Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος, Μπόρις Καγκαρλίτσκι, συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για «δημόσιες προτροπές σε τρομοκρατικές ενέργειες», ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Ο Μπόρις Καγκαρλίτσκι, καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας (HSE), έχει συλληφθεί και αντιμετωπίζει «κατηγορίες για προτροπές σε τρομοκρατικές ενέργειες, με προσφυγή στο Ιντερνετ», δήλωσε ο Σεργκέι Ιερόχοφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μάλιστα, το προφίλ του Μπόρις Καγκαρλίτσκι, ο οποίος  απειλείται με ποινή φυλάκισης επτά ετών, απαλείφθηκε από την ιστοσελίδα της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών.

Ο Ρώσος επιστήμονας αρνείται τις κατηγορίες.

Συγγραφέας πλήθους άρθρων και μελετών για το αριστερό πολιτικό κίνημα στην Ρωσία και στον κόσμο, ο Καγκαρλίτσι «δεν έχει υποστηρίξει ή δικαιολογήσει ποτέ την τρομοκρατία», δήλωσε ο δικηγόρος του.

«Σκοπός όλων των ομιλιών του είναι η ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ρωσικό κράτος», σημείωσε.

Τον «βάφτισαν» ξένο πράκτορα

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Ιερόχοφ, η έρευνα κατά του Καγκαρλίτσκι άνοιξε από το τμήμα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) στη Δημοκρατία των Κόμι (στον Μεγάλο Βορρά). Για το λόγο αυτό, ο καθηγητής μεταφέρθηκε μετά την σύλληψή του στην τοπική πρωτεύουσα, την πόλη Σιβτιβκάρ.

Τον Μάιο του 2022, ο Μπόρις Καγκαρλίτσκι χαρακτηρίσθηκε «ξένος πράκτορας», στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η «ετικέτα» αυτή περιπλέκει σημαντικά τις δραστηριότητες των οργανισμών και των προσώπων που παίρνουν αυτό τον χαρακτηρισμό.

Ο Μπόρις Καγκαρλίτσι υπήρξε πολιτικός κρατούμενος το 1982 και 1983, σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της HSE, που πλέον έχει… εξαφανισθεί.

Κράτησε από την αρχή της ουκρανικής κρίσης τ0 2013 μια στάση που τον διαφοροποιούσε τόσο από τη φιλοδυτική Αριστερά που «αλληθώριζε» προς το Κίεβο, όσο και από την άκριτη συμπαράταξη με τον Πούτιν.

Ήταν από εκείνους που σθεναρά διέκριναν και υποστήριξαν την εξέγερση στην Ανατολική Ουκρανία, μια εξέγερση που όπως πίστευε ήταν ενάντια στο ΝΑΤΟ, τους νεοφιλελεύθερους και τους ολιγάρχες.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, πάντως, και την εισαγωγή νομοθεσίας που απαγορεύει κάθε κριτική φωνή, πλήθος ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης αναγκάσθηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους ή να εγκαταλείψουν την Ρωσία και πολλοί αντιφρονούντες αυτοεξορίσθηκαν ή ρίχθηκαν στη φυλακή.