδρες και παιδιά που είχαν διασκορπιστεί στο ορεινό τοπίο, που είχαν τραυματιστεί σοβαρά, είχαν διαμελιστεί ή ήταν ήδη νεκροί», τονίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μας έριχναν, ήταν σαν βροχή» από σφαίρες, αφηγήθηκε 20χρονη από την πολιτεία Ορόμια.

«Είδα άνδρα που εκλιπαρούσε για βοήθεια, του είχαν κοπεί και τα δυο πόδια», όμως, πρόσθεσε, «δεν μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε, καθώς είχαμε καλυφθεί για να σώσουμε τις δικές μας ζωές».

Η οργάνωση αξιώνει το Ριάντ να «σταματήσει αμέσως» να χρησιμοποιεί φονική βία εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο και ο ΟΗΕ να διενεργήσει έρευνα για τις καταγγελίες αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ