Στις ελλείψεις φαρμάκων εστιάζουν το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς, παρότι η χώρα βρίσκεται στην καρδιά του καλοκαιριού, η αγορά παραμένει απορρυθμισμένη. Και επενδύουν σε τέσσερα μέτρα που επιχειρούν να οχυρώσουν και να δώσουν λύση στα εμπόδια και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται σε κάθε κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας – δηλαδή από την παραγωγή έως το φαρμακείο.

Αναλυτικότερα και όπως αρχικά διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, «ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενόσημων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα».

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ

Επειτα, ο Οργανισμός καθιστά σαφές πως στόχος είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και των ελλήνων ασθενών και εξειδικεύει τα μέτρα:

Η απαγόρευση των εξαγωγών αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον έλληνα ασθενή.

Αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους.

Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρεση λύσεων. Για τον λόγο αυτόν αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.

Τέλος, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Επιπλέον και όπως υπογραμμίζεται, οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα.

Είναι σημαντικό, δε, να σημειωθεί πως, κατά πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται στην οδό Αριστοτέλους είναι και η αύξηση των τιμών σε πολύ φθηνά φάρμακα, το οποίο είχε προαναγγείλει και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως στις αρχές του περασμένου Μαΐου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο απόσυρσης φθηνών φαρμάκων από την εγχώρια αγορά. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποκατάστασή τους από ακριβότερα σκευάσματα με την ίδια δραστική ουσία, είτε από άλλες εταιρείες της Ελλάδας είτε από το εξωτερικό» υπογράμμιζε τότε.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν επικαλεστεί και το χαρακτηριστικό παράδειγμα του prezolon tabl 5 mg, με αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και ανοσοκατασταλτικές, του οποίου η λιανική τιμή δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ. Ως αποτέλεσμα «η κυκλοφορία του σταματά ύστερα από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία».

Τα φάρμακα που λείπουν

Η λίστα με τις ελλείψεις φαρμάκων, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που μεταφέρουν οι φαρμακοποιοί στα «ΝΕΑ», παραμένει μακρά: αντιβιώσεις, αντιβηχικά, αντιπαρκινσονικά, παιδικά σιρόπια για τις αλλεργίες, κρέμες για την αντιμετώπιση κατακλίσεων, αντιδιαβητικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, θεραπείες για τον επιχείλιο έρπητα κ.ο.κ.

«Ασθενείς μάς καλούν από την επαρχία, ελπίζοντας πως στην Αθήνα θα εντοπίσουν το φάρμακό τους» τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος, προσθέτοντας πως στις εφημερίες σχηματίζονται ουρές. Παρ’ όλα αυτά, ο εφοδιασμός των φαρμακείων παραμένει φειδωλός σε σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών.