Για επικίνδυνα συντριβάνια λάβας προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία στη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Σικελίας, την Κατάνια όπου ανεστάλησαν οι διεθνείς πτήσεις λόγω της ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Αίτνας, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

«Εξαιτίας μιας έκρηξης της Αίτνας (…) όλες οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις ματαιώνονται μέχρι τις 13:00» (14:00 ώρα Ελλάδας), ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο.

Συναγερμός για συντριβάνια λάβας

Σύμφωνα  με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV), υπάρχει κίνδυνος για υπερχείλιση λάβας από πλαγιά νότια του κρατήρα.

Στάχτες καλύπτουν τον εναέριο χώρο της περιοχής, με το ηφαιστειακό νέφος να νέφος κατευθύνεται προς το Νότο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Ήδη έκλεισε ο ενάεριος χώρος πάνω από το αεροδρόμιο Fontanarossa, για λόγους ασφαλείας. Όλες οι πτήσεις από και προς την πόλη της Σικελίας έχουν ανασταλεί, ενώ η εταιρεία διαχείρισης καλεί τους επιβάτες να παρουσιαστούν στο αεροδρόμιο μόνο αφού συμβουλευτούν την αεροπορική τους εταιρεία.

Με ύψος 3.324 μέτρα, η Αίτνα είναι το πιο ψηλό ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Έχει εκραγεί επανειλημμένα στη διάρκεια των 500.000 τελευταίων ετών.

Πέρυσι, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, περίπου 10 εκατ. επιβάτες πέρασαν από το διεθνές αεροδρόμιο της Κατάνια, το οποίο εξυπηρετεί το ανατολικό τμήμα της Σικελίας, ενός από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας.