Εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στη σουηδική πρεσβεία στο κέντρο της Βαγδάτης νωρίς σήμερα, σκαρφαλώνοντας στο περιτείχισμα και βάζοντας φωτιά, διαμαρτυρόμενοι για μια αναμενόμενη καύση του Κορανίου στη Σουηδία.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως το προσωπικό της πρεσβείας είναι ασφαλές, όμως οι ιρακινές αρχές απέτυχαν στην ευθύνη τους να προστατεύσουν την πρεσβεία όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης.

«Αυτό που συνέβη είναι εντελώς απαράδεκτο και η κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά τέτοιες επιθέσεις», ανέφερε σε μια δήλωση. «Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με Ιρακινούς εκπροσώπους σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να εκφράσει την απογοήτευσή μας».

Στη σημερινή διαδήλωση είχαν καλέσει υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ για να διαμαρτυρηθούν για τη δεύτερη προγραμματισμένη καύση του Κορανίου μέσα σε μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με αναρτήσεις σε δημοφιλή ομάδα στην εφαρμογή Telegram που συνδέεται με τον επιδραστικό κληρικό και άλλα μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στον Σαντρ.

Ο Σαντρ, από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο Ιράκ, έχει εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές, τους οποίους έχει κατά καιρούς καλέσει να κατέβουν στους δρόμους, όπως το περασμένο καλοκαίρι όταν κατέλαβαν τη βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη και ενεπλάκησαν σε φονικές συγκρούσεις.

Το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT μετέδωσε πως η φινλανδική πρεσβεία, που βρίσκεται εν μέρει στον ίδιο περιφραγμένο χώρο με τη σουηδική, έχει επίσης εκκενωθεί, όμως το προσωπικό είναι σώο και αβλαβές.

Η σουηδική αστυνομία έδωσε άδεια χθες Τετάρτη για την πραγματοποίηση δημόσιας συγκέντρωσης σήμερα έξω από την ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπως δείχνει η άδεια της αστυνομίας, και δύο άτομα αναμένεται να μετάσχουν σε αυτήν.

Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT μετέδωσε πως τα δύο άτομα σχεδιάζουν να κάψουν το Κοράνι και την ιρακινή σημαία κατά τη συγκέντρωση, και πως ένα από αυτά είναι ένας άνδρας ο οποίος έκαψε το Κοράνι έξω από τέμενος της Στοκχόλμης τον Ιούνιο.

Η σουηδική αστυνομία απέρριψε αρκετά αιτήματα νωρίτερα φέτος για διαμαρτυρίες που αναμενόταν να περιλαμβάνουν την καύση του Κορανίου, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια. Δικαστήρια έχουν ανατρέψει από τότε αποφάσεις της αστυνομίας, λέγοντας πως οι ενέργειες αυτές προστατεύονται από τους εκτεταμένους νόμους της χώρας για την ελευθερία της έκφρασης.

Σειρά βίντεο που αναρτήθηκαν στην ομάδα του Telegram, One Baghdad, δείχνουν ανθρώπους να συγκεντρώνονται γύρω από τη σουηδική πρεσβεία περίπου στη 1.00 το πρωί σήμερα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Σαντρ και επιτιθέμενοι στο συγκρότημα της πρεσβείας περίπου μία ώρα αργότερα.

«Ναι, ναι στο Κοράνι», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Βίντεο έδειξαν αργότερα καπνό να υψώνεται από ένα κτίριο στο κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας και διαδηλωτές να στέκονται στην ταράτσα του.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ καταδίκασε επίσης την επίθεση και ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να διεξαγάγουν «επείγουσα έρευνα», να ταυτοποιήσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

Μέχρι την αυγή, δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί μέσα στην πρεσβεία και καπνός ανέβαινε από το κτίριο καθώς οι πυροσβέστες έσβηναν επίμονες εστίες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν αργότερα σε δεκάδες διαδηλωτές που περιφέρονταν ακόμη έξω από την πρεσβεία στην προσπάθεια να τους απομακρύνουν από την περιοχή. Νωρίτερα οι διαδηλωτές είχαν εκσφενδονίσει για λίγο πέτρες και εμπρηστικούς μηχανισμούς προς τις πολυάριθμες δυνάμεις ασφαλείας που είχαν αναπτυχθεί στο σημείο.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Σαντρ είχε καλέσει σε διαδηλώσεις εναντίον της Σουηδίας και είχε ζητήσει την απέλαση του Σουηδού πρεσβευτή μετά την καύση του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν Ιρακινό άνδρα.

Μετά το συμβάν, ο άνδρας παραδόθηκε στην αστυνομία για αναταραχή εναντίον μιας εθνοτικής ή εθνικής ομάδας. Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα είπε πως είναι Ιρακινός πρόσφυγας που επιδιώκει την απαγόρευση του Κορανίου, του κεντρικού θρησκευτικού κειμένου του Ισλάμ, που αποκαλύφθηκε από τον Θεό όπως πιστεύουν οι μουσουλμάνοι.

Δύο μεγάλες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα έξω από τη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη μετά την καύση του Κορανίου εκείνη τη φορά, με τους διαδηλωτές να εισέρχονται στον χώρο της πρεσβείας σε μία περίπτωση.

Οι κυβερνήσεις αρκετών μουσουλμανικών χωρών, όπως του Ιράκ, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας και του Μαρόκου εξέδωσαν διαμαρτυρίες για το συμβάν, με το Ιράκ να ζητεί την έκδοση του άνδρα προκειμένου να δικαστεί στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν επίσης την καύση του Κορανίου, αλλά πρόσθεσαν πως η χορήγηση άδειας από τη Σουηδία υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης και δεν αποτελεί επιδοκιμασία της ενέργειας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ