Μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων εις βάρους του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση, η Ειδική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο φάκελος παραπέμπεται προς εκδίκαση στο Πρωτοδικείο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο βρίσκεται επίσης στα Τίρανα.

Συγκεκριμένα, ο Φρέντι Μπελέρης και ο συνεργάτης του Π. Κοκαβέσης κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της ενεργούς διαφθοράς στις εκλογές. Λόγω των διακοπών στο αλβανικό σύστημα δικαιοσύνης δεν είναι γνωστό πότε θα διεξαχθεί η δίκη, αλλά σίγουρα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Συνελήφθησαν δύο μέρες πριν τις εκλογές

Ο κ. Μπελέρης και ο κ. Κοκαβέσης συνελήφθησαν με την ίδια κατηγορία δύο μέρες πριν τις κάλπες της 14ης Μαΐου, χωρίς αυτό να εμποδίζει τον Μπελέρη να εκλεγεί στο αξίωμα του Δημάρχου Χιμάρα.

Βέβαια, στις εν λόγω εκλογές πάνω από τριάντα άτομα στη χώρα έχουν την ίδια κατηγορία με τους δύο Έλληνες, αλλά μόνο εκείνοι προφυλακίστηκαν. Βέβαια, ο κ. Κοκαβέσης αφέθηκε ελεύθερος , ενώ ο Μπελέρης κρίθηκε προφυλακιστέος

Πότε λήγει η προθεσμία ορκωμοσίας

Κατόπιν τούτων, η κατάσταση αυτήν δεν του επιτρέπει να λάβει τα καθήκοντα του δημάρχου. Κατά τον εκλογικό νόμο στη χώρα σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την εκλογή, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υποχρεούται να δρομολογήσει διαδικασίες επανάληψης των εκλογών στο δήμο Χιμάρας.

Η προθεσμία αυτή λήγει στις 14 Αυγούστου και όλα δείχνουν ότι ο Φρέντι Μπελέρης δεν θα μπορέσει να ορκιστεί. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται ότι και σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί για όποια ποινική δίωξη σε βάρος του εκλεγμένου Δημάρχου, εκείνος απαλλάσσετε του αξιώματος και διενεργούνται νέες εκλογές.

Πώς αντέδρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Μετά την απόφαση για παραπομπή του Μπελέρη στο Ειδικό Δικαστήριο, ο υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα θέτοντας το ζήτημα στην Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, η σημερινή ανακοίνωση της αλβανικής Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σχετικά με την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρη, και ενός συνεργάτη του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζει να ενημερώνει τους τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.