Με την άμεση επέμβαση των εργαζομένων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα μετά τη φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη προς το παρόν αιτία στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας το οποίο είχε γενική εφημερία.

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι δεν υπήρχε πυρανίχνευση στη συγκεκριμένη πτέρυγα όπως και σε πολλές ακόμα του νοσοκομείου, καθώς μόνο όσες έχουν ανακαινιστεί διαθέτουν, ενώ ούτε σήμανε γενικός συναγερμός με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς να αντιληφθούν την πυρκαγιά… από τους καπνούς.

Η φωτιά ξέσπασε σε θάλαμο νοσηλείας της Χειρουργικής Κλινικής του δευτέρου ορόφου που ευτυχώς ήταν άδειος. Ένας νοσηλευτής βάρδιας αντιλήφθηκε τη φωτιά και κατάφερε να την περιορίσει με πυροσβεστήρες πριν λάβει μεγάλη έκταση.

Νοσηλευτές, γιατροί και προσωπικό ασφαλείας εκκένωσαν τους θαλάμους από τους ασθενείς κουβαλώντας τους στην πλάτη μέσα στους καπνούς και στο σκοτάδι καθώς με την πυρκαγιά κόπηκε το ρεύμα στη συγκεκριμένη πτέρυγα αλλά και στο κλιμακοστάσιο, αναφέρει στο in ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, εκπρόσωπος των γιατρών στη διοίκηση του Νοσοκομείου και ΓΓ της ΟΕΝΓΕ.

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στην αυλή και στον χώρο του τμήματος επειγόντων, ενώ το ΕΚΑΒ από τις 04:30 πμ έως τις 08:00 – που τελείωσε η γενική εφημερία – λόγω της κατάστασης και μετά από επικοινωνία μετέφερε τα επείγοντα περιστατικά στα άλλα δύο νοσοκομεία που εφημέρευαν, το Λαϊκό και το ΚΑΤ.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου η επικίνδυνη κατάσταση με την έλλειψη πυρασφάλειας στο νοσοκομείο, είναι γνωστή στους διοικούντες του νοσοκομείου εδώ και χρόνια. Όπως είπε χαρακτηριστικά έχουν περάσει τέσσερις κυβερνήσεις, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα παρά τις διαρκείς επισημάνσεις από τους εργαζόμενους και τις ενώσεις τους.

«Οι μόνες πτέρυγες που έχουν πυρανίχνευση είναι αυτές που έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα», τονίζει ενώ επισημαίνει τους κινδύνους για τα παλιά κτίρια των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες πυρασφάλειας. «Όλα κινούνται με το πάμε και όπου βγει», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ο λόγος που δεν θρηνήσαμε θύματα είναι η άμεση και με αυτοθυσία αντίδραση των εργαζομένων.

Επικράτησε πανικός – Χωρίς σχέδιο εκκένωσης

Την κατάσταση πανικού που επικράτησε και την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου εκκένωσης περιγράφει και εργαζόμενη στο Νοσοκομείο με ανάρτησή της στη σελίδα Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά στο Facebook. «Πήρε φωτιά ο δεύτερος όροφος και δεν καταλάβαμε τίποτα. Δουλεύαμε κανονικά. Η κάπνα έφτασε μέχρι τα μέσα του ισογείου, στις μύτες μας με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Άλλοι συνάδελφοι ήταν στο υπόγειο, στα δωμάτιά τους για λίγη ώρα ύπνου και ξύπνησαν από την κάπνα.

Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος ασθενείς κατέβαιναν από τις σκάλες, μόνοι τους η με τη βοήθεια των ελαχιστότατων νοσηλευτών, βοήθησα όσους μπορούσα, δεν υπήρχε και φως στην πλαΐνη σκάλα, με τον φακό του κινητού κατέβαιναν, δεν ειδοποιηθήκαμε από κανέναν», αναφέρει ενώ περιγράφει εικόνες ανθρώπων μεταφέρονταν με και αναπηρικά αμαξίδια ή με τα χέρια».

Η Όλγα Κοσμοπούλου γιατρός και μέλος του σωματείου του νοσοκομείου δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών

Αυτή τη στιγμή είναι εκτός λειτουργίας οι πτέρυγες νοσηλεία της Α΄ και Χειρουργικής Κλινικής, της Θωρακοχειρουργικής και της Ουρολογικής. Προέχει όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου να αποκατασταθεί η λειτουργία όλων των κλινικών και για αυτό χρειάζεται να ολοκληρωθεί γρήγορα ο έλεγχος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου και να δοθεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στο νοσοκομείο που- δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια- προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Τονίζει ακόμα ότι πρέπει να να δοθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία για να μην υπάρξει κανένα γραφειοκρατικό κώλυμα που θα καθυστερήσει την αποκατάσταση.

Αυτό όμως που αναδεικνύει η φωτιά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, είναι ότι δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν τα μέτρα πυρασφάλειας, με ό, τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών.

«Για να μην θρηνήσουμε θύματα θα πρέπει να μπει παντού σύστημα πυρανίχνευσης», υπογραμμίζει τέλος ο κ. Παπανικολάου, και σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι ζητούν επίμονα από την Πολιτεία εδώ και χρόνια να πάρει μέτρα.